Informacje rzecz najważniejsza - kucie katan :)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzięki jeshcze raz za odzew,ale stronki są jush mi znane Najlepsha znich jest ta ostatnia
Mnie głónie chodzi o opis procesu wytwarzania samego miecza, najlepiej poparty zdjęciami . Coś jakby instrukcja krok po kroku, żeby jakiegoś istotnego błędu nie popełnić. Zdaje sobie sparwe, że pewnie takiej stornki nie ma, ale może ...
ja widzialem ostatnio taka ksiazeczke w empoku pt "Zrób sobie katane w weekend".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A to powiedzonko nie tyczy sie jazdy rowerem :> CO ?!
ja bym dodal ze sie tyczy wszystkiego na czym sie da (lub czym sie da) jezdzic - lacznie z autem, koniem, rowerem, hulajnoga, rolkami, i czym se tam jeszcze kto jezdzi
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja bym dodal ze sie tyczy wszystkiego na czym sie da (lub czym sie da) jezdzic - lacznie z autem, koniem, rowerem, hulajnoga, rolkami, i czym se tam jeszcze kto jezdzi
KKamiLL
Tylko bez autem DOBRA - ja to dopiero co prawko mam 3 tygodnie i proszę mi tu z AUTAMI nie wyjeżdżać!
Napisano Ponad rok temu
ZAraz, ale mój Tata bedzie Ostrzege go
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chaos się robi straszebny i zaraz każdy se da podpis z obrazka....
poklon
Napisano Ponad rok temu
HA HA HA - bradzo śmieszne! Wiesz co? Zabij mnie jeszcze!, no weź ten nóż i mnie zabij.
No nie chciałem byc złosliwy Przepraszam
PS. Zamały ten nóż na Ciebie
Napisano Ponad rok temu
Mrozik, proszę, wywal ten obrazek z podpisu!! Proszę!!!!
Chaos się robi straszebny i zaraz każdy se da podpis z obrazka....
poklon
I po japkach - a miało być tak pięknie.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
albo
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mrozik, proszę, wywal ten obrazek z podpisu!! Proszę!!!!
8O 8O 8O
i tak kazdy bedzie musial ??
(kazdy kto se wrzuci obrazek do podpisu oczywiscie)
Mrozik, nie strasze Cie - przeciez nikt Ci nie powiedzial ze bedziesz musial dobrze jezdzic.
Ale taka bolesna prawda - nie wierzysz?? To zapytaj kazdego kierowce rajdowego z rocznym stazem w tym sporcie
KKamiLL
PS. dobrze jezdzic - mialo znaczyc wygrywac z colinem na odcinkach specjalnych - ale juz koniec o autach bo to nie to forum
Napisano Ponad rok temu
i tak kazdy bedzie musial ??
(kazdy kto se wrzuci obrazek do podpisu oczywiscie)
Znam z autopsji fora, gdzie każdy wrzuca sobie obrazek do podpisu, ma animowanego awatara i jeszcze kilka pierdół. Uwierz, że to jest wizualne nieporozumienie. Paskudnie wygląda i tyle.
Napisano Ponad rok temu
Kilka info na początek dla Ciebie. Może to nie są super profesjonalne rady, ale ja bym to zrobił tak.
Pierwszą katanę robisz z 1 kawałka metalu - zapomnij o damaście, albo głowniach kutych warstwowo. Jeżeli będziesz chciał później (znacznie później) kiedyś coś zgrzewać, to nie zgrzewaj z 50HS. Podobno według PŁATNERZa stal ta "bardzo trudno się zgrzewa, prawie się mu nie poddaje". Zgrzewać w życiu raz próbowałem - była to stal 34GS, która podobno "stosunkowo łatwo zgrzewa się sama z sobą". Oki - pręt zbrojeniowy, rozgrzany do białości i... jazda! Wyciągam z paleniska te fajerwerki, na kowadło, kumpel przygotowany z dwuręcznym młotem 2 kg i... rozpoczynamy desperado! Wal, wal, wal! Po kilku zgrzaniach wyszło, że z pręta okrągłego zrobiliśmy prawie blaszkę, a zamiast 10 cm, które wydawało nam się, że zgrzały się, to po próbie rozbicia przecinakiem okazało się, że udało nam się zgrzać ten pręt na długości.... 1 cm 8O
Właśnie - wie ktoś co zrobić z tym cholernym piaskiem? Próbowałem wyjąć żółty pręt, wsadzić go do wiadra z piaskiem, wyciągam ii..... piasek spadł spowrotem do wiadra! Nie znalazłem żadnego dobrego sposobu, żeby ten głupi pręt obsypać dobrze piaskiem. Myślałem, żeby przed rozpaleniem paleniska nasypać trochę piasku do środka, a potem wsadzać stal nie między węgle, a właśnie do środka tej kupki piasku, obsypanej dopiero węglem... Jakieś propozycje? A i co to ten boreks?
Wracając do katany. Na początek możesz spróbować z jednego z 3 w miarę łatwo dostępnych materiałów.
1. 50 HS - resor (bardzo często ma dziurkę na śrubę sercową, której nie da się zakuć, można spróbować zaspawać, ale raczej pęknie!)
2. 34GS - pręt ze stali zbrojeniowej w jodełkę. Zrobiłem z tego precinak - można nim odcinać kawałki imadła i nie szczerbi się , bardzo sprężysty
3. 45 - stal konstrukcyjna o zawartości C 0,45% i Mn 0,5-0,8%
Podobno na miecze dobre są stale, który mają duży dodatek manganu, zwiększający ich udarność. Krzem co prawda zwiększa sprężystość, ale przy wartościach > 1% znacznie zmniejsza udarność, więc lepiej szukaj stali zawierających mniej jak 1% krzemu, bo stal sama w sobie jest trochę sprężysta i to chyba powinno starczyć.
Jeżeli chodzi o maksymalny przedział węgla, to od około 0,34% (dolna granica hartowania) do powiedzmy 0,65%. Powyżej 0,65% raczej będzie zbyt mało udarne i za bardzo kruche, także górna granica to stal sprężynowa 65G (dodatek manganu!), ale na początek raczej nie próbuj, bo pewnie trudno się ją kuje, bo dużo węgla.
To na razie tyle, jak coś źle napisałem, niech mnie ktoś poprawi. Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy, to dodam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowy EDC by Speedy
- Ponad rok temu
-
mikrotechnologia by kooniu;)))))
- Ponad rok temu
-
Ktoś z naszych???
- Ponad rok temu
-
maleństwa
- Ponad rok temu
-
! DO PRACY !
- Ponad rok temu
-
Czy warto?...
- Ponad rok temu
-
Pierwszy custom by Jani "waga-70kb"
- Ponad rok temu
-
Zanim zapytasz... JAK ZACZĄĆ? - Przeczytaj.
- Ponad rok temu
-
Moj nozyk
- Ponad rok temu
-
Kochany nasz :>
- Ponad rok temu