Komercjalizacja SW
Napisano Ponad rok temu
Mi osobiście nie podoba się to. Nagle w ciągu 2 lat SW stały się bardzo modne, bardzo rozleklamowane itd ... wg mnie nie służy to dobrze ich rozwojowi i poziomowi. Na treningach jest ciągła rotacja młodych napaleńców. W tej chwili wręcz bardzo "trendy" jest uprawiać Krav Maga'e, czy Thai Boxing. Przykre są też zjawiska takie jak ciągłe sprzeczki między Instytutem, a Stowarzyszeniem KM, temat listu, co do organizacji COLOSEUM , itp ...
Ja sam zmieniłem klub ze względu na to, że na małej salce nagle zrobiło się 40 osób na parkiecie, osób, które powiedzmy niekoniecznie należało uczyć walki. Niektóre kluby przekształciły się w wylęgarnie gangsterów ( i nie mówcie, że przesadzam, bo sam znam taki przykład, nazwy klubu celowo nie wymienie ). Czy widzicie w tym jakiś problem, czy to tylko jakieś moje obawy ??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pomyśl ilu idotów się na to weźmie ... pójdą na 5 treningów i będą się sprawdzać na ulicy ( efekt tego to już inna sprawa )
klubów było mniej, musiałeś się starać, żeby nie wylecieć, a teraz płacisz na początku miesiąca kaskę i robisz, co ci się podoba. Pamiętam, jak trenowałem zapasy to to było 30 miejsc w sekcji, raz na jakiś czas był nabór i tak się to toczyło
Napisano Ponad rok temu
poziom czego??a pozim jakoś generalnie sie nie obniżył
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jednak robienie biznesu z NAUCZANIA ludzi Sztuki to zupełna patologia. Amatorzy powinni mieć możliwość komfortowego rozwijania swoich umiejętności bez stresu, że w przyszłym miesiącu podniosą im składki, bo trener chcce sobie kupić BMW. Sale zapchane do nieprzyzwoitości przez trenerów, któych obchodzi tylko zgarnianie składek komfortu treningu bynajmniej nie poprawiają. Wcześniej czy później człowiek zaczyna mieć wrażenie, że ktoś go tu - za przeproszeniem - dyma. Zaś takie odczucia potrafią skutecznie zniechęcić do jakiejkolwiek MA.
Napisano Ponad rok temu
To że sporty walki są coraz lepiej znane to moim zdaniem b. dobrze. Więcej ludzi wiecej potencjalnych dobrych zawodników. Cieniaże beda zawsze i oni nigdzie sie nie utrzymają więc szkoda sobie nimi zawracac głowe, proste.
A te wylęgarnie bandytów czy sprawdzanie na ulicy to poprostu demonizowanie i tyle...
pzdr gnz
ps. C.R.E.A.M. = cash rules everything around me
Napisano Ponad rok temu
Stało się to już dużo wcześniej niż dwa lata temu, ale mniejsza o periodyzację ...No właśnie... pytanie, jak w ankiecie.
Mi osobiście nie podoba się to. Nagle w ciągu 2 lat SW stały się bardzo modne, bardzo rozleklamowane itd
Poziom wyznaczają Ci co zostają i solidnie trenują, w sportach walki zdobywają medale mistrzostw kraju, danego kontynentu świata, czy medale olimpijskie. W sztukach walkia czyj niby poziom mają obniżyć Ci napeleńcy???? Sztuki walki???? też nie bo oni szybko sobie pójdą i poziomu wyznaczać nie będą. Obniża poziom instruktora???? Co cofnie się w rozwoju przez to że uczy cztardzieści osób zamiast 20?????? Mówimy o wymiernych sztukach walki. tutaj głos decydujący mają nie napeleńcy, tlko Ci zaawansowani treningowo, bo to oni reprezentują klub federację czy kraj. Co do systemów, co się tyczy poziomu instruktorów jak wyżej. Nikt nie organizuje zawodów, więc mozliwości oceny nie ma. To czy trzymasz poziom zweryfikuje realna uliczna czy jeszcze inna sytuacja, albo się obronisz albo nie.wg mnie nie służy to dobrze ich rozwojowi i poziomowi. Na treningach jest ciągła rotacja młodych napaleńców.
Dorobić się mozna na wszystkim, jeśli instruktor uzna że to dobry sposób to proszę bardzo. Pytanie jak długo taki klub pociągnie.Ja sam zmieniłem klub ze względu na to, że na małej salce nagle zrobiło się 40 osób na parkiecie, osób, które powiedzmy niekoniecznie należało uczyć walki.
Niby jak, piorą w nich brudne pieniądze razem z kimonami??? Nielegalnie rozlewają spirytus?????? A może cała sekcja wymusza haracze od lokalnych sklepikarzy??????Niektóre kluby przekształciły się w wylęgarnie gangsterów ( i nie mówcie, że przesadzam, bo sam znam taki przykład, nazwy klubu celowo nie wymienie ). Czy widzicie w tym jakiś problem, czy to tylko jakieś moje obawy ??
Na serio, nie zajrzysz w życiorys każdemumkto przyjdzie na trening, to raz. Dwa nie trzeba chodzi na Krav Mage czy Muai Thai, żeby być dobrym w mordobicu. Srednio zaawansowany barowy zabijaka spokojnie poradzi sobie z tym bez żadnego treningu, tym bardziej że pewnie będzie miał ze sobą kumpli.
Owszem tego czy owego możę się nauczyć pytanie tylko czy będzie mu się chciało.
Napisano Ponad rok temu
Jesli ktos jest uczciwy wobec tych ktorzy u niego cwicza to OK.
a jesli trener cos na tym zarobi to dobrze, a jesli z tego potrafi wyrzyc to jeszcze lepiej
A to ze jest duzo cwiczacych...., po kilku miesiacach i tak zostana najwytrwalsi.
Martwi mnie jedno; pan X trenowal przez kilka lat sztuke walki Z, a teraz zaklada sekcje: w ktorej jest ekspertem od Combat 56, Kick-Boxing, Muay-Tai, BJJ i Krav-Maga to pozostaje wspolczuc tylko tym co do niego trafia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do zakładania szkół przez byle kogo - każdemu wolno, dlaczego nie? Życie zweryfikuje czy dany samozwańczy mistrz wie co robi. Jeśli bedzie źle nauczał straci uczniów i źródło dochodu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ulice były zawsze niebezpieczne i zawsze trzeba było sie liczyć z tym że wyskoczy do nas debil który obezjrzal o jeden film za dużo. Uwazam jednak ze dla ludzi ktorzy nic nie trenuja przez komercjalizacje SW robi sie jeszcze bardziej niebezpiecznie bo agresywny dres bedzie jeszcze badziej dla nich niebezpieczny, nawet po krotkim okresie treningów np Muai thai
Napisano Ponad rok temu
Komercjalizacja jest dobra w SPORCIE ZAWODOWYM.
Zgadzam się 8) ( I niech tam zostanie )
Jednak robienie biznesu z NAUCZANIA ludzi Sztuki to zupełna patologia.
Zgadzam się 8)
Sytuacja w naszym kraju jest taka że ludzie nie mają pieniędzy, a sztuki walki bywają dobrym biznesem. Zajęcia często są prowadzone przez ludzi którzy tylko lecą na kasę i dają zły przykład swoim uczniom.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Olaf i Szczepan: mam wrażenie , że jesteście zwolennikami elitarności SW - trenować moga tylko dobrze urodzeniu, po przejściu testu IQ oraz badanich u psychologa. Jak sami dobrze wiecie systematyczny trening to rezc ciężka i naprawde po kilku miesiącach ziarna odsiewaja sie od plew. Osobiście jestem zwolennikiem udostępnienia sal wszystkim chętnym - solidny trening powinien naprostowąc tych skrzywionych. Tacy Michalczewski i Gołota raczej do niczego by nie doszli, gdyby kiedyś jakis trener spojrzał na nich jak wy - dwa młode dresy głodne bijatyki. Udało sie przerobić ich skłonnśc do przemocy w osiągnięcia sportowe.
Odnosisz mylne wrażenie. Nie mniej jednak wg mnie trener powinien się w jakiś sposób interesować, czy ktoś nie wykorzystuje nabytych umiejętności krzywdząc innych.
Widzisz Gołota ma jakieś tam sprawy za pobicie On zaczynał w czasach, kiedy jednak trzeba było się starać o miejsce w klubie i widać starał się, na ludzi powiedzmy wyszedł, w jakiś sposób prowadzony był przez trenera w odpowiednim kierunku i oniósł sukces.
Napisano Ponad rok temu
Z SW jest trochę jak z bronia palną - jest narzędziem , które może byc wykorzystane do zabijania i okaleczania. W USA rocznie ginie od kul ponad 20 tysięcy ludzi, a w Kanadzie gdzie statystycznie na jednego mieszkańca wypada 2 razy więcej broni palnej i dostęp jest łatwiejszy ginie 100 razy mniej osób. Ogólna kultura społeczna ma większy wpływ na ilość popełnianych przestępstw niż dostęp do broni.
Nawet gdyby w naszy kraju nie było ani jednego klubu SW to dresy byłyby dresami
Napisano Ponad rok temu
jakis pomysł na taka opieke??
po co . trener ma i tak na głowie 10 innych róznych problemów. moze gdyby to była kameralna sekcja gdzie pare osób mieszka blisko siebie...tylko po co, po co?
powiesz gościowi: opłacasz regularnie składki, wygrywasz na zawodach ale po pijaku bijesz sie z nieznajomymi w knajpach...nieprzychodź jestes chuliganem. jasne.
pzdr gnz santo
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sprint między stopniami - Na skróty przez Dany
- Ponad rok temu
-
I znowu temat o walce
- Ponad rok temu
-
Czy dobra taktyka???
- Ponad rok temu
-
Jaka sztuka walki jest najodpowiedniejsza dla dziewczyny??
- Ponad rok temu
-
Prośba :)
- Ponad rok temu
-
polecam sklep z artykulami mma
- Ponad rok temu
-
Co dodać do KB?
- Ponad rok temu
-
Znalezione w internecie