choy lee fut - wasza opinia
Napisano Ponad rok temu
CLF w Krakowie to antyteza dobrej szkoły - nie kwestionuję tutaj wiedzy ani sifu ani sihing tudzież ich umiejętności - jak i umiejętności tych których troop oktreślił jako ''...fighterów z dawnych lat...", ale to co się tam dzieje teraz to nie tylko komercja ale i zdzirstwo - ceny astronomiczne, a rodzaj treningów.... delikatnie mówiąc monotonny i spokojny...oczywiście wszystko zalezy od instruktora i nie mam tutaj zamiaru uogolniać, że wszyscy sa be...
dlaczego kraków jest be? powiem krótko - najważniejsza jest kasa, tam nic się bez tego nie załatwi, swoje oddziały w polsce traktują jak kule u nogi, zamiast dbać o nie jak to kiedys bywało ( a wiem to po rozmowach z ludzmi z zakopanego, poznania, a w bielsku jak jest to sama widze... ) sposób podejscia do adepta pozostawia naprawdę wiele do życzenia.. a mam porównanie, bo niedawno byłam, na seminarium yiquanu - nie dosyc ze za darmo, to dacheng osobiście dogłądał każdego z uczących się... nie było sztucznego nadymania się i robienia z siebie nie wiadomo kogo....
dla mnie clf to krótko mówiąc sztuka walki i uważam ze trenowanie samych form wypacza idee jako taką, gdyż sztuka walki musi być praktyczna... sparringi są jej niezbędną częścia, są krótkimi momentami sprawdzajacymi co juz potrafimy... dla mnie formy i ich ćwiczenie to również ważna część treningu - dzieki nim rozwijamy stabilność i pewność pozycji, uczymy się ruchów i technik, ale kiedy trening zostaje ograniczony tylko do robienia form tojuz raczej nie można mówić o sztuce walki. [/quote]
Napisano Ponad rok temu
no troop nie do końca sie z tobą zgadzam, ale to raczej z przekory.. :wink: treningi z Aruturem maja to do siebie że są bardzo różnorodne, natomiast generalnie ująłeś jakiś zarys tgo co tu mamy... co jakiś czas wiećej na treningu praktycznego sprawdzania umiejętności, sadna, cum na od czasu do czasu...mysle ze mamy to szczescie iz jest nam dane doswiadczac wiekszej części bogategoego systemu jakim jest CLF :wink:troops dlaczego byś nie trenował u nas w krakowie?? czym sie różni twój trening od naszego??
Różni się proporcjami (1,5h treningu):
Bielsko:
10% - rozgrzewka
40% - techniki w parach i na tarczach, zadaniówki
20% - normalnych sparringów (czasem nie ma a czasem jest więcej, ale generalnie dosyć dużo)
10% - rozciąganie i siłówka (na końcu)
20% - formy (czasem są czasem wogóle nie ma)
Kraków (spostrzeżenia po kilku treningach u kilku instruktorów)
20% - rozgrzewka + rozciąganie
20% - techniki w powietrze
10% - techniki w parach
50% - formy
Każdy może wyciągnąć wnioski.
Napisano Ponad rok temu
Zajęć jest ok. 6 godzin dziennie
Napisano Ponad rok temu
sposób podejscia do adepta pozostawia naprawdę wiele do życzenia.. a mam porównanie, bo niedawno byłam, na seminarium yiquanu - nie dosyc ze za darmo, to dacheng osobiście dogłądał każdego z uczących się... nie było sztucznego nadymania się i robienia z siebie nie wiadomo kogo....
Będę bezczelnie robił reklamę, uwaga (siedzę chory w chałupie zamiast na
treningu
To, co napisałaś powyżej jest absolutnym standardem na naszych zajęciach. Ale my nie mamy 50 osób na sali
Natomiast jakbym miał się w tej chwili oprzeć tylko na tym, co napisali ludzie trenujący w krakowskim CLF to trenowanie tam to strata czasu. Nie mówiąc już o stosunku jakość/cena, bo ten jest porażający. Warszawa uchodzi za drogą, ale nawet na nasze warunki to jest cena z najwyższej półki.
K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A walki nigdy nie odmawiam, moi uczniowie również nie
Napisano Ponad rok temu
Na pewno jest duża różnica odgórnie w CLF w/g Mistrza Doc Fai-Wong a mistrza Chen Yong-Fa. Było na ten temat wiele wypowiedzi na tym forum , łatwo je odnajdziesz.
Idąc dalej konkretnie są różne osoby w sekcji , które też bardzo różnie prowadzą treningi. Potem cała dodatkowa otoczka , która też jest bardzo ważna w regularnym trenowaniu, opłaty, dojazdy na seminaria itd.
Można by wymieniać dalej, bo juz się zapędziłem
Moja rada - popróbuj jeszcze i jak będziesz miała przyjemność z treningu to go nie przerywaj a jak inaczej to przemyśl sprawę.
CLF w/g jednego i drugiego przekazu to wielki system i jest co do roboty przez nie jedno życie
Dochodzi jescze Chi-kung
JEST CO ĆWICZYĆ!!
Napisano Ponad rok temu
poza tym ,nie wiedziałam ze istnieją dwa różne style choy li fut i choy lee fut, najpierw myślałam ze to kwestia pisowni, no cóż, jestem niedouczona, najwyższa pora troche zgłebić wiedzę by mieć troche szersze pojecie na ten temat
pozdrawiam wszystkich :-)
Napisano Ponad rok temu
Główne odmiany to Fut San, King Mui i Kong Chow
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Główne odmiany to Fut San, King Mui i Kong Chow
Co spowodowało, że są te trzy główne odmiany? Jakieś wydarzenie, różni nauczyciele...?? Jak do tego podziału doszło?
Napisano Ponad rok temu
Patrząc od prawej strony Jeong Yim od niego zaczyna się odmiana Fut San... twierdzi się iż jest ona najbardziej "okrojona" dlatego że Jeong Yim zmarł dość młodo i nie przekazał swojej całej wiedzy... uważany był za jednego z najlepszych uczniów Chan Heung'a
Drugi od prawej Chan Koon-Pak młodszy syn Chan Heung'a, nauczał w Kantonie, od niego bierze początek odmiana King Mui
Trzeci to Chan On-Pak starszy syn Chan Heung'a - nie pozostawił męskiego potomka, nauczał w szkole Hung Sing we wsi King Mui gdzie pomagał ojcu.
Czwarty Chan Kau był głównym instruktorem w szkole Hung Sing we wsi King Mui... od tych dwóch ostatnich wywodzi się odmiana Kong Chow
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kung-Fu w Gdyni
- Ponad rok temu
-
O xingyiquan (Hsing-i) baguazhang (Pakua) i innych stylach
- Ponad rok temu
-
WT na Nikewoman
- Ponad rok temu