Po roku juz masz przelozenie na sile ciosu, nawet jak sie cwiczylo z bledami ale systematycznie. Glownie podstawy oczywiscie.Taijiquan pomaga zrozumieć jak wytworzyć "siłę" dzięki której Twoje uderzenia mogą być mocniejsze. Jest to oczywiście tylko teoria gdyż wiem jak trudno jest to przełożyć na praktykę,
Dlaczego Bruce Lee stworzył Jeet Kune Do?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak to nadrobic...
Ludzie drodzy, czyli twierdzicie ze Vanderlei Silva czy Randy Couture w niewystarczajacym stopniu opanowali swoj podstawowy styl walki (w przypadku Coutura sa to zapasy klasyczne, a on byl zawodnikiem klasy olimpijskiej) i teraz musi NADRABIAC boksem i konczacymi, zeby byc na szczycie UFC...???
Myslę że opanowali swoje style i to dość dobrze, dlatego znają ich słabe strony (swoje też) dlatego zmienili system treningu właśnie po to aby wygrywać w UFC. Inaczej walczy się na turnieju Thai-Boxingu, inaczej na turnieju Judo, a inaczej na turnieju UFC... inne zasady, inne możliwości, inny rodzaj przeciwników trening też się musiał zmienić
Jak bardzo by nie wychwalać tradycyjnych systemów walki to większość startujących w UFC wywodzących sie z tych systemów dostało zdrowe wpier...l - takie są fakty. To jacy to byli zawodnicy (ich poziom) to już inna bajka, ale teraz każdy szanujący się zawodnik chcący startować w UFC ćwiczy przekrojowo i to też są fakty
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Sith (str 1): Czy to nie był przypadkiem film fabularyzowany o tytule "Bruce Lee historia smoka"? Przedstawiono w nim Bruce otrzymującego kopnięcie w kręgosłup i że niby z tego powodu miał długotrwałą kontuzję...czy ten uczeń, o którym piszesz (że się w tym filmie wypowiadał) mówił o tej kontuzji? Bo zawsze wydawało mi się, że była ona spowodowana wykonaniem ćwiczenia zwanego Good Morning (sztanga przytrzymana za głową i skłony do 90 st. między tułowiem a nogami) bez rozgrzewki...[/quote]
Faktycznie w tym filmie zostało to pokazane chyba poraz pierwszy ale ja opisywałem film dokumentalny gdzie jego były uczeń opisywał to zdarzenie.Musze przyznać że jest ono dosyć ...hmm kontrowersyne jak dla mnie .
Napisano Ponad rok temu
Taichi jest bardzo dobre, wyrabia silę ciosu, szybkość, wytrzymałość i stabilność - jedyne co brakuje to sparingów. Nie potrzeba nic innego ćwiczyć a polegać na intuicji i spontaniczności. Do tego bardzo ważne - wiele sparingów z ludźmi ćwiczącymi różne sztuki i sporty walki np. boks. Chodzi o przełożenie zasad taichi do realnej walki a nie zatrzymywanie się na etapie pchających dłoni. Podoba mi się praktyczne podejście do tej kwestii w Yiquan.Tutaj bym się z Tobą nie zgodził... ćwiczenie tylko i wyłącznie Taijiquan do celów walki to w dzisiejszych czasach właściwie nierealne przedsięwzięcie (mówimy o skuteczności), natomiast ćwiczenie Taijiquan jako tzw. drugiego stylu, może pomóc (po odpowiednim zrozumieniu) w "ulepszeniu" wykonywanych technik... np. Taijiquan pomaga zrozumieć jak wytworzyć "siłę" dzięki której Twoje uderzenia mogą być mocniejsze.
Napisano Ponad rok temu
przynajmniej tak gdzies wyczytalem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to wytłumacz mi dlaczego w Bruceowym JKD jest na oko z 3 razy więcej technik, od tych które Bruce poznal z wingtsunu?bruce lee stworzyl jeet kundo poniewaz uawazal ze niektore techniki sa juz przestarzale i sie ich nie uzywa w walce
ok Bruce twierdził że w tradycyjnych systemach czesto są nieuzywane techniki - i że prawdziwe kungfu nie mowi o tym ze jak ktos Cię chwyci za nadgarstek to nie należy robic tak tak i tak. Kungfu wg Brucea mowi o tym ze jak ktos Cie chwyci a Ty go mocno kopniesz w lydke to pusci
a tak poza tym to powprowadzal dodatkowe techniki do tego czego sie nauczal, a nie pousuwal
Napisano Ponad rok temu
to wytłumacz mi dlaczego w Bruceowym JKD jest na oko z 3 razy więcej technik, od tych które Bruce poznal z wingtsunu?bruce lee stworzyl jeet kundo poniewaz uawazal ze niektore techniki sa juz przestarzale i sie ich nie uzywa w walce
ok Bruce twierdził że w tradycyjnych systemach czesto są nieuzywane techniki - i że prawdziwe kungfu nie mowi o tym ze jak ktos Cię chwyci za nadgarstek to nie należy robic tak tak i tak. Kungfu wg Brucea mowi o tym ze jak ktos Cie chwyci a Ty go mocno kopniesz w lydke to pusci
a tak poza tym to powprowadzal dodatkowe techniki do tego czego sie nauczal, a nie pousuwal
Ale te nowe techniki to m.in. techniki zaczerpnięte z zapasów, boksu itp. więc niekoniecznie tradycyjnie chińskich
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Koncepcja czterech dystansow, zlamanego rytmu, ekonomiki ruchu itd pozostala ta sama.
Co do wykonania, to nie bylo nigdy zasada...Oczywiscie bez przegiecia... Shotokan plus aikido to nie JKD... Zreszta jesli chodzi o techniczna strone to jest gdzies w sieci wykaz systemow z ktorych czerpal Bruce...
Oczywiscie wszystko ewoluuje. Tak jak na swiecie bardzo mocno w grapplingu widac BJJ tak samo "odbilo" sie na grapplerskiej stronie JKD...
Najbardziej znana postac to Dan Inosanto, on jest takim profesorem jesli chodzi wytyczne....
Pozdrowka
PS Na forum jest Wojtek Adamusik ktory ma wieksze doswiadczenie i wieksza wiedze niz ja, wiec moze zobaczy ten topik i napisze co nie co....
Napisano Ponad rok temu
Pozdrówki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja to wiem ty to wiesz ale nie wiedział i nie wie lub nie chce przyjąc tego do wiadomości każdy z tych co ewentualnie z halabardami po mieście mogą sobie pobiegaćBo jako jeden z pierwszych , doszedł do wniosku ze style tradycyjne są nieskuteczne.Bruce uważał że aby skutcznie walczyć trzeba opanować walke w różnych strefach :dystans,klincz,parter.Z tego co czytałem w wywiadach z jego uczniami,odważył sie twierdzić ze w walce w stójce najskuteczniejszy jest boks,w obaleniach zapasy ,a mysle ze gdyby wtedy bjj byłoby tak popularne jak dzisiaj to twierdziłby ,ze jest najskuteczniejsze w parterze.Nie podobało sie to oczywiście wielu mistrzom kung-fu.Okazuje się ze był prekursorem dzisiejszego MMA I jego rewolucja w sztukach walki była jak najbardzej słuszna,co pokazają turnieje typu Pride i UFC.Należy przy tym mieć na uwadze ,ze to co pokazywał w filmach całkowicie różniło się od sposobu walki jakiej uczył swoich uczniów na treningach.
mniej opini więcej konkretówChłopie nie pitol głupot... please
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników][link widoczny dla zalogowanych Użytkowników][link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]zorro : żółta kartka
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jow Ga Kung Fu - relacja z seminarium, zdjęcia!
- Ponad rok temu
-
legendy kung fu....
- Ponad rok temu
-
odp kopnięcia w WingTsun
- Ponad rok temu
-
Kto tam jest?
- Ponad rok temu
-
Kung-Fu we Wrocławiu