Pytanie o pojecia
Napisano Ponad rok temu
randori
renraku
kyokushin kumite
jiyu kumite
jiyu ippon kumite
sanbon kumite
yakusoku ippon kumite
karate ne waza
z gory dziekuje za szczegolowe wyjasnienia 8)
Napisano Ponad rok temu
jiyu kumite - jest to wolna walka (czyli taka gdzie atak nie jest z góry ustalony i która nie jest przerywana po określonej liczbie akcji)
jiyu ippon kumite - kumite jednego kroku. Atak jest z góry ustalony. Takie kumite ma najczęściej schemat: atak --> blok --> kontra
sanbon kumite - kumite trzech kroków. Mamy trzy ustalone ataki (powiedzmy oi tsuki jodan, potem chudan, potem gedan), które trzeba zablokować, a potem skontrować.
Jeśli coś powiedziałem nie tak, to mnie poprawcie .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
randori
Z tym terminem się na karate nie spotkałem. W Aikido oznacza ona walkę przeciwko kilku przeciwnikom.
karate ne waza
Tak w kyokushin określa się techniki walki w parterze.
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
W kyokushinie walki w parterze powiadasz...hmmmm :? Są takowe w ogóle?
karate ne waza
Tak w kyokushin określa się techniki walki w parterze.
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
W kyokushinie walki w parterze powiadasz...hmmmm :? Są takowe w ogóle?
Matysshido napisałem w Kyokushin, bo to określenie pierwszy raz słyszałem właśnie od znajomego, który ćwiczy kyoka. W innych stylach karate z którymi się zetknąłem nie spotkałem się z tym terminem. Zetknąłem osobiście, bo z Shidokanem się nie zetknąłem a tam zapewne ne waza występuje jako integralna część stylu.
A czy takie techniki się ćwiczy teraz czy w jakichś zamierzchłych czasach pewne elementy parteru się w kyokushin ćwiczyło to tego nie wiem.
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
mimo to zostalo kilka pojec ktore mnie nurtuja - moze jakis mily sensei wyjasni mi je? np karateka1?
Napisano Ponad rok temu
Renraku - kombinacja technik w pozycji walki
Napisano Ponad rok temu
Pierwsze wyglada tak: atakujacy jodan tsuki - obrona chudan uchi uke, atak chudan tsuki - obrona chudan soto uke, i gedan barai. i teraz broniacy przechodzi do kontry, czyli: mae geri, shuto, hiza i odepchniecie (nie wiem jak ta technika nazywa sie po japonsku)
Napisano Ponad rok temu
atakujacy jodan tsuki - obrona chudan uchi uke,
Jezeli bronisz uderzenia na jodan to powinno byc seiken jodan uke ... uchi uke jest blokiem na strefe chudan
Napisano Ponad rok temu
znalazlem to w wymaganiach:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
zobacz 6 kyu:
9. Jiyu - ippon - kumite: /4.3/ I kyokushin - kumite :
atakujący migi zenkutsu - dachi i migi - jodan - tsuki, hidari - chudan - tsuki, broniący się hidari - uchi - uke, hidari - soto - uke , hidari - gedan - barai, neko - ashi - dachi, hidari - mae - geri - chudan, migi - shuto - sakotsu - uchi, morote - tensho - kubi, hiza - grei, morote - shotei ( w kumite dachi ).
Napisano Ponad rok temu
... uchi uke jest blokiem na strefe chudan
Nie koniecznie, chociaz w grupie poczatkujacej tak wlasnie sie uczy.
Napisano Ponad rok temu
Zreszta Panowie sama nazwa wskazuje na strefe chudan, i nie ma co tu dywagowac jak sie go uczy,bo jezeli inaczej niz wskazuje na to nazwa to cos jest nie tak.
Washi bloki w Kyokushin roznia sie od tych jakie sa w Shotokan...ogolnie mozna powiedziec,ze Shotokan ma w ogole "wyzsze" bloki niz Kyokushin,jednak w tym wypadku chodzi o blok w Kyokushin.
Napisano Ponad rok temu
....
W tym co wyzej napisales (jak i ja) ne padlo chudan-uchi-uke a uchi-uke. A ten drugi tak jak i soto-uke moze byc wykorzystany do obrony przed atakiem na jodan. Podobnie jak poprzez gedan-barai mozna (i z reguly tak jest) blokowac kopniecia na chudan. No chyba, ze zaraz napiszesz, ze w shotokanie atakuje sie piescia na jodan a w kyokushin nie.
Napisano Ponad rok temu
chyba,ze jest blok jodan uchi uke....??
Owszem , gedan barai blokuje sie kopniecia na chudan i uderzenia na gedan...jakos nie wyobrazam sobie aby gedan barai mozna zablokowac mawashi geri gedan, albo kanzetsu geri.
A własnie ,jak blokujecie kanzetsu geri??
:wink:
No chyba, ze zaraz napiszesz, ze w shotokanie atakuje sie piescia na jodan a w kyokushin nie.
A co to ma wspolnego z tym o czym mowimy?Kazdy wie ,ze Shotokan rozni sie od Kyokushin na poziomie pojedynczych technik, walki sportowej i kata i nie mozna zapominac o tych roznicach w wykonywaniu blokow ...w koncu z powodow tych roznic powstało tyle odmian Karate .
Napisano Ponad rok temu
A własnie ,jak blokujecie kanzetsu geri??
W shotokanie jako-takiego kansetsu-geri nie ma (o ile mamy na mysli to samo kopniecie) cos ala low-kick pod kolano. A w sekcjach w ktorych to cwiczylem (sporadycznie) blokowalo sie przez uniesienie podudzia do gory.
Napisano Ponad rok temu
a low kick to "mawashi-geri-gedan"
Napisano Ponad rok temu
Blokowanie tego ? hmmm,..w sumie to u nas takie kopnięcie jest zabronione na zawodach. Nie wiem jak u was. Poza tym mało praktyczne. Bardziej na ulicy by się przydał, ale raczej nie jest to moja ulubiona technika.kansetsu-geri to przecież yoko-geri gedan....
Napisano Ponad rok temu
W walce sportowej Kyokushin rowniez zabronione (jednak walor praktyczny jest duzy w walce ulicznej), ale nie znaczy to,ze nie mozna znac obrony przed takim kopnieciem na staw kolanwoy/kolano...
Jakies pomysły Panie, Panowie? :wink:
Napisano Ponad rok temu
ale to tylko take luzne pomysly
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Historia Wado-Ryu Karate
- Ponad rok temu
-
Małe grupka czy wielki batalion ;-)
- Ponad rok temu
-
-WYZWANIE-CO O TYM MYŚLICIE!!!????
- Ponad rok temu
-
Przewracają się :/
- Ponad rok temu
-
Pilne pytanie!!!
- Ponad rok temu
-
Polski Związek Karate - walka o prawde
- Ponad rok temu
-
pytanie
- Ponad rok temu
-
Jakie tchniki w parterze wprowadzilibyscie na treningi.....
- Ponad rok temu
-
Co dało OYAMIE pójście w góry?
- Ponad rok temu
-
Dlaczego KARATE JEST LEPSZE NIŻ BJJ
- Ponad rok temu