Hmmm... co to jest za styl?
Napisano Ponad rok temu
A jest to Aikido TENORIO 8O
Nie wiem co to jest za styl i prosze o komentarze, informacje, linki do artykułów i filmików jeśli w ogóle są
Napisano Ponad rok temu
Baaaaaaaaaaardzo delikatnie cwicza. Wlasciwie to nie rozni sie od gimnastyki zdrowotnej. Ducha wojennego NIET.
Mialem tez kilka okazji do cwiczenia z Shimizu sensei himslef na stazach. Zlowieszczo grzmial, ze za mocno atakuje jego czarne pasy, bo calkowicie sie pogubili. Mialem wtedy bodajze 3 kyu, i myslalem ze kazdy czarny pas moze mnie zniszczyc jak chce. Takie iluzje powoli zachodni wiatr mi rozwial :wink:
Jako ciekawostke mozna zobaczyc, ale do powaznego cwiczenia stanowczo nie polecam :roll:
Napisano Ponad rok temu
Zresztą w Niemczech to chyba sobie mocno nie poćwiczysz.....
Pancer (walczący już kilkakrotnie z Germanami na macie :wink: )
Napisano Ponad rok temu
A co do poćwiczenia ostrzej to trzeba poszukać - ja z niemiaszkami ćwiczę ostro i bez pardonu i oni mi się odwdzięczają tym samym ...
Podaj w jakim mieście ćwiczysz, to może podam Ci adres klubu, gdzie ćwiczą troszkę mocniej.
Napisano Ponad rok temu
Mam taka sprawę... zacząłem w niemczech trenować aikido
przestraszony
no to współczucia.... na to nie ma rady - nawet nic innego nie szukaj, bo tam wszystko takie samo (z małymi wyjątkami), idź na judo albo cuś...
a gdzie ćwiczysz?
Napisano Ponad rok temu
A to tak niemialo byc ze w AIKIDO sie szanuje przeciwnika i jest to dynamicnza SAMOOBRONA ...duch bojowy hmm........ U szczepana w DOJO trenuja zabijanie ...oraz łamanie nadgarstkow :twisted: :twisted: Bo ma byc ducho bojowy ?Wlasciwie to nie rozni sie od gimnastyki zdrowotnej. Ducha wojennego NIET
Napisano Ponad rok temu
A to tak niemialo byc ze w AIKIDO sie szanuje przeciwnika i jest to dynamicnza SAMOOBRONA ...duch bojowy hmm........ U szczepana w DOJO trenuja zabijanie ...oraz łamanie nadgarstkow :twisted: :twisted: Bo ma byc ducho bojowy ?Wlasciwie to nie rozni sie od gimnastyki zdrowotnej. Ducha wojennego NIET
Bez przesady szanowny przedmówco....szanujmy przeciwnika, ale nie róbmy kina. Wpadła mi w ostatnich dniach płytka z pokazu aikido gdzieś w Polsce północnej....Bez miejscowości, bez nazwisk.... :wink: Otóż sensej robi ikkyo ura, a uke (ona w hakamie) zamiast prawidłowo na dziób zjechać po spiralce....robi kilka zgrabnych piruecików i staje w postawie baletowej jakby. Ręce rozłożone, nuńcie skrzyżowane...no Jezioro Łabędzie pełną gębą. Sensei robi coś, co chyba miało być sumi otoshi, a ona (uke znaczy) pirueciki. On kokyunagę, a ona pirueciki. Że niby aikido to takie taneczne jest. Najpiękniejsze były miny obecnych widzów. A potem chodzi taki jeden z drugim i twierdzi, że aikido to o kant "ten tegez" rozbić.
Shawnee (zdecydowanie nie lubiący baletu)
Napisano Ponad rok temu
Nie wiesz co tracisz Vide mój post w wątku o uciekającym uke wraz z pogladową ilustracjaBez przesady szanowny przedmówco....szanujmy przeciwnika, ale nie róbmy kina. Wpadła mi w ostatnich dniach płytka z pokazu aikido gdzieś w Polsce północnej....Bez miejscowości, bez nazwisk.... :wink: Otóż sensej robi ikkyo ura, a uke (ona w hakamie) zamiast prawidłowo na dziób zjechać po spiralce....robi kilka zgrabnych piruecików i staje w postawie baletowej jakby. Ręce rozłożone, nuńcie skrzyżowane...no Jezioro Łabędzie pełną gębą. Sensei robi coś, co chyba miało być sumi otoshi, a ona (uke znaczy) pirueciki. On kokyunagę, a ona pirueciki. Że niby aikido to takie taneczne jest.
Shawnee (zdecydowanie nie lubiący baletu)
8) :wink:
Napisano Ponad rok temu
(bardzo duże miasto)
O prowadzeniu treningów nie wypowiem się.. zostawiam to bez komentarza :? Ostatnio robimy sobie technikę... Zaczynam, a mój uke juz na macie leży, a nic mu nie zrobiłem
Albo drugie... Co zrobilibyście przy technice, gdy tłumaczycie kobicie (która trenuje juz 1 rok) bardzo prosty ruch... Po chwili mowi "przepraszam, to za ciężkie dla mnie" odeszła i usiadła...
Trener nie podaje żadnych nazw technik, dosłownie żadnych nazw japońskich!
Gadają na macie... A w polsce było 50 pompek (zależało od nastroju trenera) za gadanie!
Niektórzy chodzą po treningu w klapkach na macie!
Itd... można wymieniać... Nie zasługuja na prawdziwe tatami
Dla zainteresowanych tym aikido: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Dodaję że ćwicze w grupie dorosłych 8)
Napisano Ponad rok temu
Zajrzalem i teraz wiem. Wszystko jasne. Krotkie spojrzenie na rekaw Mistrza po prawej i pojawia sie imie MARIAN zapisane katakana. Mistrz Marian we wlasnej osobie.
Napisano Ponad rok temu
Mistrz Marian we wlasnej osobie.
Eeee - dla mnie to Marian uzurpator lub Marian Samozwaniec. Ewentualnie ktos kto Miszczu Marianie donasza gi :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sprobuj moze tutaj... to sekcja FDAV, organizacji wspolpracujacej z Tamura sensei.... chociaz to kawalek drogi..:Tak dokładnie to mieszkam w miejscowości Bad Driburg, ale również interesuja mnie treningi w pobliskich miejscowościach np. PADERBORN
(bardzo duże miasto)
Göttingen: Uni-Kampfsport-Zentrum ; Waldweg 26
Di. 18.00 - 20.00 Uhr ; Do. 20.00 - 22.00 Uhr ; Sa. 09.00 - 11.00 Uhr
Vanessa Bremerich ;Stumpfe Eiche 1 ; 37077 Göttingen ; 0551/6339684
Email: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
A ten po lewej jest moim instruktorem
A tak poza tym to w grupie jest 20 osób może, z czego 15 jest w hakamach... Jakoś się tak dziwnie czuję
Napisano Ponad rok temu
A tak poza tym to w grupie jest 20 osób może, z czego 15 jest w hakamach... Jakoś się tak dziwnie czuję
to noś 8)
Napisano Ponad rok temu
to noś 8)
jakos mnie narazie do zakładania hakamy nie ciągnie... Nie wiem czy długo tam jeszcze poćwicze
Ale ponoć aikido jest jedno... a dróg jest wiele...
Napisano Ponad rok temu
jakos mnie narazie do zakładania hakamy nie ciągnie... Nie wiem czy długo tam jeszcze poćwicze
Ale ponoć aikido jest jedno... a dróg jest wiele...
Przypomniał taki dowcip o drodze wyboru, długi był co nie miara. Ale powtarzał się taki tekst: jak wybierzez opcję A to masz przes..ne, a jak wybierzesz opcję B to masz dwa wyjścia. Itd, itp....kończył się tym, że jak w końcu wybrałeś B, to uzyskałeś to samo co przy wyborze opcji A.
Konkretnie chodziło o ożenek i póście do wojska. Ale przełożenie jest możliwe na wszystko.
Shawnee (nie znoszący wyborów)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
pozdrawiam 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Koncepcja Aikido Naturalnego
- Ponad rok temu
-
Uciekajacy UKE i dzialalnosc mocy KI
- Ponad rok temu
-
Staż z P.Durchon
- Ponad rok temu
-
Cytaty O'Senseia
- Ponad rok temu
-
tai chi a aikido
- Ponad rok temu
-
Tytułowanie
- Ponad rok temu
-
Jak czesto zdarza Ci sie przydeptac hakame?
- Ponad rok temu
-
Jacek Wysocki w tv4
- Ponad rok temu
-
Inoue Kyoichi 9 dan w Monachium
- Ponad rok temu
-
Relacja ze stażu w Ludwigsburgu
- Ponad rok temu