Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony akceptujesz nowy regulamin z 4 grudnia oraz wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czyje aikido najlepsze?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Czyje aikido najlepsze?

budo_APAS napisał

Z tego co piszesz Szczepan (powyżej ale i w innych topicach) wyciągam wniosek, że im bardziej "wojenne", "krawędziowe" czy jak je zwał aikido, tym lepiej - w Twej opinii. Jeśli dobrze odczytuję Twoje intencje, to stwierdzenie, że każda praktyka aiki winna być rozpatrywana li tylko w kontekście życia bądź śmeirci - jest dla Ciebie czyms więcej niż pustym, marketingowym sloganem. Well, ja tak właśnie myślę, ale co wtedy począc z tym, co Dziadek zrobił ze swoją praktyką pod koniec życia? Co z przekazem tych Jego uczniów, którzy wtedy praktykowali (np. Kobayashi, który z owej odmienności zrobił znak rozpoznawczy swojego przekazu)?

Widzisz, apas, Dziadkowe aikido sklada sie z dwoch nieodlacznych czesci: "wojennej" - odziedziczonej po Daito ryu aiki jujutsu i "duchowej" -powiedzialbym nawet religijnej - odziedziczonej po sekcie Omoto.
Nie wynika to z mojej zachcianki, ale z historii, jak Dziadek formowal aikido. Sa ludzie ktory sa w stanie to zwyczajnie zaakceptowac i probowac wlaczyc do swojego treningu(jak ja staram sie to robic), sa tez inni, ktorzy zdecydowali sie z roznych powodow to ignorowac, i zastapili te elementy czyms w rodzaju zabawy ludycznej.

Ta zabawa oczywiscie nie ma nic wspolnego z Dziadkowym aikido, gdzie element "wojenny" byl obecny zawsze, nawet jak byl w podeszlym wieku.

Moze to trudno dostrzec na filmach, ale Kanai sensei opowiadal jak bedac uchideshi, wszyscy sie Dziadka zwyczajnie bali. Reakcje Dziadka byly nie do przewidzenia.
Np Dziadek w podeszlym wieku byl w stanie przyjmowac wyzwania expertow miecza, sensei sam to widzial. Nakayama Hakudo
Sensei, tworca Muso shinden ryu byl jego doskonalym przyjacielem, a w Dziadkowym dojo cwiczyli za mlodu Kiyoshi Nakakura Sensei i najlepsi uczniowie Hakudo Nakayama Sensei jak Jun’ichi Haga Sensei. Poczytaj o nich troche, zobaczysz jekiego formatu to byli ludzie.

Nota bene: Kanai sensei uczyl sie iaido wlasnie bezposrednio od Jun’ichi Haga sensei.

Rozumiesz juz jaka przepasc dzieli go od jego wiekszosci uczniow? Oczywiscie w dzisiejszych czasach ten pierwiastek "wojenny" jest nieslychanie trudny do cwiczenia, ale np w nauczaniu Tamury sensei widac go wyraznie. Sensei sie usmiecha, ale tylko kompleni naiwni moga to brac za dobra monete :wink:

Za to wielu innych instruktorow robi bardzo grozne miny, ale po pierwszym rzucie oka widac ze to tylko Geba.
  • 0

budo_przemek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1208 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_Szczepan napisał

Oczywiscie w dzisiejszych czasach ten pierwiastek "wojenny" jest nieslychanie trudny do cwiczenia, ale np w nauczaniu Tamury sensei widac go wyraznie. Sensei sie usmiecha, ale tylko kompleni naiwni moga to brac za dobra monete :wink:

Hehehe.... widac oj widac.... i slusznie...... :P :P
  • 0

budo__lm_
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 719 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_Szczepan napisał

Oczywiscie w dzisiejszych czasach ten pierwiastek "wojenny" jest nieslychanie trudny do cwiczenia, ale np w nauczaniu Tamury sensei widac go wyraznie. Sensei sie usmiecha, ale tylko kompleni naiwni moga to brac za dobra monete :wink:

to mi przypomina jedna dyskusje na innej liscie (bardziej sprofilowanej)

budo_ciut inna lista napisał

the difference between Chida and Takeno's aikido....
well when Chida smiles you want to smile. When Takeno
smiles you want to run away...

• 0

budo_apas
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 731 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzięki Szczepan. W tym co piszesz jest wiele rzeczy zbieżnych z moimi przemyśleniami i obserwacjami. A co do trudności we włączaniu tego, co nazywasz "elementem wojennym" do codziennej praktyki - znam to aż nazbyt dobrze. I nie chodzi o własną słabość, ale o niechęć partnerów z sekcji, którzy większą wagę przykładają do widowiskowych, aczkolwiek niewymuszonych ukemi... Lecę nadrabiać braki w lekturze (google rules!) :)
  • 0

budo_kurm28
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1261 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_APAS napisał

Tylko przez szacunek dla Twojej siwej...... znaczy się łysej głowy nie będę się odgryzał.

:wink: :) :) :) :) :) :)

poklon poklon poklon poklon poklon poklon :)
...noo, ale mnie waść w człowieczeństwo ubogacił! Teraz żadna nie powie do mnie "ty zwierzaku" :(

to z sympati bo leży mi to co piszesz (styl, treść itd.) :D

co do "żadnych" - nie poddawaj się tylko walcz. nie grzywa czyni lwa :wink: :) :) :)

pozdr

kurm
  • 0

budo_apas
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 731 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

to z sympati bo leży mi to co piszesz (styl, treść itd.) :D

No, to jakiś poetęp. Jak kiedyś napisałem podanie o podwyżkę to szef stwierdził, że jemy wisi to co ja piszę... :)

co do "żadnych" - nie poddawaj się tylko walcz. nie grzywa czyni lwa :wink: :) :) :)

pozdr

kurm

Nooo, z tą grzywą to waść przegiąłeś! :twisted: Toż to cios poniżej pasa :twisted: :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025