Co oznacza dla was termin ''taktyczny''???
Napisano Ponad rok temu
JA wiem jedno dal mnie przymitnik tactical wspomaga sprzedarz danego model , a jak widze "cus" w stylu tactical fighter to mnie mdli.
Wezmy dla przykladu nowa firme ktorych nozy nikt jeszczenie widzial Dark Operations , co drugie okresnie w ich reklamie mowi jaki to okrotny tactical jest ten ich noz , natomiast taki CRK ( nie mowie o Sebenzie ale i jak najbardziej taktycznie czarnych np. Priject 1 czy GB , czy ulubieniec Adama D , Mad Dog , oni nigdy nie podpierali sie "taktycznoscia" swoich nozy i jakos nie musz narzekac.
Napisano Ponad rok temu
Taktycznosc trzeba sprawdzac "live" a nie na okladkach magazynow.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Produkty "taktyczne" maja zastosowanie tam gdzie czasami zycie jest blisko tej "czerwonej linni" i nie ma miejsca na blad spowodowany niedorobka sprzetu.Niewazne czy to bedzie piszczacy but na nodze czy noz ktory peknie kiedy urzyjemy go jako "podpory" przy przechodzeniu muru.
Dla mnie jest to warte kazdej ceny i niekoniecznie musi byc czarne........
Napisano Ponad rok temu
sam jestes nietaktyczny :twisted:chocby dlatego, ze bardzo mi sie podoba nie taktyczny mnandi lub native II
Native bez zapasu mocy jest zadziorny i taktyczny ! nawet nie wiesz jak zarcie dla mojego psa kroi ! Az sie boje coby z ludziem zrobil ! to przeciez jak w morde dal last chance tactical fighter pelna geba !
:wink:
pewien profesor na pytanie co to jest polprzewodnik odpowiedzial: jest to poprostu material, ktory zastosujemy jako polprzewodnik, nie ma co sztucznie ograniczac pewnych pojec
tak wiec czarny dres w nocy jest taktyczny w przeciwienstwie do jasnego munduru desert camo (czy jak to sie tam nazywa) jezeli chcemy byc bardziej niewidoczni
jeszcze sie zastanawiam, co to jest cel taktyczny, ale to chyba kazdy dobiera podlug siebie i sytuacji...
Napisano Ponad rok temu
taktyczny marketingowy czyli stylistyka itd
taktyczny faktyczny - czyli zapas mocy i absolutna niezawodnosc
No to co, pax wsrod pany?
qkiel odnosnie kamuflowania sie w terenie to juz calkiem inna bajka, w ktorej skadinad slusznie prawisz ale wszystko ma swoje zastosowanie, tricolor si eo niebo lepiej kamufluje na pustyni niz dres adidasa ale to ju zduzy offtopic
Napisano Ponad rok temu
no tylko, ze nie zawsze zapas mocy jest wymagany, czasem baaaardzo skryte przemycenie moze byc w cenie (skrytobojcy swiata laczcie sie :wink: )
no wiem, ze taktycznosc bardziej sie tyczy sluzb mundurowych niz zabojcow na zleceniu obcych wywiadow, ale ja duzo filmow ogladam :wink:
a tak btw. uciekajacy, po 10 latach niewoli, jeniec z ukrytego w dzungli obozu wroga zabija straznika zaostrzonym patykiem - to chyba patyk jest taktyczny nie :wink: :wink:
i np. robi sobie przepaske z lisci, ktore mu maskuja przyrodzenie - liscie takie tez powinny nosic miano taktycznych bo spelniaja zalozenia taktycznego kamuflarzu
Napisano Ponad rok temu
Rybak co do informacji,
może niekoniecznie ktoś chce wiedzieć co to znaczy dla cynika ale przeczytaj jeszcze raz pytanie które jet jednocześnie treścią "co znaczy DLA WAS słowo taktyczny"A ja sie zastanawiam, czy na pewno "szukaja informacji" na temat (nie mam zadnych uwag, osoba pierwsza z brzegu) "co cynik uwaza za noz taktyczny"...?
czyli prosty wniosek jest że kogoś obchodi zdanie członków (jak brzydko brzmi) forum dyskusyjnego o nożach a więc zarowno cynika, mnie, Ciebie czy każdego kto ma ochote sie wypowiedzieć w tym wątku.
Bo mnie sie wydaje, ze jednak dla kogos szukajacego informacji bardziej interesujace bedzie to, czego moze sie spodziewac po nozu, kiedy uslyszy ze dany model jest "taktyczny".
Mało tego - nie interesuje tego kogoś prawda absolutna i stworzenie idealnej definicji pojęcia taktyczny bo gdyby tak było to inaczej by sformuował pytanie - nieprawdaż ?? Myśle że można ufać że osoba pisząca ten post wiedziała co chce wiedzieć i zgodnei z włąsnymi potrzebami odpowiednio sformuowała pytanie, rozumeim Twoją troskę o to że może ktoś chciał jednak coś innego sie dowiedzieć ale myśle że poradzi sobie sam jak będzie chciał o coś zapytać, więc może drogi rybaku czytaj najpierw pytanie zanim z lekka ironia skomentujesz odpowiedzi dokładnie na zadane pytanie.
oczywiście pozdrawiam.
Tak w ramach mojego 3 grosze.
Moim skromnym zdaniem słowo "fighter" jest równie nadużywane i o wątpliwej definicji co "taktyczny" - owszem jest to "nóż do walki" czyli co ?? nie ma określonego kształtu - jest ich mnóstwo - zreszta w moich rękach 9' bowie będzie chuj nie fajterem a w rękach WARa 5' kuchenniak podejrzewam że sprawdzi sie w tej roli rewelacyjnie. Pojęcie też jest marketingowo zastępcze no bo jak ktoś kupi "fightera" to juz powinien czuć sie bezpiecznie bo ma nóż do walki - w domyśle taki który będzie walczył za niego no bo w końcu to fajter.
Dla mnie "taktyczny" to troche jak pojęcie "fajna laska"
nie ma jednoznacznej definicji, każdemu sie podoba co innego więc i każdy przedstawi subiektywną definicje tegoż terminu. To co dla jednego będzie fajną laską dla innego nie - ale gdzies mniej więcej są jakieś granice tolerancji . Rownież zupełnie inaczej będą to definiowali "producenci" czyli gośćie którzy lansują dany model atrakcyjnej kobiety w mediach próbująć nam narzucić ów wykreowany przez siebie wizerunek (modelki wieszaki).
Ale jakoś mimo tych różnic dwóch przeciętnych facetów jestsie w stanie dogadać o kobietach i nawet o tym która jest tą "fajną laską".
Więc Adamie da sie dogadać nie ustalając sztywnej i formalnej zasady nóż taktyczny - trzeba tylko odrobien dobrej woli i wyluzowania, no i dystansu, w końcu nie próbujemy rozwiązać problemu głodu w 3 świecie tylko gadamy o jakiejś pierdole jaką jest to słówko "taktyczny".
Napisano Ponad rok temu
Przeczytales na pewno to, do czego sie odnosil moj post?Rybak co do informacji,
(...)
może niekoniecznie ktoś chce wiedzieć co to znaczy dla cynika ale przeczytaj jeszcze raz pytanie które jet jednocześnie treścią "co znaczy DLA WAS słowo taktyczny"
Mam wrazenie, ze nie za dokladnie.
Moj post to byl tylko i wylacznie komentarz do tego, co napisal Wojtas13 - IMO nieco dziwne jest jednoczesne wymaganie pisania wlasnych opinii na temat tego, "co to znaczy taktyczny" i napominanie, ze ludzie przychodza tutaj po informacje.
Jesli dostarczanie informacji, to pytanie nie brzmi "co Ci sie wydaje, ze cos tam?", tylko "co na ten temat wiadomo?".
Jest to jasne, o co mi chodzi?
Jesli wymagasz, zeby ludzie pisali, "co dla Ciebie znaczy taktyczny", to nie strofuj ich, kiedy wlasnie robia to, o co sie ich prosi - "bo ludzie tu przychodza po informacje".
Bo jesli chcesz dostarczac informacji, to zbierasz ich ile sie da, skad sie da, ustalasz, co na ten temat wiadomo, porownujesz, plewy wyrzucasz - i podajesz efekt "do wierzenia"
A - jeszcze raz - jak prosisz o opinie, to bardzo czesto sie zdarzy, ze czyjas opinia bedzie "od czapy", bo jeden uwaza tak, a inny inaczej - i z definicji nie mozesz sobie wtedy roscic prawa do "informowania".
I tylko o tym pisalem.
Nie wiem, "co kogo interesuje", jak to zdajesz sie wiedziec Ty, tylko zwracam uwage na sprzecznosc w Wojtasowym poscie.
Siadaj, Blacha, nie na temat bylo
JOKE!
Napisano Ponad rok temu
:drinking:
Napisano Ponad rok temu
A co do takyczności, to dla mnie taktyczny oznacza, jesli musiałby wykonać jakieś zadanie od którego zależałoby moje życie - nie ma prawa zawieść. Muszę być 100% pewien że zadanie które mu przypadnie w najgorszej sytuacji wykona na 200% bezawaryjnie... Dla mnie taki nóż jest taktyczny...
Napisano Ponad rok temu
Jesli dostarczanie informacji, to pytanie nie brzmi "co Ci sie wydaje, ze cos tam?", tylko "co na ten temat wiadomo?".
Nie wiem, "co kogo interesuje", jak to zdajesz sie wiedziec Ty, tylko zwracam uwage na sprzecznosc w Wojtasowym poscie.
Siadaj, Blacha, nie na temat bylo
JOKE!
Nie rozumiem zarzutu o sprzeczności.
Odpowiedź na pytanie jakie się ma własne zdanie o czymś też jest jakąś informacją.
Mnie na przykład bardziej interesuje jakie wymagania stawiają taktycznym nożom "budowicze", niż to jaka jest definicja takiego noża, bo przy tej kategorii noża każdy będzie miał trochę inne wymagania. I z wspólnych cech dla kilku osób można sobie uśrednić definicję i wyciągnąć wnioski.
Napisano Ponad rok temu
to mu taktycznie wsadzę Stridera w dupę. Własną, nie samochodu. I się taktycznie zamknął. I dobrze. Kurwa
No gdzie sie nie ruszyc tam same glaby... Jakiego miales Striderka Piter?
Napisano Ponad rok temu
Pare lat temu mialem taki sam numer, ale na szczescie skonczylo sie tylko na peknietym zderzaku...
Wspolczuje.
"Jakas" jest.Nie rozumiem zarzutu o sprzeczności.
Odpowiedź na pytanie jakie się ma własne zdanie o czymś też jest jakąś informacją.
Jesli chcesz sie czegos dowiedziec o jakichs istniejacych konkretnych rzeczach, to zadowalasz sie "jakas" informacja?
Ale ja przeciez nie chce definicji, tylko wlasnie o tym pisalem - ze ludziska opisuja, co uwazaja wg siebie za "taktyczny noz", a Ty im piszesz, ze sie nie maja klocic, bo ludzie tu szukaja informacji.Mnie na przykład bardziej interesuje jakie wymagania stawiają taktycznym nożom "budowicze", niż to jaka jest definicja takiego noża, bo przy tej kategorii noża każdy będzie miał trochę inne wymagania. I z wspólnych cech dla kilku osób można sobie uśrednić definicję i wyciągnąć wnioski.
No wiec jesli sam jestes ciekaw "wymagan budowiczow", to nie rozumiem, dlaczego sie oburzasz, wtedy, kiedy podaja rozne wymagania, czy tez opinie wg siebie - nie oburzaj sie, wyciagaj ta "srednia"
A IMO, jesli ktos szuka informacji - bo jednak spokojnie mozna dac dosc konkretne okreslenie, to sa urzadzenia techniczne, choc nie bardzo skomplikowane, a nie sztuka nowoczesna - to ja juz znalazl w paru zdaniach u Seikena, jak juz wczesniej napisalem - i teraz tez Pitera.
Proponuje zamknac ten watek, albo przeniesc go na priv
Napisano Ponad rok temu
W kazdym razie dla tej czesci osob, ktore prowokuja flamewary praktycznie zawsze, kiedy powyzsze si epojawiaja w jakims poscie
Napisano Ponad rok temu
Dawaj liste nickowA ja proponuje wprowadzic zakaz rozmawiania o taktycznosci, zapasie mocy i Mad Dogach
W kazdym razie dla tej czesci osob, ktore prowokuja flamewary praktycznie zawsze, kiedy powyzsze si epojawiaja w jakims poscie
BTW - z tym "flamewar" to przesadziles.
Tu to takie przyjacielskie pogawedki przeciez som...
Napisano Ponad rok temu
Pozatym mysle, ze wszystko bedzie git, jak sie spotkamy wszyscy inebawem to Adamowi damy sie pobawic Mad Dogiem, ja sobie pomacam tansze noze nietaktyczne, Wojtkowi damy podyndac na Busse a Blacha bedzie spokojnie scinal wszystko dookola
Napisano Ponad rok temu
Stawiam na to, ze mu po prostu nie bedzie lezal w receoj rybak, tym flamewarem to ja tak strasze poki co
Pozatym mysle, ze wszystko bedzie git, jak sie spotkamy wszyscy inebawem to Adamowi damy sie pobawic Mad Dogiem,
No qrcze, to bym musial zobaczyc...ja sobie pomacam tansze noze nietaktyczne,
Ponoc zrzucil pare kiloWojtkowi damy podyndac na Busse
Tez bym to musial zobaczyc, szkoda, ze mnie nie bedzie...
...chociaz w sumie, to moze jakos przezyje ta moja nieobecnosca Blacha bedzie spokojnie scinal wszystko dookola
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A) wygląd "pasujący" bardziej do bojówek, munduru itp.... niż do garnituru :wink: w sumie kwestia gustu, ale ja nie mam problemu z określeniem , który nóż ma dla MNIE taktyczny wygląd. Tu mam zdanie takie jak Cynik
powinien mieć cechy fizyczne wyróżniające go na tle innych noży. Tu zgadzam się w 100% z Seikenem.
niestety punktu B nie jestem w stanie sprawdzić przed lub w czasie zakupu więc kieruje się punktem A ewentualnie popartym opinią "użytkowników". Co do przykładów noży "taktycznych" to wymienił je PiterM.
P.S. Cynik mam wrażenie, że powinieneś komuś "oddać" swojego nicka :wink: Od jakiegoś czasu "boje" się wrzucać nowe fotki i tematy na forum z obawy przed monotematyczną krytyką kilku osób. Jedni robią to z i jest luz, a inni z uporem obalają "mity", starając się zniechęcić mnie/Nas do kolejnych zakupów. Odbierają mi radość z mojego hobby wciąż pytająć po co ci ten... Po mału zaczynam czytać wypowiedzi tylko uznanych przezemnie autorytetów np. Seiken, PiterM. Szkoda...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
PIKA / mini-PIKA
- Ponad rok temu
-
Ontario Rat-3
- Ponad rok temu
-
Microtech Site
- Ponad rok temu
-
Pochwa a korozja...
- Ponad rok temu
-
Znowu qpa...
- Ponad rok temu
-
Nowy...
- Ponad rok temu
-
CS Trail Guide - co jest wart?
- Ponad rok temu
-
Jak to sie robi w naszej wsi, czyli Diamond Sharpmaker ...
- Ponad rok temu
-
Sog Pentagon Elite PE-14
- Ponad rok temu
-
Budżetowy balisong
- Ponad rok temu