Aikido etniczne?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na to liczęZapomniałeś o Włochach, Ukraińcach i Rosjanach. Zdaje się że ktoś z pary Pancer Łabędź mógłby się na ten temat wypowiedzieć.
Napisano Ponad rok temu
Na to liczęZapomniałeś o Włochach, Ukraińcach i Rosjanach. Zdaje się że ktoś z pary Pancer Łabędź mógłby się na ten temat wypowiedzieć.
na głos proszę 8)
Napisano Ponad rok temu
Oni też uważają wszystko co niemieckie jest the best... Aikido również...
jacy oni naiwni...
Napisano Ponad rok temu
Od japońskiego aikido pewnie też się różni? Bo Japończycy też robią zupełnie inaczej niż trzeba, a jedynie my Polacy wiemy jak robić właściwie!
Napisano Ponad rok temu
Cos w tym jest, Apas. Np u nas jest pare osob z Argentyny, Wenezueli, Rosji, Rumunii, Niemiec, Francji...itd...Reprezentuja oni kompletnie odmiemme typy osobowosci, i maja inne podejscie do treningu.Czekam na Wasze opinie...
Jezdzac po roznych stazach w roznych krajach to sie potwierdza.
Nawet w Stanach, ludzie z wybrzeza zachodniego sa kompletnie inni od tych ze wschodu, juz nie mowie o tych z Texasu :wink: Ich aikido odzwierciedla niezle te roznice.
Napisano Ponad rok temu
Cos w tym jest, Apas. Np u nas jest pare osob z Argentyny, Wenezueli, Rosji, Rumunii, Niemiec, Francji...itd...Reprezentuja oni kompletnie odmiemme typy osobowosci, i maja inne podejscie do treningu.Czekam na Wasze opinie...
Jezdzac po roznych stazach w roznych krajach to sie potwierdza.
Nawet w Stanach, ludzie z wybrzeza zachodniego sa kompletnie inni od tych ze wschodu, juz nie mowie o tych z Texasu :wink: Ich aikido odzwierciedla niezle te roznice.
Znaczy jak wyjmuja colta i strzelają bez ostrzeżenia , czy ćwiczą we flanelowych koszulach i kowbojkach
Napisano Ponad rok temu
aikido jest roznorodne i to jest bynajmniej jego zaleta. w zaleznosci od humoru ide do dojo GW albo do tanden aikido. czasem ma sie ochote grac ostro, czasem nie.
To tak jak z ta angdota, jak to wittgenstein w ostatniej rozmowie z fregem pytal sie- panie profesorze, czy liczby to byty intencjonalne?
frege sie zamyslil i powiedzial- czasem wydaje mi sie ze tak, a innym razem, ze nie.
Napisano Ponad rok temu
Nie chodzi raczej o to że jak robią shikko to im ropa naftowa sika spod kolan :wink:
juz nie mowie o tych z Texasu :wink: Ich aikido odzwierciedla niezle te roznice.
Znaczy jak wyjmuja colta i strzelają bez ostrzeżenia , czy ćwiczą we flanelowych koszulach i kowbojkach
Oczywiście, że mamy tu do czynienia z pewnymi stereotypami, aczkolwiek osobiście musze przyznać że :wink: :
1. w Niemczech nie ćwiczyłem mocno.....
2. we Francji nie gadałem za dużo bo nie znam francuskiego :wink: natomiast ćwiczenie juz było mocniejsze.....
3. we Włoszech podchodzili mocno realaksacyjnie......
4. w Austrii na drugi dzień po treningu umówiliśmy sie z prowadzacym na narty, ale nie przyszedł....
5. w Szwecji prowadzący pytał mnie i Pająka czy tak może być jak on pokazywał....
6. w Belgii ćwiczyłem jak tam jeszcze żył Szczepan - no comments ....
7. Grecy jacyś tacy nerwowi....
8. Węgrzy nie mogli jakoś wstać na trening po wspólnej imprezie (Kol. Łabędź może zaświadczyć)....
9. u Bułgarów było strasznie gorąco i prowadzący był Murzynem ....
10. Rosja to już całkiem inna sprawa - nie cwiczą relaksacyjnie i to ja nie mogłem wstawać.....
11. Białoruś - atmosfera taka jakby ich Prezydent był O`senseiem....
12. jeden nawiedzony Pan z Litwy powiedział - ...u tebe net kontroli...(z wyższością w głosie :wink: )
13. japońskie znane nazwisko podczas stażu w Polsce podczas wspólnego nikyo powiedziało mi:...*nie tak moćino....(z japońskim akcentem )
* to nie jest błąd
Także absolutnie nie można uogólniać :wink:
Pancer (szykujący sie do dalszych międzynarodowych kontaktów)
Napisano Ponad rok temu
Poznajemy kulturowo. Jest nieuniknione że ten sam przedmiot będzie inaczej interpretowany w róznych miejscach globu przez różnie uwarunkowanych ludzi. Shihan mawpływ - tylko że będzie wybrany na przewodnika taki, który spełni oczekiwania uczniów.Czy takie zróżnicowanie aiki zależnie od kraju istnieje? Jeśli tak, to czy odzwierciedla temperament krajowców czy może osobowość lokalnego shihana "najwpływowszego" (co by wyjaśniało polską różnorodność, wszak u nas shihanów przewodnich jak piesków ) Czekam na Wasze opinie...
A co do naszego podwórka, hmm, cytat:
"Taką stoi Polska racją
Na pohybel innym nacjom"
Napisano Ponad rok temu
Nie chodzi raczej o to że jak robią shikko to im ropa naftowa sika spod kolan :wink:
juz nie mowie o tych z Texasu :wink: Ich aikido odzwierciedla niezle te roznice.
Oczywiście, że mamy tu do czynienia z pewnymi stereotypami, aczkolwiek osobiście musze przyznać że :wink: :
1. w Niemczech nie ćwiczyłem mocno.....
2. we Francji nie gadałem za dużo bo nie znam francuskiego :wink: natomiast ćwiczenie juz było mocniejsze.....
3. we Włoszech podchodzili mocno realaksacyjnie......
4. w Austrii na drugi dzień po treningu umówiliśmy sie z prowadzacym na narty, ale nie przyszedł....
5. w Szwecji prowadzący pytał mnie i Pająka czy tak może być jak on pokazywał....
6. w Belgii ćwiczyłem jak tam jeszcze żył Szczepan - no comments ....
7. Grecy jacyś tacy nerwowi....
8. Węgrzy nie mogli jakoś wstać na trening po wspólnej imprezie (Kol. Łabędź może zaświadczyć)....
9. u Bułgarów było strasznie gorąco i prowadzący był Murzynem ....
10. Rosja to już całkiem inna sprawa - nie cwiczą relaksacyjnie i to ja nie mogłem wstawać.....
11. Białoruś - atmosfera taka jakby ich Prezydent był O`senseiem....
12. jeden nawiedzony Pan z Litwy powiedział - ...u tebe net kontroli...(z wyższością w głosie :wink: )
13. japońskie znane nazwisko podczas stażu w Polsce podczas wspólnego nikyo powiedziało mi:...*nie tak moćino....(z japońskim akcentem )
* to nie jest błąd
Także absolutnie nie można uogólniać :wink:
Pancer (szykujący sie do dalszych międzynarodowych kontaktów)
A te Japońce no to poracha całkiem Co oni k....a wiedzą o aikidzie
Napisano Ponad rok temu
I co, dostał imprimatur5. w Szwecji prowadzący pytał mnie i Pająka czy tak może być jak on pokazywał....
Ależ prosimy o bliższe szczegóły6. w Belgii ćwiczyłem jak tam jeszcze żył Szczepan - no comments ....
A nie jest :wink:11. Białoruś - atmosfera taka jakby ich Prezydent był O`senseiem....
Napisano Ponad rok temu
Baaa jeden to jak wypił jedno piwo to po ścianach chodził, że nie wspomnę o koledze Browarku z naszej dzielnej kompanii co zapisał sie w annałach lokalnych waląc z gwinta winko 0,75 niemal pełne bo zamykali nam tawerne . Nie wspomnę, że w poszukiwaniach miejscowej żuli doszlismy do wniosku, że przy nas to wszystko cherubiny o złocistych puklach i niewinnych spojrzeniach prawiczków :paker: :paker:
Czy to był ten sam co krzyczał I like wódeczka but I prefer dupeczka
Napisano Ponad rok temu
Tak - w gruzach legły tezy wysnute z zasłyszangeo przysłowia, że Polak - Wegier dwa bratanki.... :wink: , zbrataliśmy się za to i to całkiem nieźle z Irlandczykami, którzy jakąś fabryke w pobliżu budowali...Nie wspomnę, że w poszukiwaniach miejscowej żuli doszlismy do wniosku, że przy nas to wszystko cherubiny o złocistych puklach i niewinnych spojrzeniach prawiczków
Nie, ten był w porządku, aczkolwiek uciekał przed nami na kolanach :wink: ( a tak dużo suwari waza robił na zajęciach), pamiętasz jak go wypytywaliśmy o ojca w MSZ? :wink:Czy to był ten sam co krzyczał I like wódeczka but I prefer dupeczka
Pancer (zatopiony we wspomnieniach)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czyje aikido najlepsze?
- Ponad rok temu
-
Gdzie zacząć?
- Ponad rok temu