Aikido i dzieci - ciekawostka
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jakie są Wasze doświadczenia i opinie na ten temat?
Napisano Ponad rok temu
Czekam na odpowiedzi...
Karolcia
Napisano Ponad rok temu
mod onChciclama powiedzec- jak uwazacie??
uzywaj funkcji "szukaj" zanim zadasz pytanie, ten temat sie pojawia z czestotliwoscia raz miesiacu!!! :twisted:
poza tym to nie jest na temat, patrz tytul topiku :twisted: :twisted:
mod off
Napisano Ponad rok temu
ani nazwiska ani pseudo chyba że ja ślepy.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Taaa Desper Boruta is alive , artykuł jak artykuł względów merytorycznych komentować nie będę bo nie prowadzę takich zajęć, wkurza mnie jednak to że nie wiadomo kto to napisał, Redakcja Budojo?
ani nazwiska ani pseudo chyba że ja ślepy.
Pozdro
napisała to jedna z osób pisząca na to forum, ale niech się sama przyzna;)
Napisano Ponad rok temu
Tym razem to nie mnie elokwencja poniosła, dopiero dziś "odkryłem" na onecie to pisemko (w kiosku w ogóle ;-) )
Tak czy inaczej - nie zachodząc w głowę na tym kto artykuł napisał, gdzie go publikował i jaką ze sobą niesie wartość - sam temat.
Czy - Waszym zdaniem - jest sens w europejskich warunkach przedstawiać dzieciakom sztukę tak trudną i czasochłonną (jeśli idzie o postępy) jak aikido?
Czy brak rywalizacji sportowej, której istnienie niektórzy pedagodzy traktują jako konieczny element rozwoju jest ok?
No i przede wszystkim jak to wygląda na Waszych sekcjach, lub tych, na których bywaliście.
Napisano Ponad rok temu
Caly problem polega chyba przede wszystkim na zdolnosciach pedagogicznych i podejsciu do dzieci instruktora/instruktorki. Brak rywalizacji chyba nie przeszkadza, ale nie jestem pewien. jednak nie przypominam sobie jakiejs nadzwyczajnej checi rywalizowania jak mialem 6 lat
No a co do Boruty to nawet mialem okazje z nim na jednym forum niedawno pogadac(nt. aikido oczywiscie ), okazuje sie, ze jesli ktos cwiczacy aikido sam mu przyznaje ze jest nieskuteczne blebleble itede, to koles sie zaczyna chyba gubic w swoim swiatopogladzie, bo zaczal mi wypisywac ze niektore style sa skuteczniejsze niz inne (wymienil przede wszystkim Nishio Aikido i Tomiki Aikido), tak czy inaczej Pawel Z. to dziwny czlowiek... :twisted: :twisted: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Yoshi
(zdziwiona i zniesmaczona)
Napisano Ponad rok temu
publikowanie textu bez podpisu to piractwo i brak dobrych manier, ogolnie kur..wo
Napisano Ponad rok temu
Na początek krótka lektura
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jakie są Wasze doświadczenia i opinie na ten temat?
Tekst ukazał sie w Budojo Nr3/2003
autor: Agnieszka Potok
egzemlarze archwialne do nabycia w Budojo,
w sklepie SOTO oraz w ksiegarnii internetowej Bellony. 8)
Napisano Ponad rok temu
Zajecia z dziecmi prowadze co najmniej 5 lat - tylko gwoli wyjaśnienia dla forumowiczow. A artykul jest suma doswiadczen nie tylko moich, ale tez osob, ktore zajmuja sie tym od lat...20?...
Artykuł moze sie podobac, albo nie, ale jest tam sama prawda poparta solidnym doświadczeniem.
Pozwol Aiki, ze w tym miejscu zakoncze z Toba od razu potencjalna polemike na ten temat, bo o czym mozna dyskutowac z osoba, ktora z góry wie wszystko o wszystkich i wszystkim i w dodatku najlepiej? Poprostu...nie chce się gadać... głowa muru nie przebije.
Yoshi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Natomiast jeśli chodzi o trening z dziećmi to faktycznie zależy dużo od instruktora i jego inwencji w postaci zaiteresowania dzieciaków tą sztuka, wiadomo wiek ok 6 lat nie wpływa dodatnio na spokój wewnętrzny a tymbardziej zewnętrzny :wink: dziecka. Zazwyczaj rozpiera go energia-nie mylić z KI -i trzeba duuużo cierpliwości to takiego ancymona.
Jeśli zaś chodzi o współzawodnictwo sportowe, to hmmmm nigdzie nie słyszałem żeby brak takiego faktu ujemnie wpływał na dziecko.
Ale ja się nie ZNAM, więc może ekspert się wypowie co Aiki............
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Trudno oczekiwac, zeby Aiki nie skrytykowal czegos, co ma zwiazek z Budojo. .
Przecież aiki choć tak głęboko to skrywa - kocha Budojo i PFA.
A że miłość u niego akurat tak się wyraża - no cóż musimy być tolerancyjni dla mniejszości i kochających inaczej.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Relacja ze stażu z PATRICK MATOIAN sensei– 15-16/0
- Ponad rok temu
-
Aikido Bulgaria
- Ponad rok temu
-
Strategia "walki" w aikido ?
- Ponad rok temu
-
Fajni instruuktorzy i ludzie, gdzie?
- Ponad rok temu
-
audycja w Trójce
- Ponad rok temu
-
Gdzie można dostać takie kimon?
- Ponad rok temu
-
Energia KI w Aikido- temat notorycznych kłamstw trenerów?
- Ponad rok temu
-
AIKIDO Ostrów Wielkopolski
- Ponad rok temu
-
Metody wychylania napastnika z rownowagi
- Ponad rok temu
-
Aikidowe WOŚP
- Ponad rok temu