ćwiczenia do salt
Napisano Ponad rok temu
Może ktoś coś polecić ? może ktoś ma jakieś filmi z instrukcjami/pokazami.
Albo na jakiej stronie coś takeigo znajde ?
Z góry dzięki.
Napisano Ponad rok temu
najpierw obwiąż sie sznurem w pasie tak by z dwóch stron mogli cie złapać kumple (za końcówki sznuru), potem postaraj sie wybić z całej pary do góry i tyłu, szybko dociągnij nogi do klatki a jakoś sam polecisz. Kumple niech ciągną za sznur w górze zebyś sie lepiej przekręcił i tym samym wyrobił sobie rotacje.
no to tyle, to sprawdzony sposób, powodzenia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sposob robienia salta jest faktycznie dosc ciezko wytlumaczyc na pismie. W mojej sekcji jak ktos mial problemy z podchwytem nog, to uczyl sie na sucho. Kladl sie zwyczajnie na podlodze i w jak najkrotszym czasie staral sie wykonac kilka ruchow nasladujacych robienie salta: najpierw lezac z wyprostowanymi nogami, rece wzdluz tulowia, pozniej rece do gory i jak najszybciej zginajac kolana i przyciagajac je do klatki oplatal je ramionami. Tak samo powinno wygladac robienie salta. Dla lepszego wybicia trener kazlal nam zawsze wyobrazac sobie ze mamy za soba krzeslo , na ktorym chcemy usiasc i w ostatnim momencie, (tzn zanim upadniemy, bo krzesla ni ma ) wybijac sie, skulic, bardzo szybko zlapac rekami kolana, i rowniez w ostatnim momencie sie wyprostowac.
No i cwiczyc, cwiczyc, cwiczyc... Jak nauczysz sie porzadnie salta z miejsca, to zrobienie od sciany bedzie juz formalnoscia
Zycze powodzenia i wytrwalosci
pozdrawiam
blackgirl
ps.jakas duza sila nog chyba nie jest az tak wazna, skoro salta bez problemow sa w stanie robic dzieciaki lat 7
Napisano Ponad rok temu
serio? qrcze, to moze ja jednak juz teraz zaczne cwiczycps.jakas duza sila nog chyba nie jest az tak wazna, skoro salta bez problemow sa w stanie robic dzieciaki lat 7
a latwiej jest do przodu czy do tylu? czy tez zalezy to od osobistych preferencji?
Napisano Ponad rok temu
powaznie powaznie.pytasz powaznie? bo wyczuwam nutke ironii..
nigdy salta nie robilem, bo w siebie az tak nie wierze a nie mialem kontaktu z odpowiednimi "wpomaganiami" czy zabezpieczeniami zeby ryzykowac upadkiem na glowe.
tak sam pomyslalem to hyba do przodu latwiej, bo mozna rozped wziasc.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co takiemu czolgowi jak ja doradzacie na dobry poczatek jako wstepniak do zrobienia salta? Osobiscie mam problem ze zrobieniem sprezynki, ale mysle, ze niedlugo uda mi sie to wykonac....Z gwiazda problemu nie mam na lewa strone, gorzej od prawej reki...Pady jako tako mi wychodza, gorzej z wysokim lotami z przewrotem w powietrzu przez jedna lub dwie osobki...
Napisano Ponad rok temu
Co do salta, to - moim zdaniem - kwestia psychiki jest najwazniejsza, a nie predyspozycji fizycznych (salto nie jest wybitnie trudnym cwiczeniem gimnastycznym...), tez uczylem sie na piasku, ale nie z pomoca sznurka, lecz 2 kolegow, ktorzy trzymali mnie z tylu. Z taka asekuracja wychodzilo mi dobrze, wiec przyszedl czas na zrobienie bez asekuracji.
Zebralem sie i wyskoczylem, juz w locie zdalem sobie sprawe, ze nikt za mna nie stoi i sie "rozwinalem", spadlem na czolo, a ze bylo na piasku (na szczescie) to starlem sobie zen skore i przez 2 tygodnie chodzilem z takim wielkim strupem
A co do sprezynki: ja cwiczylem tak, ze ktos trzymal mnie za reke i pociagal w odopowiednim momencie, coraz slabiej...slabiej az wreszcie sam zaczalem robic, wiec glowa do gory i do pracy
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam i jak masz pytania to wal i odwiedz tą stronke koniecznie !!!
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Tygrys
Napisano Ponad rok temu
albo forum, albo strona z tutorialami. ew. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ale oni rewelacyjni nie sa
czy salto w przod czy w tyl trudniejsze... to zalezy od preferencji. niektorzy bez problemu robia w przod a do tyl sie nawet boja wybic, i odwrotnie...trzeba znalesc zloty srodek
jesli sie jest czolgiem z saltem moze byc ciezko. ale wszystko sie da wycwiczyc. kwestia determinacji i czasu oczywiscie im mniejszy i zwinniejszy - tym lepiej...
salto jest jednym chyba z najbardziej podstawowych trikow/akrobacji czy jakby tego tam nie nazwac i szczerze mowiac bardzo prosto jest to wytlumaczyc na pismie ale zadne tlumaczenie nic nie da, poki nie sproboje sie samemu, poki nie przeanalizuje sie swoich bledow (o ile sa) i poki sie ich nie wyeliminuje...
ew. posciagaj filmiki z netu i popatrz jak ludzie robia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzieciaki po 7 lat moga a ja nie ?
I zrobilem
Co do techniki to dobrze jest jak skaczesz salto w tyl aby ktos stal obok ciebie i cie asekurowal trzymajac reke powyzej posladkow tak na wysokosci krzyza. Jak zobaczy ze sie wybiles a sie nie przekrecasz to cie popchnie reka i sam sie przekrecisz
Na poczatek stan sobie na lekkiej gorce i stamtad skacz.
Napisano Ponad rok temu
Vandal kto to jest ten Garmulewicz? :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Vandal kto to jest ten Garmulewicz?
Garmulewicz to znana postać polskich zapasów w stylu wolnym. Był pierwszym Polakiem, który wygrał zawody rangi mistrzostw świata i Europy. Teraz jedzie na olimpiade (to juz czwarta jego) i jest jednym z faworytow.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ultra ripped z efedryna ...
- Ponad rok temu
-
Spiete barki
- Ponad rok temu
-
Neo-Capsidern i moja kuracja :-)
- Ponad rok temu
-
kolka nerwowa
- Ponad rok temu
-
krótkie mięśnie
- Ponad rok temu
-
Rekonstrukcja ACL - porady przed operacją....
- Ponad rok temu
-
sposob na obite piszczele
- Ponad rok temu
-
Pij mleko bedziesz wielki
- Ponad rok temu
-
giga mięśnie
- Ponad rok temu
-
martial arts tricks, czy cos :)