Różnice pomiędzy Choy Li Fut, a Choy Lee Fut
Napisano Ponad rok temu
Z jednej strony to duża ilość form = mniej czasu na inne aspekty, ale z drugiej strony macie co pokazywać na zawodach!
Napisano Ponad rok temu
Ile znam : 46
Napisano Ponad rok temu
- formy podstawowe (Ng Lun Ma,Ng Lun Chui,Jau San Ma)
- formy krótkie (Siu)
i dalej...dalej...
Wiele dalej nie dotarłem jeżeli chodzi o praktykę
Ale chcę powiedzieć ,że jest to zbudowane na zasadzie, "kroko po kroku", albo dokładniej na zasadzie tzw "wiedzy stożkowej" , że wspinasz się po spirali (robiąc kolejne formy), patrząc z góry widzisz formy poprzednie. Przez to utrwalaja się techniki a poznaje się nowe ,bądź inne konfiguracje technik znanych.
Zatem form nie jest za dużo (mając na myśli ich sens!!)
Napisano Ponad rok temu
Potem dochdzą jeszcze formy "wewnętrzne" i tutaj można by podyskutaować.
Te formy w Choy Lee Fut są klasyfikowane jako formy Qigong. U nas w Li jest inaczej.
Napisano Ponad rok temu
nowe techniki? czy to jest na zasadzie wlasnej interpretacji mistrza?
Napisano Ponad rok temu
Każdy styl żyje i każdy Mistrz coś tam zmienia...
Wiadomo tradycja jest tradycją ale formy rzadko kiedy są odkrywane lub ujawniane - to chwyt reklamowy.
Odkrywanie - ujawnianie to bajer!!
Dobra forma to forma tradycyjna lub niech się Mistrz podpisze - jego dzieło lub jego nauczyciela przez niego przerobione .
Tylko kwestia przyznania się skąd naprawdę ta forma pochodzi
I tak czas zweryfikuje...
Napisano Ponad rok temu
a) Dzisiaj uczymy się formy, którą ułożyłem razem z mistrzem MuHaNieSia Da i zawiera ciekawe techniki
Dzisiaj uczymy się formy, którą oddajniliśmy specjalnie dla Was, a pochodzi sprzed 2000 lat i jest unikalną wiedzą
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tsailifo, napisales wczesniej , ze powstaja nowe formy ( pod przykrywka "odtajniania") - po co? malo 190? tak tylko z ciekawosci pytam. to sa tylko nowe uklady tych samych technik czy
nowe techniki? czy to jest na zasadzie wlasnej interpretacji mistrza?
O to należało by zapytać przedstawicieli LEE, teraz to już chyba mają ponad 200 form
Napisano Ponad rok temu
Przy takiej ilości, to przydałaby się chyba jakaś dobra "baza danych" :wink:
...a ile form mogło zostać do tego momentu zapomnianych, zagubionych, straconych
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dużo już się dowiedziałem o różnicach między Lee a Li, ale mam jeszcze pytanko odnośnie podstawowej formy Ng Lun Ma: czy w Li ćwiczy się od razu całą czy 1/2 jak w Krakowie? Czy są jakieś różnice w pozycjach i zasięgu skrętów Da Bo - Se Bo?
Nauczam całej formy Ng Lun Ma i ćwiczymy ją również w całości.
Są różnice : np. przy skrętach pozostajemy w pozycji sei ping ma
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przypuszczam że dlatego że dalej są kopnięcia i przejścia które w programie treningu pojawiają się trochę później niż sama Ng Lun Ma.
Czyli Ng Lun Ma jest w programie wcześniej niż elementy, które w tej formie są Bo tak można by wywnioskować z Twojej wypowiedzi, a to się wydaje troszkę dziwne.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlatego dziwi mnie rozbijanie jeszcze Ng Lun Ma na jakieś części, chyba ,że wiele form jest robitych na różne konfigurtacje i wtedy łatwo stworzyć 200-300-400 form
Napisano Ponad rok temu
Właściwie to i bokser mógłby się obyć bez np. gardy
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Yongchun - kolejna awantura :P
- Ponad rok temu
-
Nowa PEREŁKA !!!
- Ponad rok temu
-