SOO BAHK DO
Napisano Ponad rok temu
Proszę o pomoc. To zupełnie nie moja dziedzina ale potrzebuje dla znajomej do pracy nieco informacji na temat czegoś co się nazywa SOO BAHK DO. Będę wdzięczny za wszelkie info.
Napisano Ponad rok temu
Technicznie Tang Soo Do to forma pośrednia między karate a taekwondo. (Upraszczem trochę z braku czasu, niech mi wybaczą praktycy tych stylów).
Niekiedy pisze się subakdo i tangsudo - to na wypadek korzystania z wyszukiwarki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O materiałach do kyoksul zapomnij. Już szukałem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sporo filmików z formami TSD znajdziesz tutaj: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i na tej też (ale w pdf)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
MarKos
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Często pojawiają się pytania na temat czym różni się TSD od innych styli. Postaram się w miarę moich możliwości odpowiedzieć na to pytanko.
Jak już pisałem jest wiele szczepów a to znaczy, że można coś mówić o założeniach treningowych tylko w ramach jednej organizacji. Ja mam doświadczenie z IMA (International Martial Arts).
- Jeśli chodzi o techniki nożne, to takie same są w TKD, więc nie będę tego rozpisywał dalej, bo większość z nas wie jak kopie się w Taekwondo.
- Techniki ręczne są podobne do tych z karate z tym, że niektóre wykonuje się z wyskokiem (np. karateckie oi -zuki albo uraken).
- Hyung [(nie "HYONG"!), poomse, kata], czyli formy. W zasadzie podobne są do tych jakie ćwiczy się w Kyokushin czy Shotokanie. Ale w niektórych miejscach zmienione interpretacje (ale to też zależy od szczepu TSD).
- Il soo sik - walka na jeden krok, (znowu muszę zaznaczyć każdy szczep tworzy własne). Znane też w karate czy TKD, ale w TSD przykłada się na to dużo uwagi (jeden z Zachodnich znawców nawet napisał, że "są to formy wykonywane z partnerem" -coś w tym jest, bo jest opisany dokładny scenariusz jak powinno się wykonywać il soo sik. Trenuje się 30 kontrataków ręcznych i 30 nożnych.
- walki - rozgrywamy w dwu konkurencjach 1) lekki kontakt - kopnięcia na korpus i głowę, ręce na korpus, walka przerywana po zdobyciu punkta; 2) full kontakt - ręce na głowę i korpus, kopnięcia na wszystkie strefy ("low kick").
- Ho sin sul - samoobrona - podstawowe techniki z hapkido - obrona z przody, tyłu, przed atakiem nożem, przed dwoma napastnikami, w poz. siedzącej i leżącej - ćwiczy się po 5 różnych wariantów do tych ataków. Chodzi tu to, by poznać mechanizm dźwigni, sposoby rzutów, padów - znznaczam, chodzi tu o podstawy.
- broń - od 3 gup ćwiczący musi wykonąć formę z kijem ( jest trzy formy z kijem) a na 1 dan formę z nożem (też jest trzy formy z nożem)..
Trochę się rozpisałem, jeśli ktoś ma ochotę na więcej to zapraszam na moją stronę (choć jest jeszcze uboga, to z czasem będzie co poczytać).
Pozdrawiam
MarKos
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jaki styl trenujecie - ITF, WTF, GTF?
- Ponad rok temu
-
Równowaga ...
- Ponad rok temu
-