dlaczego stopą zamiast piszczelem??
Napisano Ponad rok temu
EOT.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i Bogu dziękuję ,że to był piszczel ,a nie stopa
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z tym kijem to byl akurat przyklad i nie wiem czemu sie tego tak czepiles. Zadalem jedno proste pytanie a ty zamiast odpowiedziec to histeryzujesz. To nie jest tak ze dla mnie to jest jakis kluczowy argument (ot, ciekawosc) ale dla ciebie chyba szalenie niewygodny skoro sie go tak uczepiles.. Zreszta wali mnie to.
Fakt moj stopien nie jest najwyzszy ale czego to dowodzi? Ze nie podchodze do egzaminow. Ja nie twierdze ze jestem zajebistym fajterem. Twierdze tylko ze potrafie wyciagac logiczne wnioski ogladajac najlepszych. I probuje je przedstawiac w postci logicznych argumentow. A ty? Myslisz ze przybylo ci racji od tego ze mnie wyzywasz od pierdol? Zreszta to tez to wali.
Po raz drugi: EOT.
Napisano Ponad rok temu
ale nie pytałem dlaczego stryjek Tadek kupuje gazete zamiast papieru toaletowego tylko dlaczego gazetą wyciera tyłek (sory za dosadne porównanie). Kopanie stopą daje wieksza roznorodnosc to fakt bo trudno kopac np w jaja piszczelem i przeciwko uzywaniu stopy nic nie mam z wyjatkiem uzywania jej przy mawashi. Kazdy kopie jak mu wygodnie - Catch as You can a podyskutować jest miło tymniemniej ja uznaje tylko mawashi piszczelą Nieraz mialem kontuzje stopy w tym raz nawet po kopnieciu mawashi obutą nogą (i wcale nie kopie źle) dlatego nie uzywam jej przy mawashi i mam do tego uraz amen Kopanie mawashi daje tez pewien wachlarz mozliwosci technicznych bo jest kilka rodzajów mawashi geri (nie pisze tu o podziale na strefy -mam na mysli odmiany wysokiego kopniecia)ile znasz rodzajow kopniec podudziem? cos poza mawashi? czy arsenal technik powinien ograniczc sie tylko do mawashi?
...kopiemy w wiekszosci stopa poniewaz umozliwia to wieksza roznorodnosc.
to juz brzmi sensownie
Ps. Nechrist moze masz na dysku tylko walki z TDK Ja odladając filmiki z Peterem Aerts'em czy Ernesto Hoost'em widziałem sporo knockout' ów po kopnieciu piszczelą
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kto normalny wogole lamie nogami basebale??hmm, no "bejsbole" to się tylko piszczelem da złamać raczej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja osobiście stosuje 2 warianty wyżej wymienione( zależnie od sytuacji i miejsca w ,które kopie)
Napisano Ponad rok temu
Z punktu nauki to w sportach walki raczej bierze sie pod uwage nie sile F=m*a ale raczej uzywa sie energii E=(m*V^2)/2 - jezeli chodzi o odksztalcenie (zlamanie czy K.O.) lub pedu p=m*V - jezeli chodzi o przesuniecie (pchniecie). Ja dodalbym jeszcze do tego tematu moment (zwlaszcza przy kopnieciu okreznym - dollyo) czyli M= F*r (sila na ramieniu).
Brus
Hmm. założenie dobre ale kopnięcie dollyo to raczej ruch złożony po okręgu i nie jestem pewny ale chyba wzory będą trochę inne. Jak będę miał chwilkę wolnego to się pobawię i przeliczę jak to powinno wyglądać. przy okazji będę miał powtórzenie do kolokwium, może akurat takie zadanie dostanę
Napisano Ponad rok temu
A jeśli jest za blisko, to użyjesz kolana.
Lub w ostateczności skręcisz mu kark (jak mawia mój nauczyciel od historii:P, trenujący krav maga)
Napisano Ponad rok temu
A co do energii. biorąc pod uwagę że przy kopnięciu dollyo obracamy tylko łydkę, udo wcześniej doprowadziliśmy do odpowiedniej pozycji i między tymi ruchami jest jakaś przerwa, łydka i stopa liczymy jako pręt jednorodny (jak ktoś nie chce tego przyjąć to niech całkuje całą nogę po masie aby znaleść moment bezwładności bo mi się nie chce) i kilka tego typu założeń to wzór na energię kinetyczną będzie (m+v**2)/2+Jw**2/2 a po podstawieniu (m+v**2)/2+mlw**2/24 (o ile się gdzieś nie pomyliłem:P) gdzie m=masa v=prędkość l=dł. nogi w=prędkośćkątowa
Przy kopnięciu piszczelem l we wzorze się skróci o odpowiednią wartość
A tak w ogóle to nie wiem jak się to przelicza na uszkodzenia przeciwnika, czy na to ma wpływ siła czy energia kopnięcia? a może praca?:>
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tran Trieu Quan - Seminarium
- Ponad rok temu
-
Full-Contact Ju-Jutsu
- Ponad rok temu
-
Ognisko TKKF Taekwon - Mokotów Warszawa
- Ponad rok temu