Jak układać pięść do uderzenia?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
oczywiście kostki muszą się utwardzić i przyzwyczaić
a to jak uderzać to raczej kwestia "stylowa"
dodam od siebie ze warto wkrecac lokiec tzn. zeby po prostym byl ustawiony tak jakbys udrzal piescia skierowana horyzontalnie (unikniesz nieprzyjemnych kontuzji)
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
A całkiem poważnie: ważne jest, żebyś miał rękę dobrze obitą o worek i tak ułożoną pięść i nadgarstek, żeby nie uszkodzić sobie ani palców ani nadgarstka podczas "obijania twarzy" tego złego. Reszta zależy od treningu, szybkości i stylu, jaki wybrałeś oraz sporej dawki przypadku.
Tdek
Napisano Ponad rok temu
- cheung choy [czuan czoj] (cios na wysokosc twarzy, piesc ulozona poziomo)
- chapchoy [czapczoj] (cios na wysokosc barku lub nizej troche, piesc ulozona pionowo, duze kostki do gory)
- loan choy [lojanczoj] (cios na podbrzusze lub troche wyzej, piesc ulozona pionowo ale gorne kosci ku dolowi)
Wiem ze to nic nie wnosi do dyskusji, mowie tylko jak jest w moim stylu, a co uderzenia w twarz to moze uderzac nawet otwarta dlonia albo innymi "dziwolagami" (z wyprostowanymi palcami wlacznie). Grunt zeby wiedziec jak bic, aby sobie nic nie zrobic i miec opykanna reke na worku (ale TWARDYm, takim kolo 100 kg, a nie takim z macro cash, co ma ponizej 20 kg
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"pieść lamparta", czyli ta spłaszczona, uderzająca środkowymi kostkami palców.
I jestescie w stanie tak ulozona dlonia mocno uderzyc? Jak to cwiczycie? Ja bym sobie palce polamal gdybym tak uderzyl w worek :-(
Co do ustawienia piesci w boksie, to Gradopolow pisal, ze ustawienie piesci i pionowo, i poziomo jest rownie wygodne dla miesni i stawow. On akurat sugeruje w podstawowej technice polozenie posrednie.
Nie wiem, moze we wspolczesnym boksie troche zmieniono teorie?
Napisano Ponad rok temu
I jestescie w stanie tak ulozona dlonia mocno uderzyc? Jak to cwiczycie? Ja bym sobie palce polamal gdybym tak uderzyl w worek :-(
Nie wiem jak koledzy z Choy Lee Fut, ale my robimy "pompki" na dwóch palcach tak właśnie ułożonej pięści.
Zasada jest prosta jak jesteś w stanie zrobić 50 takich pompek w jednym podejściu to ręka już jest jako tako przygotowana do tego typu uderzeń. Czasem robimy stanie na rękach (a raczej na tak zaciśniętych pięściach )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja bym uderzał kijem lub gaz rurką :wink:
A co to ma wspólnego z pytaniem z topicu ?
Napisano Ponad rok temu
ja bym uderzał kijem lub gaz rurką :wink:
I to jest standartowe zrozumienie zagadnienia jakie pojawia sie na forum przez przecietnego cwiczacego ltwt. Zenada , moze wasi instuktorzy i tegie glowy stylu poczynili by jakies kroki w waszej edukacji intelektualnej. Chyba ze to juz celowe ,poniewaz pustakami latwiej sterowac.I moze o to im chodzi.Tak wiec juz nie dziwi mnie coraz ostrzej reagujacy Tsailifo na podobne wypowiedzi.
Napisano Ponad rok temu
Twoje zdrowie polskim piwem wznoszone :drinking: :drinking: :drinking:
Napisano Ponad rok temu
impreza? co, gdzie jak? ja tez chce :wink:Twoje zdrowie polskim piwem wznoszone :drinking: :drinking: :drinking:
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
www.kungfu.krakow.pl sifu Szuszkiewicz prosze o opinie byle
- Ponad rok temu
-
Wun Hop Kuen do
- Ponad rok temu
-
Biomechanika systemów wewnętrznych