Sensei i sempai
Napisano Ponad rok temu
Tak samo jest w Sumo. Kiedyś był tylko jeden yokozuna, a w ostanich latach mieliśmy ich trzech. I nikt nie robi problemu. Wszystko jest kwestią dogadania się kilku ludzi i zasady można zmienić :wink:
A tak w ogóle to czarny pas jest symbolem przebrudzonego od treningów białego pasa ;-)
Napisano Ponad rok temu
A tak w ogóle to czarny pas jest symbolem przebrudzonego od treningów białego pasa ;-)
Ktoś kiedyś powiedział, że czerny pas jest przejściowy, bo jak się go dłógo nosi to się wyciera i powoli staje się białym
I tak jest w istocie
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czarny pas=sensei i już!! 8)
Luna ze stopniami dan i z nazewnictwem jest tak jak napisał Liczmistrz - 1 i 2 dan to sempai 2 - 4 dan to sensei , 5 i wyzej to shihan i tak jest na całym swiecie we wszystkich organizacjach, tylko w Polsce, na poczatku KK , pan Drewniak tytułował sie od razu sensei chociaz mał 1 a pozniej 2 dan i tak juz zostało...
Napisano Ponad rok temu
Luna ze stopniami dan i z nazewnictwem jest tak jak napisał Liczmistrz - 1 i 2 dan to sempai 2 - 4 dan to sensei , 5 i wyzej to shihan i tak jest na całym swiecie we wszystkich organizacjach, tylko w Polsce, na poczatku KK , pan Drewniak tytułował sie od razu sensei chociaz mał 1 a pozniej 2 dan i tak juz zostało...
3 - 4 dan to sensei miało byc
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może przeczytaj topic jeszcze raz co?
Napisano Ponad rok temu
Luna ze stopniami dan i z nazewnictwem jest tak jak napisał Liczmistrz - 1 i 2 dan to sempai 2 - 4 dan to sensei , 5 i wyzej to shihan i tak jest na całym swiecie we wszystkich organizacjach.
Hmm.. w sumie to ćwicze Aikido, ale z nazewnictwem jest u nas podobnie.
Rok temu na obozie prosiłem syna pewnego senseia (obaj są japończykami) o wytłumaczenie słowa sempai.I z tego co mi powiedział, wynikało że tytułem sempai, powinienem nazywać każdą osobę w dojo, która ma wyższysz stopnień niż ja.Chociaż w sumie nie spotkałem się z dojo w którym praktykowało by się taki system.
Napisano Ponad rok temu
Luna ze stopniami dan i z nazewnictwem jest tak jak napisał Liczmistrz - 1 i 2 dan to sempai 2 - 4 dan to sensei , 5 i wyzej to shihan i tak jest na całym swiecie we wszystkich organizacjach.
Hmm.. w sumie to ćwicze Aikido, ale z nazewnictwem jest u nas podobnie.
Rok temu na obozie prosiłem syna pewnego senseia (obaj są japończykami) o wytłumaczenie słowa sempai.I z tego co mi powiedział, wynikało że tytułem sempai, powinienem nazywać każdą osobę w dojo, która ma wyższysz stopnień niż ja.Chociaż w sumie nie spotkałem się z dojo w którym praktykowało by się taki system.
To tez sie zgadza Kiod, to jest system Kohai - Dohai czyli młodszy stopnem, i starszy stopniem.Tyle, ze nie-azjaci uczestniczac w sztukach walki nie zawsz ei niedo konca przyjeli wszystko co sie z tym wiaze - przykładem jest włąsnie to o czym napisaełs i to ,ze w naszym kraju mowi si ena oosby z 1 i 2 danem sensei...coz tak sie przyjeło od lat i tak juz jest :wink:
Pzdr
Napisano Ponad rok temu
Rok temu na obozie prosiłem syna pewnego senseia (obaj są japończykami) o wytłumaczenie słowa sempai.I z tego co mi powiedział, wynikało że tytułem sempai, powinienem nazywać każdą osobę w dojo
Dokladnie, bo sempaj tlumaczymy z japonskiego jako starszy ranga
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
Rok temu na obozie prosiłem syna pewnego senseia (obaj są japończykami) o wytłumaczenie słowa sempai.I z tego co mi powiedział, wynikało że tytułem sempai, powinienem nazywać każdą osobę w dojo
Dokladnie, bo sempaj tlumaczymy z japonskiego jako starszy ranga
--
Washi
Żeby było ciekawiej, to ja znalazłem takie tłumaczenie w necie:
Sempai-asystent nauczyciela
Sensei-mistrz,nauczyciel
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Sempai-asystent nauczyciela
Ale to chyba tylko w nomenklaturze sztuk walki.
Dodam jeszcze:
Shihan - profesor
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
A soke??
W sztukach walki - zalozyciel stylu, a doslownie, to nie wiem, ale postaram sie znalezc
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
A soke??
W sztukach walki - zalozyciel stylu, a doslownie, to nie wiem, ale postaram sie znalezc
--
Washi
Ja wiem że założyciel stylu, ale liczyłem że się bardziej wysilisz i jakąś ciekawszą defnicje podasz , hmm.. coś w stylu soke=inżynier, profesor, doktor habilitowany
Coś do shihana podobnego. :wink:
Napisano Ponad rok temu
... ale liczyłem że się bardziej wysilisz i jakąś ciekawszą defnicje podasz , hmm.. coś w stylu soke=inżynier, profesor, doktor habilitowany
:twisted:
Habilitowany to moze Renshi :wink:
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
Habilitowany to moze Renshi :wink:
--
Washi
Hmm.. teraz to mnie zagiołeś musze się przyznać, w Aikido nie spotkałem się z określeniem kogoś Renshi, mógłbyś być tak miły i napisać mi co to oznacza??
Napisano Ponad rok temu
Hmm.. teraz to mnie zagiołeś musze się przyznać, w Aikido nie spotkałem się z określeniem kogoś Renshi, mógłbyś być tak miły i napisać mi co to oznacza??
Pogimnastykuj sie troche
Jak nie znajdziesz to napisze
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
Pogimnastykuj sie troche
Jak nie znajdziesz to napisze
--
Washi
Nie ma to jak kolega z vortalu.Oczywiście że szukałem znaczenia tego słowa wcześniej, z tego co się dowiedziałem wynika ze można tytuł Renshi nosić już gdy się posiada 4 dana.Więcej nie udało mi się znależć.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Uderzenie i skręt pięści
- Ponad rok temu
-
sekces zawodników Oyama Karate w USA
- Ponad rok temu
-
Historia Kyokushin i Masutatsu Oyamy
- Ponad rok temu