Pare pieknych fotek Chiba sensei
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
a tutaj sensei wykonuje, O! Zgrozo!!! zwykle meguri(Hi Pancer!) :wink: Wyglada na to ze nie jedyny H.Kobayashi dostal w spadku meguri po Dziadku 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pojęcie meguri obejmuje zdecydowanie szerszy zakres niż to co jest widoczne na zdjęciu - ja był bym daleki od takiego uogólniania.
Odnośnie spadków po O`senseju to u wielu jegu uczniów można dostrzec te elementy (chociażby jeszcze Sunadomari Kancho - o którym też tu sporo pisaliśmy).
Zresztą Sensei Chiba i Sensei Kobyasahi ćwiczyli razem u O`senseia w tym samym czasie - są ich fajne zdjęcia razem wystepujących jako uke.
Dziadek nalewał każdemu a pił ten kto chciał, lub ten kto rozumiał :wink:
Pancer (nie rozumiejący przerażenia Szczepana - o zgrozo :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Odnośnie spadków po O`senseju to u wielu jegu uczniów można dostrzec te elementy (chociażby jeszcze Sunadomari Kancho - o którym też tu sporo pisaliśmy).
No właśnie u niewielu, głównie są to właśnie: K.Sunadomari i H.Kobayashi, trochę u K.Tohei. Co więcej, zastanawiające jest to, że na filmach z Dziadkiem, nakręconych po 64 roku (kiedy podobno miał się dokonać przełom techniczny w jego Aikido) specjalnie nie widać, aby tegatana przekształciła się "meguri". Nawet na pokazach, które odbyły się 2 miesiące przed jego śmiercią, a przecież różnica jest ogromna. Czyżby chciał ten fakt ukryć przed światem? Czym to wytłumaczyć? Pytam zupełnie poważnie.
Napisano Ponad rok temu
Urzekło mnie to Dojo. Naprawdę cacy
Dojo jest super, a jaki fajny symbol AIKIDO, strasznie mi się podoba
Napisano Ponad rok temu
Forbidden
You don't have permission to access /cgi-bin/findimage3.pl on this server.
Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
--------------------------------------------------------------------------------
Apache/1.3.29 Server at [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Port 80
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
a potem
Kohala aikikai
Napisano Ponad rok temu
Na tym polega wlasnie bezposredni przekaz Mistrz/uczen, ze uczniowie sa uczeni tego czego nie widac z zewnatrz, np na pokazie. Z tego punktu widzenia ogladanie video, bez bezposredniego treningu z danym mistrzem jest w zasadzie bezuzytezne.
Napisano Ponad rok temu
Jezyku,
Na tym polega wlasnie bezposredni przekaz Mistrz/uczen, ze uczniowie sa uczeni tego czego nie widac z zewnatrz, np na pokazie.
No akurat praca z "meguri" jest bardzo dobrze widoczna na zewnątrz. Chyba, że Dziadzio specjalnie na pokazach "się cofał" w sposobie wykonywania technik.
Ja nie twierdzę, że On nie wprowadził tego typu zmian w swoim Aikidzie , tylko zastanawiam się dlaczego:
a) bardzo mało (słownie parę sztuk) jest kontynuatorów tego typu rozwiązań?
nie było widać tego w jego publicznie prezentowanym sposobie wykonywania technik? Tajemnica dla wybrańców, czy jak?
Zastanawiam się też dlaczego jest tak mało kontynuatorów tego typu rozwiązania. Szkoły Sunadomari i H.Kobayashi są bardzo mało znane na świecie, a przecież powinny błyszczeć wsród pozostałych szkół. Światowy spisek Aikikai, czy co?
Zastanawiam się nad tym poważnie, a nie (wyjątkowo) po to żeby jątrzyć :wink:
Napisano Ponad rok temu
Od pewnego czasu próbuje coś znaleźć na ten temat (i nie tylko :wink: ) - jest ciężko ale powoli, powoli a coś się może wyjaśni.
Pancer (niczym kapitan Sowa na tropie :wink: )
Napisano Ponad rok temu
mam nadziele ze to nie zagasi ekumenicznych płomieni tej dyskusji....
Napisano Ponad rok temu
No a o co chodzi, tak konkretnie?:? to ja przestałem rozumieć o co chodzi z meguri...
Sz(tez jak kapitan Sowa, na tropie :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Moglbys przyblizyc i rozwinac?Hi Szczepan,
Pojęcie meguri obejmuje zdecydowanie szerszy zakres niż to co jest widoczne na zdjęciu - ja był bym daleki od takiego uogólniania.
Napisano Ponad rok temu
Mysle, ze to co oni robia to jest swojego rodzaju "zwyrodnienie". Dziadek nigdy takich przegiec nie robil, prawdopodobnie pokazal im pare razy jako jakies szczegolne aplikacje do szczegolnych sytuacji, a w/w sensei'e uogolnili to w powszechna metode treningowa.Zastanawiam się nad tym poważnie, a nie (wyjątkowo) po to żeby jątrzyć :wink:
Czasem obserwuje to u niektorych uczniow shihanow, spodoba im sie jakis szczegol i wokol tego zaczynaja obudowywac caly wiezowiec. Problem w tym, ze oni maja cala baze i podbudowe, jaka wyniesli z treningu z shihanem, ale juz uczniowie ucznia shihana sa niejako skazani na uczenie sie tylko tego wiezowca zbudowane na szczegole, bez bazy ze tak sie wulgarnie wyraze "ogolnowojskowej".
Dlatego mysle ze stadardowy aikikai daje dosc dobra baze, na ktorej mozna potem rozwinac jakies osobiste preferencje, co w zasadzie sie potwierdza w wypadku wszystkich ludzi z wysokimi stopniami w Polsce i kazdym innym kraju. Moze dlatego Yamada sensei wlasnie uczy takiej bazy?
Napisano Ponad rok temu
Amen.Czasem obserwuje to u niektorych uczniow shihanow, spodoba im sie jakis szczegol i wokol tego zaczynaja obudowywac caly wiezowiec. Problem w tym, ze oni maja cala baze i podbudowe, jaka wyniesli z treningu z shihanem, ale juz uczniowie ucznia shihana sa niejako skazani na uczenie sie tylko tego wiezowca zbudowane na szczegole, bez bazy ze tak sie wulgarnie wyraze "ogolnowojskowej".
Dlatego mysle ze stadardowy aikikai daje dosc dobra baze, na ktorej mozna potem rozwinac jakies osobiste preferencje, co w zasadzie sie potwierdza w wypadku wszystkich ludzi z wysokimi stopniami w Polsce i kazdym innym kraju. Moze dlatego Yamada sensei wlasnie uczy takiej bazy?
Napisano Ponad rok temu
Wynaturzenia, to nie jest dobre okreslenie na to, co dzisiaj stanowi slaby punkt szkolenia w aikido. Kazdy orze jak moze, i niestety nie zawsze moze. Mysle, ze wlasnie ze wzgledu na ta wielka i niepotrzebna polityke. To wlasnie, te nasze dyskusje pomiedzy skrajnymi tematami jak 'sutecznosc aikido' i 'aikido a religia', sa tego najlepszym przykladem. I poprzez slowo 'nasze' wcale nie rozumiem 'polskie'. Entuzjasci pieknej sztuki, jaka jawi sie byc aikido, zostali skolowani przez shihanow, demagogow, i zakompleksionych przegranych adeptow innych sztuk walki, ktorzy wlasnie w naszym srodowisku aikidokow znalezli pole do popisu dla wlasnego 'eqo'.
Nie masz racji Szczepan. I wnosze to z tego, co piszesz. Aikikai wcale nie reprezentuje 'jedynej slusznej drogi'. Przykladem moze byc Twoje, swego czasu, zadane pytanie dotyczace 'niezginalnej reki'. Po prostu nie wiesz nic o tym, w jakim kierunku rozwija sie sie aikido w innych szkolach - a szkoda. Ja nie twierdze, ze wiem, ale przynajmniej doswiadczam na wlasnej skorze i stad moje przemyslenia ktorymi dziele sie na forum. I niestety, dzieje sie zle. Wiekszosc szkol stawia na skrajnie rozumiana kooperacje, z ktorej ma wynikac niezwykla moc rzutow, czy to w oparciu o specyficzny ruch ciala, czy tez wyemanowanie Ki. Uprawianie aikido przestaje byc przyjemnoscia i traci sens; zas brak efektow jest tlumaczony truizmem, ze jest to najtrudniejsza ze szkol walki i wymaga calego zycia aby zostac mistrzem. Tylko po co? Nie wierze, ze sa wsrod nas, aikidokow, tacy, ktorzy nie zadaja sobie tego pytania.
Jest oczywiste, ze moge oczekiwac po tym poscie reakcji: bredzisz stary; upadles na glowe; znowu te przeintelektualizowane banialuki. Moze i ktos nawet powie: Amen. Whatever, ze pozwole sobie na to trafne angielskie wyrazenie. Nie po to wypowiadam sie na forum, by dawac upust swoim kompleksom, lecz by pobudzic innych do myslenia. Aikido jest sztuka walki opartej na wykorzystaniu stanu niewazkosci napastnika (poprzodzonego stanem utraty rownowagi) i tym samym jest dostepna dla wszystkich, niezaleznie od plci, wieku, wagi i sily. I warto sie jej uczyc, bo nie tylko, ze daje niesamowita satysfakcje, ale i sprawia, ze rosnie w nas wiara w samych siebie, niezaleznie od tego, czy kiedykolwiek uzyjemy nasze umiejetnosci na ulicy. I tego wlasnie oczekuje od swoich instruktorow i shihanow - powrotu na wlasciwa droge.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jeszcze jedno video sportowego aikido
- Ponad rok temu
-
Seminariu warszawskie
- Ponad rok temu
-
Moze wiecie
- Ponad rok temu
-
niecala vs budojo ;P
- Ponad rok temu
-
aikido jest SKUTECZNE !!!
- Ponad rok temu
-
stopien i kontuzja :d...
- Ponad rok temu
-
A może by razem poćwiczyć ?
- Ponad rok temu
-
Jak padamy?
- Ponad rok temu
-
Pokaz Yoshinkan aikido
- Ponad rok temu
-
Czy twoj instruktor przestal sie rozwijac w aikido?
- Ponad rok temu