Informacje rzecz najważniejsza - kucie katan :)
Napisano Ponad rok temu
Dzięki za link, tu dobrze widać: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (nie ma to jak znajomość HTMLa i programowania :wink: ).Spróbuję czegoś w tym stylu i mam nadzieję, że piasek będzie mi się sprawował wcale niewiele gorzej niż boraks (bo w tym roku raczej nie kupię, a popróbuję coś pozgrzewać, chociażby jedną stal samą ze sobą).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Idziesz po prostu do apteki,[...]
Boraks jest uzywany w recepturze, ten apteczny jest b. czysty i drogi. Kilka miesiecy temu sciagalismy przez apteke 10 kg dla znajomego odlewnika, ktoremu nawalil piec (liczyl sie czas, nie pieniadze). Tym zamowieniem wyczyscilismy z boraksu hurtownie farmaceutyczna
Jesli masz mozliwosc, to jednak kup normalny boraks, przemyslowy.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Do Krakowa, ani Chorzowa po Boraks nie pojadę :?Tutaj boraks jest w ofercie:
Tutaj jest tekst "Surowce sprzedajemy w ilościach tonowych.", więc nie wiem, czy mam tam po co jechać, bo tony boraksu nie chcę kupić
Ale może dzisiaj tam wpadnę, ale na prawdę wątpię, żeby udało mi się 1 czy 2 kg w takiej hurtowni kupić
Napisano Ponad rok temu
"Tak, mamy boraks w opakowaniach odczynnikowych, 1 kg kosztuje 29 zł netto. Ale
nie mamy możliwości sprzedać tego od razu dziś, bo w magazynie nikogo nie ma.
Najwcześniej byłoby możliwe w poniedziałe, w biurze na ul. Suszki 10 w
godzinach między 9 a 16."
Paskudnie drogo, no nie? 35 zł brutto za kg! Co to za boraks? Jakiś super hiper czy co?
Napisano Ponad rok temu
:roll:
Napisano Ponad rok temu
Dostałem odpowiedź, bo wysłałem zapytanie do magazynu (szybcy są z tą odpowiedzią ):
"Tak, mamy boraks w opakowaniach odczynnikowych, 1 kg kosztuje 29 zł netto. Ale
nie mamy możliwości sprzedać tego od razu dziś, bo w magazynie nikogo nie ma.
Najwcześniej byłoby możliwe w poniedziałe, w biurze na ul. Suszki 10 w
godzinach między 9 a 16."
Paskudnie drogo, no nie? 35 zł brutto za kg! Co to za boraks? Jakiś super hiper czy co?
No może nie super hiper tylko "anhydrous" czyli odwodniony - nie pieni się tak i nie pozostawia prawie takiego nalotu, ja bym go nazwał wulkanicznego.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
lepszym topnikiem jest boraks niż piasek
stopiony borak ma odczyn zasadowy (na Na kurna nie), piasek kwaśny (na Si kurna nie)
lepsze własności ma stal (i nie tylko, miedzia tyż np.) po kontakcie z topnikiem (żużlem) zasadowym w którym rozpuszczają się dość ładnie zanieczyszczenia nie na metalu oparte właśnie (zwizki siarki np.)
przykład już nie prowadzi się wytopów kwaśnych ino zasadowe (używa się np wapna jako topnika w stalownictwie do wytworzenia żużla)
pozdro
Napisano Ponad rok temu
W końcu rudy wydobywane w Polsce są kwaśne i używa się topników zasadowych... A jest może jakiś środek zastępczy boraksu, łatwo dostępny, zasadowy?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"
Sole nieorganiczne są w przyrodzie dość dobrze rozpowszechnionymi związkami chemicznymi o budowie jonowej - ich sieć krystaliczna zawiera kationy metalu oraz tzw. RESZTY KWASOWE. Reszta kwasowa to ta grupa atomów lub jeden atom, który(e) pozostają po 'oderwaniu' od cząsteczki kwasu atomu(ów) wodoru.
Pod względem rodzaju reszty kwasowej wyróżnić możemy dwa podstawowe typy soli:
1. SOLE KWASÓW TLENOWYCH - np. niektóre sole tlenowego kwasu siarkowego (VI): Na2SO4 (siarczan (VI) sodu - zawiera jednododatnie KATIONY sodu - Na+ oraz dwuujemne ANIONY tlenowej reszty kwasowej SO42-); MgSO4 (siarczan (VI) magnezu - zawiera dwudodatnie kationy magnezu Mg2+ oraz aniony reszty kwasowej) itd.
2. SOLE KWASÓW BEZTLENOWYCH - np. sole beztlenowego kwasu chlorowodorowego (solnego): NaCl (chlorek sodu, czyli dobrze nam znana sól kuchenna, zbudowana z kationów sodu i anionów reszty kwasowej, czyli anionów Cl-); MgCl2 (chlorek magnezu) itd.
Istnieje, jak zauważyłeś różnica w nazewnictwie obu typów soli. Pierwszy człon nazwy soli, pochodzący od kwasu, z którego sól powstała, kończy się dla soli tlenowych na -an (skojarz, że reszty kwasowe są dla tych soli duże), a dla soli beztlenowych na -ek (małe reszty kwasowe). Np. chloran (I) sodu to sól tlenowego kwasu chlorowego (I) - HClO, a chlorek sodu to sól beztlenowego kwasu chlorowodorowego - HCl.
Część soli to związki dobrze rozpuszczalne w wodzie i chętnie dysocjujące na jony (np. Na2SO4 2Na+ + SO42- albo CdCl2 Cd2+ + 2Cl-). Reszta soli strąca się całkowicie lub częściowo w postaci różnobarwnych osadów.
"
Napisano Ponad rok temu
Boraks - bezbarwne, wietrzejące na powietrzu, słabo rozpuszczalne w wodzie ( w temp. 21oC 2,7g w 100cm3) krystaliczne ciało stałe. Podczas ogrzewania rozpuszcza się we własnej wodzie krystalizacyjnej, stopniowo traci wodę i stapia sią na szklistą masę, w której rozpuszczają się tlenki metali (perła boraksowa; może być używana do identyfikacji metali - w zależności od dodanego związku zabarwia się w płomieniu na określony kolor). Bezwodny tetraboran sodu topi się w temp. 878oC. W wodzie tworzy roztwór słabo zasadowy o pH=9,2 i prawie niezależnym od stężenia. Otrzymywany z minerałów: kornitu, boraksu lub innych przez rozpuszczenie w gorącej wodzie pod ciśnieniem i krystalizację. Minerał boraks rodzimy ma wzór Na2[B4O5(OH)4]*8H2O . Stosowany jest w przemyśle szklarskim, ceramicznym i kosmetycznym, do lutowania, produkcji środków piorących oraz w laboratoriach chemicznych jako substancja buforowa.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowy EDC by Speedy
- Ponad rok temu
-
mikrotechnologia by kooniu;)))))
- Ponad rok temu
-
Ktoś z naszych???
- Ponad rok temu
-
maleństwa
- Ponad rok temu
-
! DO PRACY !
- Ponad rok temu
-
Czy warto?...
- Ponad rok temu
-
Pierwszy custom by Jani "waga-70kb"
- Ponad rok temu
-
Zanim zapytasz... JAK ZACZĄĆ? - Przeczytaj.
- Ponad rok temu
-
Moj nozyk
- Ponad rok temu
-
Kochany nasz :>
- Ponad rok temu