Wrastajace paznokcie...
Napisano Ponad rok temu
Mi hujowo wrastaja u nogi kurwicy mozna dostac jak to boli.... rok temu mialem wycinany kawalek paznokcia i odrastajac znowu wrosl !!
Jak sobie radzicie z tym hujstwem ?
Napisano Ponad rok temu
hmmm kiedys mi sie bardzo ostro wrosl i...
wychodowalem sobie aloes (taki rodzaj kaktusa) uciolem mu jeden z lisci zrobilem z tego filecik i robilem z tego oklady a przy okazji powoli acz skutczenie probowalem obcinac tzn robisz male naciecie, pociagasz i samo wychodzi (czasem boli) teraz mam tak komfortowo ze wystarczy przy obcinaniu normalnym paznokci zrobic trik opisany powyzej (naciecie i pociagniecie) i nie mam problemu... mam nadzieje ze w miare jasno pisalem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
J.
P. S. Dodam tylko, ze obciecie opuszki i proces leczenia z tym zwiazany byl mniej bolesny od zrywania paznokcia. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ale z tym zrywaniem paznokci i amputowaniem opuszków to chyba przesadziliście chłopaki, nie łatwiej raz w tygodniu obcinać paznokcie? .
A i paznokcie u nóg obcinamy na prosto, a nie na okrongło, bo będą wrastać.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
ludee, w czym 'pomagal' Ci aloes ? Ja smaruje mascia ichtiolowa zeby zeszla ropa.
Przy takim wyrywaniu samodzielnie paznokcia nie dostane zakarzenia ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powtarzało mi się to jeszcze później (przez złe obcinanie poaznokcia czyli na okrągło) ale sam wycinałem (najlepszy jest moment jak się odetnie ten kawałek od reszty paznokcia i wyciąga się z palca. Wygląda jak kieł!
Anyway, jak ktoś zaniedba konieczna jest interwencja chirurga bo wokół miejsca gdzie wrasta paznokieć tworzy się "dzikie mięso" - jak nazywali to lekarze. Więc przestrzegam wycinajcie za wczasu bo bedziecie pokrojeni, pozszywani no i unieruchomieni bo trzeba ograniczyć chodzenie aby się poprawnie zrosło i zagoiło. Pozatym obcinajcie paznokcie na prosto!!\
sorki za przydługi post
pozdróffka
Napisano Ponad rok temu
Kurde zaniechajcie takich praktyk, bo mozna baaardzo łatwo zakażenie zmajstrować :? Gdy cos jest nietak to do lekarza, a potem już tylko wyżej wspomniane obcinanie paznokci na prosto. Gdy samemu się grzebie przy paznokciach to często później się ma zniekształcone płytki, co jest zresztą mało estetyczne.sprytnie odrosl znowu wrastajac to wziolem zobie nozyczki i wyrwalem jak mowicie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozatym obcinajcie paznokcie na prosto!!
Hihi, no ja pamietam, jak poszedlem do jednego lekarza i on mi powiedzial, ze mam obcinac na prosto. Jakis czas pozniej poszedlem do innego lekarza w tym samym szpitalu, ktory z kolei powiedzial mi, ze trzeba obcinac na okraglo. :roll:
I badz tu madry.
Pozdro
J.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na poczatku zwklekalem z wiyta u chirurga (a po co). Poszedlem, raz mi
zerwal caly paznokiec na duzym palcu u lewej nogi.
Bylo 4 miesiace spokoju, a ja rozprawilem sie z prawa noga. Prawa do teraz ma sie troszke lepiej, ale zrobil tak, ze podciol go tylko (tj. wyciol a nie zerwal) i po tygodniu moglem juz wszystko robic normalnie (biegac np.)
Jednak jakos mi odgiol, z prawej stronie, ze taka szparka sie w srodku zrobila i powietrze sie do srodka dostawalo i paznokiec jakby "usechl". Az wreszcie po jakims czasie sam odpadl
I znowu sie wrastal. Poszedlem do chirurga (teraz byl inny) i znowu wyciol mi lewy paznokiec i znowu sie wrasta i tak sie mecze od 3 lat.
Teraz zabiegi sobie robie sam w domu. No ja mam chyba juz to stadium z tym "miesem", poniewaz mam taka twarda gulke po obu stronach.
Paznokcie to jest problem.... Bol, bolem, ale najgorzej jak sie na trening przychodzi i kazdy kto spojrzy na palec widzi, czerwony paluch, brzydko to wyglada
No ale do rzeczy, czego probowalem:
- chirurg, jak widac nie pomogl, ale to tylko moja wina, poniewaz jak odrastal moglem sie zglosic.
- nie polecam srodka do zmiekczania Sholl chyba sie zwie czy jakos tak. Podobno ma odginac paznokiec w druga strone. Problem ze u mnie go nie odginal, ale wginal i palec strasznie bolal, podczas jakiego kolwiek kontaktu (mocniejszy dotyk)
- chodzcie duzo boso, idealnym rozwiazaniem jest mata. Nie wiem dlaczego, ale jak chodze boso po macie to lepiej sie goi.
- w domu chodzic najlepiej boso, a napewno bez skarpetek
- starac sie zeby noga sie pocila, poniewaz latwo, zeby palec lekko zaropial, badz sie odparzyl
- jesli ktos nie ma juz powaznego stadium proponuje wizyte u kosmetyczki. Te lepsze salony maja panie specjalistki od paznokci. Fakt troche moze to byc droge (do 100 zl), ale warto.
Podetna ladnie paznokiec, a w przypadku, gdy widza, ze bedzie sie wrasal, podlaza tzw. podkladki pod paznokiec. Wyglada to tak, ze pod paznokiec (pod boczne konce chyba) podkladaja takie podkladki, ktore pomagaja paznokcia "nabrac dobrego kierunku" tak, zeby nie wrastaly sie w skore.
Ja staram sie podcinac konce (bolesne), jednak czasem wychodzi mi to dobrze, czasem zle, jednak nadal wrasta.
Troszke "boje sie" kolejnej wizytu u chirurga. Wycianie to pestka, najgorsze to zmiana opatrunkow, kiedy opatrunek przykleja sie do palca z rana.
Pozatym mam miesiac treningow z glowy, a zalezy mi zeby trenowac.
Z tym aloesem to moze byc dobry pomysl. Poszukam "gotowego" kaktusa, zeby nie trzeba bylo za dlugo czekac i wyprobuje.
Aha i nogi codziennie moczyc w mydlinach. Jak sie kapiemy, to jak komu wygodniej, ja biore miske nalewam cieplej wody, biore mydlo i rozpuszczam tak zeby bylo tego mydla troche duzo i mocze 15-30 minut.
Slyszalem, ze warto tez isc do ortomedy (nie wiem czy nie pomylilem nazwy zawodou, ale tam tez mozna isc z nogami) i Ci tez maja jakies "delikatne" sposoby typu, masci i rozne plyny.
Napisano Ponad rok temu
Do chirurga nie chce isc bo to syzyfowa praca takie wycinanie paznokcia a pozatym boli jak to robi....
Codziennie mocze w szarym mydle nogi ok 30 min (w goracej wodzie ofkros)...
Smaruje mascia ichtiolowa czyli na stany ropne...
Co do skarpetek napewno masz racje bo noga wtedy 'oddycha'....
Napisano Ponad rok temu
Smierdzi budaprenem jakims
Moze u Ciebie to pomoze - mam nadzieje - jednak u mnie to tylko pogarszalo sytuacje.
A z chodzeniem do chirurga to masz racje - syzyfowa praca ... choc w totka ludzie wygrywaja.
Napisano Ponad rok temu
Dokaldnie, mieli tylko Scholl ale scholla to ja mam....
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gryf
- Ponad rok temu
-
Polska - Anglia
- Ponad rok temu
-
oslanianie masy w czasie aerobow
- Ponad rok temu
-
Świetne pdf-y na przygotowanie fizyczne boksera i nie tylko
- Ponad rok temu
-
witaminy
- Ponad rok temu
-
Nozki do roweru ;)
- Ponad rok temu
-
Omdlenia
- Ponad rok temu
-
kawa
- Ponad rok temu
-
ABS II + aeroby + spalacze = duzo pytan :)
- Ponad rok temu
-
Przeterminowana kreatyna
- Ponad rok temu