Kajdanki...
Napisano Ponad rok temu
Moze raczej powiniennem najpierw sie zapytac czy mozna je nosic na ulicy...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem jak gdzie indziej, na pradze policja cieszy sie jak ktos zrobi cos za nich i naprawde popieraja "samorozwiazywalnosc" problemow.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z tego co wiem jest jednak inaczej skucie kogos nie jet juz zatrzymaniem obywatelskim lecz wlasnie ubezwlasnowolnieniem> wyobraz sobie sytuacje dzieciaka kradnacego chipsy z supermarketu, ochrona ma identyczne prawa co obywatel i ich zatrzymanie polega na zatrzymaniu obywatelskim, wiec nie ma prawa skuc tego chlopaka mimo iz pozbawia wlasnie kogos majatku, kanarzy rownierz dzialaja na podstawach zatrzymania obywatelskiego a mi sie nie usmicha bys skuwanym za kazdym razem gdy zapomne biletu :wink: .Istnieje w Polskim prawie takie pojęcie jak "zatrzymanie obywatelskie". Nie jest okreslone jak ono ma wyglądać. Ważne jest użycie środków adekwatnych do zagrożenia. Dlatego też użycie kajdanek (których posiadanie w naszym kraju nie jest zabronione) jest dopuszczalne, gdy np. gość będzie stwarzał zagrożenie dla czyjegoś życia, zdrowia majątku itp. itd. Także, gdyby np. chciał zrobić krzywdę sobie np. popełnić samobójstwo, okaleczyć się. Ważna jest tutaj (jak zwykle w podobnych przypadkach) adekwatność zastosowanych środków do istniejącegożenia. I nie ma to nic wspólnego z ubezwłasnowolnieniem - jak pisałem, liczy się cel i proporcje.
Napisano Ponad rok temu
Istnieje w Polskim prawie takie pojęcie jak "zatrzymanie obywatelskie".
Art. 243.
§ 1. Każdy ma prawo ująć osobę na gorącym uczynku przestępstwa lub w pościgu podjętym bezpośrednio po popełnieniu przestępstwa, jeżeli zachodzi obawa ukrycia się tej osoby lub nie można ustalić jej tożsamości.
§ 2. Osobę ujętą należy niezwłocznie oddać w ręce Policji.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
o to mnie chodzilo :wink:sprawa jest prosta..kajdanek NIE MOŻNA UŻYWAĆ DO ZATRZYMANIA OBYWATELSKIEGO cyzli ujęcia sprawcy czynu zabronionego...jednak mozna ich uzyc jak wszystkiego w obronie własnej lub stanie wyższej konieczności a taki moze zajśc , nieprawdaż ? ...tutaj ocenę pozostawiam kazdemu z was....potem byc moze oceni to sąd... ..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Inna sprawa to dowody: pokrzywdzony/a oskarza, Ty mówisz ze się na to zgodził/a... ktoś tu kłamie, tylko kto ???
8O
Pozdr!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy w zwiąku tym, można zatrzymać kogoś, w ramach tego zatrzymania obywatelskiego innymi metodami?Używając sznurka, linki bądź paska od spodni?
Napisano Ponad rok temu
sprawa jest prosta..kajdanek NIE MOŻNA UŻYWAĆ DO ZATRZYMANIA OBYWATELSKIEGO cyzli ujęcia sprawcy czynu zabronionego...jednak mozna ich uzyc jak wszystkiego w obronie własnej lub stanie wyższej konieczności a taki moze zajśc , nieprawdaż ? ...tutaj ocenę pozostawiam kazdemu z was....potem byc moze oceni to sąd... ..
Czy to znaczy że można je posiadać i nosić przy sobie? Czy nie jest faktem obciążającym to, że ktoś nosząc przy sobie kajdanki, przewiduje ich użycie, mimo, że nie posiada do tego prawa? I do tego włąsnie sąd się później przyczepi.
Napisano Ponad rok temu
ubezwlasnowolnienie to ubezwlasnowolnienie i nie zmienia to faktu, nie wazne czy to sznurek czy kajdanki .Chyba nadal obowiązuje taki przepis, że pozwolenie na korzystanie z kajdanek (nie tylko w sypialni :wink: ) posiadają osoby mające pozwolenie na broń palną - osobistą. I one mogą zatrzymywać, skuwać za pomocą bransoletek.
Czy w zwiąku tym, można zatrzymać kogoś, w ramach tego zatrzymania obywatelskiego innymi metodami?Używając sznurka, linki bądź paska od spodni?
Napisano Ponad rok temu
Takie jest moje zdanie.
Bo jak w inny sposób chcesz kogoś zatrzymać?
Przecież nie poprosić zeby poczekał na policję :wink:
Napisano Ponad rok temu
jak w inny sposob zatrzymac : a no dzwignia transportowa to bardzo dobra rzecz jest a jak nosisz kajdanki to chyba dzwigniw tez umiesz zakladac...Z tego co między innymi napisał cougar, wychodzi że tak - różnica jest.
Takie jest moje zdanie.
Bo jak w inny sposób chcesz kogoś zatrzymać?
Przecież nie poprosić zeby poczekał na policję :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
trzymanie gardy,prawidłowo
- Ponad rok temu
-
Szkola samoobrony dla kobiet w Moskwie
- Ponad rok temu
-
Walka na piasku