Re: Trening - rzeźba: brzuch, klatka piersiowa.
Chciałem poprosić o poradę fachowców. Mam teraz 3 miesiące względnych wakacji i chciałem poprawić wygląd swojej sylwetki. Chodzi mi szczególnie o rzeźbę klatki piersiowej i brzucha. Zazwyczaj ćwiczę nieregularnie, 2 dni w tygodniu, dużo biegam, jestem dość odtłuszcony.
W grę nie wchodzą żadne specjalistyczne ćwiczenia ani siłownia. Jedynie pompki, brzuszki, nożyce, mam też 2x5kg hantle i worek bokserski 30 kg. Oczywiście jestem świadomy, że z takim 'sprzętem' nie zostanę kulturystą, ale nie o to mi chodzi. Chcę po prostu poprawić w miarę możliwości swój wygląd. Za pomocą analizatora z sfd.pl wykonałem test, poniżej przedstawiam screeny.
Moja prośba to podpowiedź co do ilości i kolejności ćwiczeń. Nie wiem czy mogę wykonywać jedne ćwiczenia z drugimi. Czytałem, że niektóre partie należy trenować na zmianę. Czy robić sobie jakieś przerwy? Jeśli tak to jakie? Ile powtórzeń powinienem wykonywać na początek i czy zwiększać ich liczbę?
Serdecznie dziękuję za pomoc.
Wlasciwy trening to taki w ktorym cwiczysz wszystkie partie miesni. moim zdaniem nie powinienes rozdrabniac sie na cwiczenia np. samej klaty i brzucha. pozatym zaczynajac trening powinienes wiedziec ze po zaprzesteniu cwiczen i tak wrocisz do pierwotnej sylwetki, bez sensu jest zaczynanie cwiczen jesli ma sie zamiar po jakims czasie przestac cwiczyc.
Skorzystaj Sobie z tych cwiczen domatora
http://forum-kultury...omatora-w-domu/zacznij trening od tych od tych najwiekszych parti a koncz na najmniejszych
np.
nogi(przysiady,unoszenie sie na palcach)
klata(pompki- szeroki roztaw rak, waski, z nogami umieszczonymi wyzej)
plecy(podciaganie na drazku w szerokim i waskim nachwycie)
brzuch( brzuszki, skretosklony, podciaganie nog)
Przy podciaganiu pracuje biceps,przy pompkach triceps.Mozesz sie dodatkowo obciazac.
cwicz trzy razy w tygodni. rob 3-4 serie. jesli cwiczysz z obciazeniem to okolo 10 powtorzen jesli bez obciazenia to do wyczerpania sil.
nie zapomnij o diecie.