Pytań pare ogólnych
Napisano Ponad rok temu
2.Chciałbym zakupić pałke teleskopową, ale nie mam pojęcia jaki model wybrać- cena max 200zł. Pomożecie?*
*pomożemy! dziarsko odpowiedzieli użytkownicy vortalu budo.
Napisano Ponad rok temu
Nielegalne w Polsce
Co jest niby nielegalne???????????
Napisano Ponad rok temu
Bo w takim wypadku uznajemy że jest nielegalne w ogóle.
Napisano Ponad rok temu
Tak samo trening uderzen to nie to samo, co machanie sobie w powietrzu, tak wiec odradzam.
Ja sobie cwicze freestyle, machanie w powietrzu ale nie mam zludzen co do tego, ze kiedys uzyje nun na ulicy - chocby z tego powodu, ze go na codzien nie nosze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ogolnie walka nunchaku to poroniony pomysl, nunchaku ma spore opoznienia po uderzeniu (musisz odbic od biodra, barku etc.) i zeby dobrze nauczyc sie nim walczyc musisz cwiczyc przynajmniej z rok.
Tak samo trening uderzen to nie to samo, co machanie sobie w powietrzu, tak wiec odradzam.
Ja sobie cwicze freestyle, machanie w powietrzu ale nie mam zludzen co do tego, ze kiedys uzyje nun na ulicy - chocby z tego powodu, ze go na codzien nie nosze
Oki, dzięki przerzuce sie na cos innego
Nielegalne w Polsce
A jaki LEGALNY sprzęt do samoobrony polecacie? (przeczytalem przed chwila tresc ustawy, wynika z niej ze przed bandyta najlepiej kleknac i poprosic o łaske, chore prawo ).
Napisano Ponad rok temu
A jaki LEGALNY sprzęt do samoobrony polecacie?
MÓZG 8) A co za tym idzie zrowy rozsądek i świadomość, że sam sprzęt nie obroni cię przed bandą opryszków. Ćwicz jakiś styl walki - to pomoże. Bądź uważny, unikaj niebezpiecznych miejsc i chodzenia o niebezpiecznych porach. A jak już musisz coś kupić to kup sobie gaz pieprzowy w żelu.
No i zdecyduj się o co Ci chodzi - najpierw pytasz o nunchaku
tylko dla rozrywki i w ramach hobby
a jak już się okazuje że nielegalne to pytasz o sprzęt do samoobrony :? . To dla rozrywki czy do samoobrony? Bo nunchaku do samoobrony się nie nadaje, z w.w. powodów - jest nielegalne i trzeba umieć go użyć, żeby móc go użyć skutecznie do samoobrony. A dla rozrywki... Nunchaku jest wg mnie bardzo rozrywkowe i daje mi osobiście dużo zabawy machanie sobie nim dla rozrywki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
za drogi i ciezko nauczyc sie obslugiMÓZG
ćwiczę- bjj, ale co mi po tym, jak mnie dwoch oprychów napadnie to jednego sprowadzę do prateru a drugi zakopie mnie na smierćĆwicz jakiś styl walki - to pomoże.
a jak już się okazuje że nielegalne to pytasz o sprzęt do samoobrony . To dla rozrywki czy do samoobrony?
jak juz napisałem
1. Chciałbym (tylko dla rozrywki i w ramach hobby) zaczać trenować walkę nunchaku.
Nunchaku* byłoby dla zabawy NATOMIAST baton służyłby do samoobrony
Gośc84-> dzięki za linki i rady :-)
*pisząc o walce tą bronią chodziło mi o oooooooodległą przyszłość, choć fakt, nie zaznaczyłem tego w tekście.
Napisano Ponad rok temu
Ustawodawca wogóle nie przewidział wydawania pozwoleń na te przedmioty.
Lordzie, artykuł 9 ust. 2 ustawy o broni i amunicji brzmi:
"Broń pneumatyczną, miotacze gazu obezwładniającego oraz narzędzia wymienione w art. 4 ust. 1 pkt. 4, można posiadać na podstawie pozwolenia na broń wydanego przez właściwego ze względu na miejsce zamieszkania zainteresowanej osoby lub siedzibę zainteresowanego podmiotu komendanta powiatowego Policji, a w przypadku żołnierzy zawodowych - na podstwawie pozwolenia wydanego przez właściwy organ wojskowy"
Natomiast wymieniony wyżej art. 4 ust. 1 pkt 4 brzmi:
"Ilekroć w ustawie jet mowa o broni, należy przez to roumieć:
1)........................
2)........................
3)........................
4) narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu:
a) broń białą w postaci:
- ostrzy ukrytych w przedmiotach nie mających wyglądu broni,
- kastetów i nunczaków,
- pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału,
- pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy,
broń cięciwową w postaci kusz,
c) przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej.
Tak więc ustawodawca przwidział wydawanie pozwolen na te przedmioty. Wynika z tego, że również na nunchaku i pałkę teleskopową (o ile teleskop można podciągnąć po podaną definicję pałki, co jest problematyczne. Ja stoję na stanowisku, że nie można ale to moje zdanie. Odsyłam do orzeczeń sądowych). Także teoretycznie na kastet i pałkę imitującą kij bejsbolowy...
Aby otrzymać pozwolenie na broń należy jednak przejąść badanie psychologiczne , egzamin z posługiwania się tą bronią itp, itd. Który więc psycholog wyda opinię pozytywną gościowi, który będzie chciał uzyskać pozwolenie na np. ostrze ukryte w lasce, albo na kstet?
Teoretycznie jednak takie pozwolenie można otrzymać. Również na nunchaku i teleskop - o ile, jak pisałem podciągnąć go pod tę definicję.
Abstrahując już od tego, że ustawa ta jest "gniotem" jak mało która i stwarza szerokie pole do manewru ewentualnym organom ścigania. Odsyłam jednak, tak jak pisałem, do orzeczeń sądowych.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Nunchaku* byłoby dla zabawy NATOMIAST baton służyłby do samoobrony
To już rozumię...
Powiem tak. Nunchaku do zabawy w machanie sobie dla przyjemności ja traktuję jako dobrą zabawę. Lubię sobie pomachać i sprawia mi takie machanie wielką frajdę. A jeśli chodzi o pozwolenia na nunchaku. Rozmawiałem w tej sprawie z lokalnym komendantem policji, on tam pogrzebał w ustawach i papierach no i nie znalazł niczego na temat pozwoleń na nunchaku. Teoretycznie wygląda to tak że jak masz pozwolenie na broń palną, albo jesteś w służbach mundurowych (ewentualnie jakieś Security) to nikt cię za posiadanie nunchaku ganiać nie będzie. Ale samego pozwolenia na nuchaku jako takiego dostać/wyrobić/załatwić/kupic nie można, bo ustawodawca nie przewidział pozwolenia na bandyckie narzędzia napadów takie jak kastety i nunczaki (swoją drogą już samo zaklasyfikowanie tych dwóch przedmiotów na jedną półkę jest debilizmem :roll: )...
Natomiast baton do samoobrony... No na dwóch to ja rozumiem. Ale jak będzie trzech, albo siedmu :twisted: i do tego na przykład... :roll: ... z nożem, albo kilkoma nożami... :roll:
Według mnie nie tędy droga... Najlepszą rzeczą na jaką możesz wydac pieniądze w celach samoobronnych jest trening i ewentulanie książka "Zawsze bezpieczna" o której już wspominał AdamD. Jeśli jeszcze nie czytałeś to zachęcam.
Napisano Ponad rok temu
"Teoretycznie wygląda to tak że jak masz pozwolenie na broń palną, albo jesteś w służbach mundurowych (ewentualnie jakieś Security) to nikt cię za posiadanie nunchaku ganiać nie będzie. Ale samego pozwolenia na nuchaku jako takiego dostać/wyrobić/załatwić/kupic nie można, bo ustawodawca nie przewidział pozwolenia na bandyckie narzędzia napadów takie jak kastety i nunczaki"
A jakie ma niby umocowanie prawne, to co piszesz o służbach mundurowych i nunczaku, i pozwoleniu na inną broń, no bo jeśli na nunczaku, to czemu nie na pałkę imitującą kij bejsbolowy i kastet? Te rodzaje broni są wymienione RÓWNOPRAWNIE.
A co do uzyskiwania pozwoleń na wymienioną w ustawie broń białą i przewidzianych prawem możliwości tego - czytaj mój post powyżej Twojego :roll: .
Ten Twój znajomy komendant nie bardzo coś z tą ustawą jest na bieżąco... :?
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do pozwolenia na bron palną:
- art. 9 ust. 1 - Broń palną i amunicję do tej broni można posiadać na podstawie pozwolenia na broń wydanego przez właściwego komendanta ............. itd.
Wyraźnie chyba jest na pisane na jakiej podstawie można posiadać broń palną. Co do narzędzi o których mówi art 4 ust. 1 pkt. 4 - na jakiej podstawie można je posiadać mówi art. 9 ust. 2 cytowany przeze mnie w poprzednich postach :roll:
- art 9 ust. 5 - pozwolenie na broń palną bojową wydane w celach o których mowa w art 10 ust.3 pkt. 1 (czyli do ochrony osobistej lub ochrony bezpieczeństwa innych osób oraz mienia - ŻW) stanowi jednocześnie pozwolenie na broń gazową i alarmową.
I tylko tyle. Z ustawy jasno wynika, że pozwolenie na nunczaku, kastet, pałkę imitującą kij bejsbolowy, ukryte ostrza MOŻA, przynajmniej teoretycznie, uzyskać. Jak jest w praktyce, to już pisałem, że potraktuą Cię jak świra, gdy o to byś wystąpił. A posiadanie pozwolenia na broń palną nic do tego nie ma. I tyle. Pokręcone to ale cóż, tak jest. Oświecony? :-) Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale samego pozwolenia na nuchaku jako takiego dostać/wyrobić/załatwić/kupic nie można, bo ustawodawca nie przewidział pozwolenia na bandyckie narzędzia napadów takie jak kastety i nunczaki (swoją drogą już samo zaklasyfikowanie tych dwóch przedmiotów na jedną półkę jest debilizmem )...
Czy aby choć troche znasz historie nunchaku????? I jego zastosowanie?
To może na glany tez powinno wydawać się zezwolenie bo często sa one, narzędziami bandyckich ataków.
No jesli reprezentujemy podejście szybko i skutecznie, to może od razu lepiej oddawac portfel na ulicyOgolnie walka nunchaku to poroniony pomysl, nunchaku ma spore opoznienia po uderzeniu (musisz odbic od biodra, barku etc.) i zeby dobrze nauczyc sie nim walczyc musisz cwiczyc przynajmniej z rok.
Więc należy zacząć trenować uderzenia, na pewno gdzieś ktoś tego uczy, a jak nie to próbować samemu. Nikt nie powiedział że MA są proste i przyjemne, a te które takie są są nieskuteczneTak samo trening uderzen to nie to samo, co machanie sobie w powietrzu, tak wiec odradzam.
Ja sobie cwicze freestyle, machanie w powietrzu ale nie mam zludzen co do tego, ze kiedys uzyje nun na ulicy - chocby z tego powodu, ze go na codzien nie nosze.
A tak troche przy okazji, nunchakowy freestyle, o którym piszesz jest jak prężenie muskułów przed walką ma za zadanie wystraszyć przeciwnika, kilka technik podstawowych daje ogromną mozliwość kombinacji. Jak dla mnie świadomość możliwości otrzymania ciosu nunchaku, jest przerażająca, zaraz chyba po ciosie nożem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Baton No i wreszcie zalegalizujemy go jakoś
- Ponad rok temu
-
Battodo, Aikibudo?
- Ponad rok temu
-
Poznanski Team Batowy
- Ponad rok temu