CO WYBRAĆ MUAI THAI CZY SHIDOKAN
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
2 lata - MT
3 lata - BJJ
a to wszystko okraszone treningami kravki.
Chodzi mi o to czy shidokan kładzie nacisk na wymienione elementy styli, czy to wszystko nie jest uczone po łebkach ( bez urazy). Poprostu szukam systemu bazowego i myślałem o MT, ale dzisiaj usłyszałem o shidokan i mam problem. Wiem, że jest walka w parterze, ale według ciebie co jest skuteczniejsze?
Napisano Ponad rok temu
Shidokan jest z pewnoscia bardziej wszechstronny - ale jak masz czas, chec i kase na to zeby rownolegle z mt robic bjj to tez bedzie zajebiscie 8)
Napisano Ponad rok temu
a na muay thai tez mozesz przeciez nauczyc sie dobrze bic, i ciosy kolanami łokciami sa b mocne na moje
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i w takiej sytuacji to czy jestes vs 1 czy vs 3 to lepiej wiedziec jak spod goscia wylezc i wstac, niz tego nie wiedziec.
a na mt tego chyba nie ucza
Napisano Ponad rok temu
Ale jeżeli masz sekcję zapasów pod bokiem to wal właśnie tam :twisted:
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ani MT ani Shidokan ani zadna inna sztuka walki czy sport walki nie uczy "jak sie bic na ulicy". Pod tym katem trenuja bojówki pseudo kibicow i innych takich.
Dla ciebie ani mt ani shidokan nie jest odpowiedni.
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi o wybór w kofrontacji z ulicą. Wiem, że materiał był wałkowany, ale mam dylemat co wybrać. MT to system uderzany a shidokan to połączenie tradycyjnych technik kontaktowego karate z elementami thai-boxingu, judo i ju-jitsu. Nie trenowałem rzadnego znich dlatego prosze o pomoc w dokonaniu wyboru. Jak ktos wie więcej na temat tych systemów to z góry dziękuje.
Zdecydowanie MT
Napisano Ponad rok temu
Właśnie miałem to napisać. Popieram.Moja rada: MT i Bjj.
Ale jeżeli masz sekcję zapasów pod bokiem to wal właśnie tam :twisted:
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Zdecydowanie MT
z ciekawosci - uzasadnisz jakos wypowiedz?
Napisano Ponad rok temu
przede wszystkim moze wzgledu na wszechstronnosc. nie bilem sie na ulicy, ale jak jakiegos kolege ze szkoly biore w klincz, to on nie ma pojecia co robic. tak samo wiem, jak sie bronic w parterze (bo o efektywnej walce to nie mam jeszcze co mowic) i jak do niego kogos sprowadzic.
na shidokanie masz stojke, klincz, sprowadzenia do parteru i parter. jesli choc lizniesz tego, bedziesz wiedzial, jak mozna bronic sie na ulicy (a czy ci sie uda - zalezy od ciebie :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Zdecydowanie MT
z ciekawosci - uzasadnisz jakos wypowiedz?
Dobra nie byłem na Shidokan. Tu zależy czy mają wolną walke, czy w rękawicach i uderzenia na twarz. Nie wierze że gołymi się okładają. Jak to ma same kata i układy jak tsynami czy Shotokan to zdecydwanie MT będzie lepsze..
Napisano Ponad rok temu
chyba nie bo go nie zadal. napisz men o co ci chodzi, na ulice zeby sie obronic przed krojeniem, na solowe, sam chcesz wejsc w to czy na ustawki.
jak nie to nie ma odpowiedzi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czasem tak, ale zadkoNie wierze że gołymi się okładają.
Kata sa jako element...hmm, pokazowy, trenowane bardziej w sekcjach dzieciecych jako ogolny trening koordynacji, w sekcjach osob starszych stawia sie nacisk na trening do zawodow(pare uderzen , kombinacji , z 2-3 rzuty, parter , dzwignie, duzo uderzen kolanami - garda bokserska, kopniecia niskie i srednie, niewiele kopniec wysokich wszystko to co sie moze przydac w ferworze walki) a nie na wywijanie konczynami w powietrzu. Shidokan z karate wspolne maja system dyscypliny, stopnie i wymagania na nie...i to wszystko. Oczywiscie dochodza pozniej nowe rzeczy, kombinacje techniki, ale sa one dobierane pod zawody i walke .
Co do MT to trudno mi sie wypowiadac bo nigdy nie chodzilem , ale z tego co slyszalem to calkiem ciekawa sztuka walki, ktorej napewno warto poswiecic uwage.
Ja bym Ci polecal Shidokan, ale wiadomo ze kazdy bedzie polecac styl ktory trenuje, wiec chyba sam musisz dokonac wyboru
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tt48, taka ogolna prosba na przyszlosc - nie wypowiadaj sie w tak autorytarny sposob na temat rzeczy o ktorych nie masz nawet bladego pojecia.
Napisano Ponad rok temu
a nie liczycie po japonsku i nie mowicie osu? :wink: no i "sensei"tam gdzie ja chodze na shidokan, z ceremonii to zostal uklon na poczatek i koniec :-)
tt48, taka ogolna prosba na przyszlosc - nie wypowiadaj sie w tak autorytarny sposob na temat rzeczy o ktorych nie masz nawet bladego pojecia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
czyzby jakas alternatywa broni na ulice??
- Ponad rok temu
-
CZY TO MOŻLIWE ŻE KTOŚ NIE CZUJE BÓLU??
- Ponad rok temu
-
nunchaku na ulicy??
- Ponad rok temu
-
Społeczni pedagodzy, m.in. karatecy sposobem na chuliganów??
- Ponad rok temu
-
Walka w wodzie(basen)
- Ponad rok temu
-
Dlaczego dzieciaki wołają CHWDP (art. w "Polityce"
- Ponad rok temu
-
Litości!
- Ponad rok temu
-
Panowie - co noszą przy sobie Wasze ładniejsze połowy ???
- Ponad rok temu
-
Ulica.... jest sliska
- Ponad rok temu
-
Walki psów
- Ponad rok temu