Co oznacza dla was termin ''taktyczny''???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie nie liczy się taktyczność i inne tego typu określenia, tylko to czy nóż sprosta postawionym mu zadaniom (głównie cięcie, ale materiały cięte różne), a jesli zrobi to z łatwością (co czesto kłóci się z "zapasem mocy"), to taki nóż może być taktyczny.
Na pewno nie kupię "zastrzonego łoma", co nie znaczy, że nóż nie może być gruby, bo przy odpowiedniej geometrii nawet grubaski tną jak bajka.
A wracając do taktyczności to podstwowe wymogi dla mnie to wygoda i bezpieczeństwo i to nie koniecznie w tej kolejności.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Taktyczny czyli noz do zadan wykraczajacych poza ciecie: podwazania, wbijania, z obowiazkowym "zapasem mocy".
Cos ostatnio ten termin jest bardzo eksploatowany i taktycznym staje sie czasem nawet noz z czarnymi srubkami
Napisano Ponad rok temu
Busse ma potezny zapas mocy ale nagiego Mojo bym nie nazwal taktycznym w zyciu.
Noz taktyczny tak lopatologicznie bardzo - noz zaprojektowany dla zastosowan militarnych ew. policyjnych. Co si ekryje za tymi pojeciami to juz sobie zapiszcie sami, cos pomiedzy fighterem a utility na skrajne wypadki. To tez widac troche po designie swoja droga
Amphibian czorny ma zapas mocy i Sebenza ma zapas mocy ale Sebki to bym w zyciu taktyczna nie nazwal..
Ja tak z grubsza rzecz biorac jak mowie, ze cos jest taktyczne, to mam na mysli cos ze skrzywieniem policyjno militarnym, te cale special ops itd chociaz nie jest to w pelni poprawna definicja ale z grubsza rzecz biorac wiaodmo o co biega.
Napisano Ponad rok temu
Jak się teraz odezwie dwóch czy trzech Policjantów, oraz żołnierz na dokładkę, i powiedzą że noszą ze sobą foldery od Herbertza, to wyniknie z tego że Herbertze są taktyczne?
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Sorry jak nieskaldnie ale troxch etam ten, wypilem
Napisano Ponad rok temu
Noz taktyczny tak lopatologicznie bardzo - noz zaprojektowany dla zastosowan militarnych ew. policyjnych.
AdamD napisal:
Jak się teraz odezwie dwóch czy trzech Policjantów, oraz żołnierz na dokładkę, i powiedzą że noszą ze sobą foldery od Herbertza, to wyniknie z tego że Herbertze są taktyczne?
Sory, co ma piernik ? Noz dedykowany do konkretnych zadan a noz, ktory nosi policjant to chyba nie jedno i to samo ...
Napisano Ponad rok temu
adam..no przestań..policjanci noszą (ze znanych mi) stridera,crkt,emersona,kabara,p-99 (nóz;)),SRK,victorinoxy;)....aaaaaaa i jeden nosiL OSĘ na ramieniu;)...99 prc policjantów nie nosi wcale noża...nie jest to grupa zawodowa specjalnie nozolubna w naszym kraju ale marketingowo dobrze jest pwiedziec o nozu , że jest najlepszy dla policjanta bo to oznacza byc może pewne extremum zastosowania co zawsze może sie zdarzyc w słuzbie...To ja się poczepiam
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Cougar gratuluje nowego awatara, 50 ujecie oczu
Napisano Ponad rok temu
US army z nozami Stridera to tylko w magazynach , wiekszosc to K- bary , czy inne noze w granicach 100 $.
Noz nie jest i nigdy nie byl na wyposazuniu US army ( poza bagnetami) , wszystko to bylo kupowane wlasnym sumptem.
Czyli jaki ten tacticla , czrny , gruby i do tego fighter.
Popatrzmy w magazynach , Tactical Knife , Blade , Gun and Ammo ,SWAT , to co nazywaja "tactical knive" jest tak rozne na kolejnyvh stronach jak kobieta i mezczyzna.
Napisano Ponad rok temu
tactical = drogi
nie mialem zadnego w lapie wiec trudno mi cokolwiek wiecej powiedziec
:roll:
Napisano Ponad rok temu
Ja pod pojeciem taktyczny rozumiem pewna specyficzna linie designu tudziez i kolorystyki nie walacej po galach 8)
Podejzewalem, ze w US i tym podobnych jest tak jako rzecze Seiken, coz, zludzen nie ma. Chociaz jak widze np przypis "tactical folder" to jest to dla mnie bardziej wiarygodne niz "SWAT/Delta/SAS folrer (militaria USA OSZALALEM ).
Ot taki Socom Microtecha dla mnie jest tactical. Ale juz MFS niejest tactical i nichuja nie dam rady tego o tej godzinie wyjasnic czemu tak a nie innaczej, ot pierwszy look na noza.
BTW Zgrywus niezly awatar
Napisano Ponad rok temu
tak wlasciwie to mi sie ten termin troche rozjezdza z moim rozuminiem "taktyki"
BTW Zgrywus niezly awatar
dzieki, zdjecia nie mialem a chcialem zeby bylo wiadomo jak wygladam 8)
Napisano Ponad rok temu
Niech mnie ktos kopnie , ale chyba na ostro z "tactical marketing" zaczelo sie od Emersona i starego Specwara i pierwszych CQC ( 1988 ? )
W szeroki swiat ten termin poszedl za sprawa Benchmade i koprodukcji CQC Emersona.Wczesniej mowilo sie military , fighter ,soldier etc .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ehmm, jak sobie przypomne czemu victorinoxa kupilem to...Tak jak ka-bar z marketingowego punktu widzenia jest dla zoldaka tak Socom dla operatora sil specjalnych a specwar dla kosmonauty
Napisano Ponad rok temu
Bo victorinox jest dla Wiktorow
Napisano Ponad rok temu
Albo MacGuyvera
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
PIKA / mini-PIKA
- Ponad rok temu
-
Ontario Rat-3
- Ponad rok temu
-
Microtech Site
- Ponad rok temu
-
Pochwa a korozja...
- Ponad rok temu
-
Znowu qpa...
- Ponad rok temu
-
Nowy...
- Ponad rok temu
-
CS Trail Guide - co jest wart?
- Ponad rok temu
-
Jak to sie robi w naszej wsi, czyli Diamond Sharpmaker ...
- Ponad rok temu
-
Sog Pentagon Elite PE-14
- Ponad rok temu
-
Budżetowy balisong
- Ponad rok temu