GRUPA KRWI 0 - HISTORIA
Napisano Ponad rok temu
grupa0.jpg 1,72 KB 0 Ilość pobrań
Około 40 tysięcy lat p. n. e. nasi przodkowie znaleźli się w sytuacji, która doprowadziła, że człowiek stał się drapieżnikiem. Ludność zaczęła wyrabiać broń, używać narzędzi, polować. W wyniku tego przodkowie nasi stali się mięsożercami. Te osiągnięcia dały im siłę, i wyższość. Zręczność pozwoliła im unikać rywali ze strony zwierząt. Kiedy nastąpiło ograniczenie ilości wrogów doprowadziło, że mięso- białko, było ich paliwem. Był to okres, w którym cechy trawienne właściwe grupie krwi 0 osiągnęły największy wyraz. Ludzie rozkwitali jedząc mięso. Organizmy naszych przodków przystosowały się do pożywienia, które zawierało w większości mięso, a ich wyznacznik antygenów grupowych miał najprostszą strukturę określaną dziś jako grupa „0″.
Z upływem czasu myśliwi zaczęli walczyć i zabijać innych w celu obrony terenów łowieckich co doprowadziło, że istoty ludzkie stały się wrogami. Pustoszejące tereny zmusiły ludzi do wędrówek w poszukiwaniu mięsa. Na skutek zmian warunków klimatycznych, obszary dzisiejszej Sahary, i obszary północne będące pokryte lodem stały się cieplejsze, ludzie wyruszyli z Afryki do Europy i Azji. Dało to początek populacji posiadającej grupę krwi”0”, która stała się grupą dominującą, kiedyś i dziś. Przemieszczanie się ludności w poszukiwaniu pokarmu spowodowało, że ludność szybo zaczęła zmieniać swój sposób odżywiania i stała się wszystkożerna. Spożywali jagody, larwy, orzechy, korzenie, ryby. Do 10 000 roku p. n. e. ludzie skolonizowali wszystkie lady oprócz Antarktydy. Przemieszczanie się ludności w strefach klimatycznych o niższych temperaturach przyczyniało się do zmiany koloru skóry na jaśniejszy, na masywniejszy kościec i proste włosy. W ciągu wieków sama natura dostosowała ludność do określonych warunków charakterystycznych dla poszczególnych regionów, zamieszkiwanych przez nich.
Współcześni ludzie z grupą „0″, by chronić swoje zdrowie powinni jeść względnie duże ilości mięsa, które tylko u osób spala się jak paliwo w samochodzie i zamienia się na energię.
“Myśliwy” narażony jest na choroby wirusowe, artretyzm, zapalenie stawów, alergie i astmę, zaburzenie krzepnięcia krwi. Często męczy go zgaga, wrzody trawienne i najczęściej właśnie w tej grupie spotyka się problemy z wypróżnieniami i nowotworem jelita grubego. W związku z nieustabilizowaną pracą tarczycy ma tendencję do zatrzymywania płynów w organizmie, a co może doprowadzić do nadwagi i zmęczenia.
Czynnikami sprzyjającymi prawidłowemu rozwojowi ludzi posiadających grupę krwi 0, są ćwiczenia fizyczne, spożywanie białka zwierzęcego.
Grupa 0 maja tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu - materiału, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni.
Produkty mleczne i zbożowe nie są źródłem pożywienia przyjaznego dla organizmu człowieka o grupie krwi 0.
Rozpoczęcie diety typu 0 w początkowej fazie może doprowadzić do utraty wagi, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe.
Gluten jest czynnikiem sprzyjającym przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0, znajduję się on w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego.
ŻYWNOŚĆ SPRZYJAJĄCA SPADKOWI WAGI:
* ryby i owoce morza - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,
* sól jodowana - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,
* czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi,
* wątróbka - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi
* kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.
ŻYWNOŚĆ SPRZYJAJĄCA WZROSTOWI WAGI:
* pszenica i kukurydza - zakłócają produkcję insuliny, zwalniają metabolizm,
* soczewica - hamuje właściwy metabolizm odżywczy,
* fasola - hamuje właściwy metabolizm odżywczy,
* kapusta, brukselka, kalafior, gorczyca - hamują działanie hormonu tarczycy.
WSKAZANE : czerwone chude mięso
mieso.jpg 2,03 KB 2 Ilość pobrań
ZABRONIONE: pszenica
pszenica.jpg 4,28 KB 2 Ilość pobrań
źródło: grupakrwi.info
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Gothic Prawdziwa Historia - kontynuacja, odc.18 |
Humor |
|
|
||
Historia |
MIXED-MA |
|
|
||
Długa historia poważnego problemu z kolanem. |
Inne sporty |
|
|
||
Historia i pomoc |
Trening dla początkujących |
|
|
||
Gothic Prawdziwa Historia - kontynuacja, odc.15 |
Humor |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Naleśniki!
- Ponad rok temu
-
Dieta dla grupy krwi 0
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Ile pijecie wody dziennie?
- Ponad rok temu
-
Dieta na zbicie wagi po wypadku
- Ponad rok temu
-
Owoce
- Ponad rok temu
-
mam 18 lat, 190 cm i ważę tylko 70kg
- Ponad rok temu
-
dieta na brzuch
- Ponad rok temu
-
Masło orzechowe
- Ponad rok temu
-
co jeść
- Ponad rok temu
-
Jaki Jeść Chleb
- Ponad rok temu