Pardon Gosciu za zasmiecanie watku!
To dopiero. Zaśmiecanie wątku! Zadałem sobie trud i postanowiłem sięgnąć po zlote myśli naszego umierającego z pragnienia na przyznanie mu racji Randalla. Byli i są tacy, co to zrobili, zatem po kolei:
Czy nie uważasz, że to niezbyt uczciwie wciskać ludziom ciemnotę, że nauczą się w ten sposób jakiejkolwiek samoobrony? Nawet ostro ćwiczone aikido jest relatywnie mało efektywnym systemem, co dopiero robienie kroczków do muzyki. ....
Jedyne czemu jestem przeciw to, że podpisujesz ów twór nazwą aikido, ja też robię aikido, i jak pomyśle jaką opinię o aikido wyrabiają sobie ludzie, patrząc na takie wybryki i że ja wpadam w tę samą kategorię, to... Dżizas k...wa ja pie...lę. ....
Wady Twojego workałtu:- mało efektywny /postaw to obok tae-bo z obciążnikami /, - zbyt skomplikowane ruchy, - zbyt długie układy /za bardzo obciąża myślenie/,- nudny,- komiczny, nie ma szans zrobić pozytywnego wrażenia, brak elementu szoł,- nie ma fun, nie można sie wyżyć ....
Na zajęciach dla zwykłych ludzi, takiego aerobiku, podstawa to charyzma, wrażenie jakie robisz, swoją sprawnością, wyglądem etc. ....
Kolejna uwaga. Na filmach widac że sam często tracisz równowagę, mylisz się itepe. Jak długo ćwiczysz? naście lat? ...
Najciekawsze, że pod względem metodologii toś spaprał po całości. Zapamiętanie tych ruchów, wcale nie jest łatwe. W połaczeniu z dynamiczną zmianą kierunków, wykonywaniem na lewą i prawą stronę, w długaśnych seriach...
Sam nie wiem, spodziewałem się czegoś więcej. Generalnie, to jest to gimanstyka do wolniutkiej muzyczki, całość przyprawiła mnie o spazmy durnego śmiechu. ...
Obejrzałem film two.wmv, i jeśli bazowac na takich technikach, to absolutnie nic nie dadzą, nikomu. Najwyżej złudę zbudowaną przez autorytet dobrodusznego starszego pana i naiwną amerykańską głupotę, wspartą ślepą wiarą w "specjalistów". ....
Na filmach robisz podstawowe błędy. Nawet jeśli filmy mają byc tylko ilustracją zasad, to ilustrują złe zasady. ....
Ty dajesz im wiarę w to co robisz, nie dając umiejetności. To uznaję za nieuczciwe i niebezpieczne. ...
Proponujesz coś nowego, bazując na jakimśtam stylu aikido. ...
A teraz z tych kiepskich podstaw, których jesteś świadom i sam krytykujesz, starasz się budować dziwny system treningowy, by to naprawić. ...
W wielu technikach nie da się zrobic rolki, bo człowiek jest tak związany dźwignią, że trzeba przeskakiwać własny bark, by się nie dać połamać, bądź też zwyczajnie nie ma czasu /wyrwanie z butów/. ...
Taką sztuką było daito ryu i inne jitsu, nie aikido. ....
Bo robisz dokładnie coś takiego. Groch z kapustą i balet. ...
Aikido to system perfekcyjny, wymaga doskonałych wykonań, a w walce takich nie ma. ....
A to jest empiryczny dowód wprost na to, że alternatyw jest więcej. ....
Za późno by zrzucać brzucha i rozwijać sprawność konieczną do bezpiecznego padania na bruku. ....
Lata i staż na macie mają wiele do rzeczy, ale nie znaczą nic, jeżeli mata nie ta. ...
W żadnym z kontekstów Twoja propozycja nie wypadła dobrze, zrewiduj, przerób, popraw. ....
No i tu się zgodzę, aikido ze względu na swój lajtowy charakter, przyciąga cieniasów, bez woli i predyspozycji do budo. ...
Ja mam w dupie satysfakcję. ...
Miałem się jak ten statystyczny amerykański idiota entuzjastycznie cieszyć na nowy pomysł. Jak głupi do sera? ....
To jest dopiero zaśmiecanie wątku! A przecież chodziło mi o to, by poinformować uczestników forum o tym, jak rozwinął się w praktyce ten wątek. Aikio Workout to nowa jakość, która powstała na bazie mojego wieloletniego doświadczenia jako aikidoki i ukierunkowana jest na wytworzenie odruchów warunkowych. Zawiera w sobie oprócz 5 minutowej rozgrzewki 20 sekwencji ruchowych, których czas i porządek jest wyznaczony taktami dowolnie dobranej muzyki. 55 minutowa sesja wyznacza 814 powtórzeń, ktore z czasem można podwoić zwiększając tempo wykonania.
Aikido Workout to utrwalanie określonych reakcji na 6 podstawowych frontalnych ataków, co po zejściu z lini ataku oznacza przemieszczenie się poza plecy napastnika lub też spowodowania jego upadku na ziemię nie czyniąc mu krzywdy. I to wszystko.
Jeżeli poświęcamy codziennie, lub kilka razy w tygodniu, godzinę na cokolwiek, to znaczy, na naukę języka, uprawianie sportu, aerobik, hobby, czy też oglądanie telewizji, to czas przeznaczony na Aikido Workout nie będzie czasem straconym. Można go uprawiać samemu lub z partnerem i żeby to docenić należy po prostu spróbować.