Nie interesuje mnie jakie jest prawdopodobieństow śmierci. Zgadzam się z Toba, chcę tylko wiedzieć czy się boicie kogoś zabić, ponieważ posiadacie "wielką moc"
Mnie jakos tak treningi nauczyly (nie wiem czy dobrze), ze osoba, ktora nie potrafi wykonac techniki jest wiekszym zagrozeniem, niz ta co potrafi. Kiedys na jednym z treningow cwiczylismy "tajo-toshi" (nie wiem jak to sie pisze - slownik sobie znajde - ale chodzi o rzut przez noge). Trener pokazal - hmm spoko proste. Wziolem kolege i jakos tak go rzucilem ze kolano mu zblokowalem i myk - rzucilem na kolano. Nie pytajcie jak, bo ja do teraz nie wiem. Kolega tez nie byl poczatkujacym (7 lat treningow Judo), wiec padac potrafil. Szkoda troszke bo do teraz narzeka na kolano i dlugo musial leczyc.
Wielka moc - Ci co ja posiadaja potrafia zazwyczaj ja kontrolowac. Dla przykladu moj trener z sekcji JJ. Wiele razy pokazywal na nas techniki, dzwignie, wciskal jakies rozne punkty (na lokciu, gdzies kolo nadgarstka), my siadalismu z krotkiego bolu, czasem troszke mocniej sie dostalo, ale nigdy nic nikomu sie nie stalo. Po chwili bol mijal i czlowiek byl jak nowy
(nie myslce, ze mam trenera sadyste - poprostu ja lepiej czuje technike, jak wiem gdzie boli
). Fakt faktem, ze nawet takiemu technikowi jak moj
trener zdazaja sie wypadki (np. raz kolega sie nachylil i dostal lekko boksa w policzek
, ale to nie bylo nic groznego.
Jesli nie potrafi sie kontrolowac tej "wielkiej mocy" to jak jej uzywac do wlasnych potrzeb? Przeciez jesli czegos nie kontrolujemy to mozemy sami sobie krzywde zrobic.
Dla przykladu Judodzy (eh znowu - tak to sie pisze?
). Jak patrzymy na nic (osoby, ktore nie cwiczyly, nie znaja padow, nie potrafia rzucac) mamy wrazenie ze taki czlowiek rzucilby nas a my polamalibysmy sobie kregoslup przy uderzeniu z mata
Jednak prawda jest taka, ze tori potrafi kontrolowac swoj rzut, wie jak upadnie uke i wie kiedy moze mu sie cos stac.
Motto: wszystko to moze byc prawda, jednak przypadki chodza po ludziach, wiec zawsze moze wydarzyc sie jakis wypadek.
PS. Nie, nie boje sie ze zrobie krzywde (zabije) przeciwnika (np. na ulicy). Wiem, ze ew. moge mu zrobic krzywde np. zlamac reke, kolano, nos, troszke obic (chyba ze to on mnie pobije
.