[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
a tutaj sensei wykonuje, O! Zgrozo!!! zwykle meguri(Hi Pancer!) :wink:

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Odnośnie spadków po O`senseju to u wielu jegu uczniów można dostrzec te elementy (chociażby jeszcze Sunadomari Kancho - o którym też tu sporo pisaliśmy).
Napisano Ponad rok temu
Urzekło mnie to Dojo. Naprawdę cacy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jezyku,
Na tym polega wlasnie bezposredni przekaz Mistrz/uczen, ze uczniowie sa uczeni tego czego nie widac z zewnatrz, np na pokazie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No a o co chodzi, tak konkretnie?:? to ja przestałem rozumieć o co chodzi z meguri...
Napisano Ponad rok temu
Moglbys przyblizyc i rozwinac?Hi Szczepan,
Pojęcie meguri obejmuje zdecydowanie szerszy zakres niż to co jest widoczne na zdjęciu - ja był bym daleki od takiego uogólniania.
Napisano Ponad rok temu
Mysle, ze to co oni robia to jest swojego rodzaju "zwyrodnienie". Dziadek nigdy takich przegiec nie robil, prawdopodobnie pokazal im pare razy jako jakies szczegolne aplikacje do szczegolnych sytuacji, a w/w sensei'e uogolnili to w powszechna metode treningowa.Zastanawiam się nad tym poważnie, a nie (wyjątkowo) po to żeby jątrzyć :wink:
Napisano Ponad rok temu
Amen.Czasem obserwuje to u niektorych uczniow shihanow, spodoba im sie jakis szczegol i wokol tego zaczynaja obudowywac caly wiezowiec. Problem w tym, ze oni maja cala baze i podbudowe, jaka wyniesli z treningu z shihanem, ale juz uczniowie ucznia shihana sa niejako skazani na uczenie sie tylko tego wiezowca zbudowane na szczegole, bez bazy ze tak sie wulgarnie wyraze "ogolnowojskowej".
Dlatego mysle ze stadardowy aikikai daje dosc dobra baze, na ktorej mozna potem rozwinac jakies osobiste preferencje, co w zasadzie sie potwierdza w wypadku wszystkich ludzi z wysokimi stopniami w Polsce i kazdym innym kraju. Moze dlatego Yamada sensei wlasnie uczy takiej bazy?
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu