Trening indywidualny
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do indywidualych treningow w domu to worka na razie nie posiadam, ale jak tylko przyjade po wakacjach to sobie taki zainstaluje. Ostatnio widzialem jak jedna technike Earth six koles wykonywal na pilce lekarskiej i musze sie nad tym zastanowiac czy aby sobie jej nie zalatwic.
Napisano Ponad rok temu
zbeiram opony samochodowe i w ten weekend mam zamiar stworzyc sobie taki trenazer na dzialce,
Jak to będzie wygladac ?? postać wzorowana na ludzkiej obłożona oponami ?? a co do tej piłki lekarskiej jakbyś mógł to opisz jak wyglądał ten trening... lato idzie i trzeba wykorzystać pogode
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To tylko pozornie wyglada tak prosto
Spróbujcie trafiać precyzyjnie jak już wszystkie się rozbujają. :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Zamierzam spróbować owinąć jakieś pieńki szmatami lub sznurami i spróbować uderzać w coś takiego. Pomysł zrodził się niedawno i jeszcze nie miałem warunków do wypróbowania tego. Co o tym myslicie i czy ktoś z was próbował czegoś podobnego?
Ja naszczęście mam z kim ćwiczyć ale gdy mam wolna chwilę i troche miejsca to przede weszystkim wykonuje ćwiczenia arko (nie znam pisowni). Czyli nie zwykłe uderzenia ale "wywijanie kijem" na różne sposoby - aby później nie "przeszkadzał" w walce.
Napisano Ponad rok temu
Ja ostatnio trafilem na komplet gum do treningu dla plywaków na wzmocnienie miesnie i sa super... mozna wykorzystac w FMA. Wszedzie mozna przyczepić nie zajmują wiele miejsca. Rozpietosc cwiczen bardzo duza
Napisano Ponad rok temu
z gumami pływackimi najlepsza zabawa jest jak ją doczepisz do słupka i zaczynasz płynąc, żeby ją rozciagnąc jak najmocniej:)
fajnie się potem wraca:)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Ogólnie - typowe dla filipińskich systemów. Nie wiem skąd podkreślenie, że typowe dla DP. Może, że formy w tym systemie zawierają głównie ten ruch. Nie uważam tego tylko "wywijaniem kijem" - ma skuteczne zastosowanie (na dobrym poziomie wykonującego).
Napisano Ponad rok temu
Panowie mam wrażenie że troszkę odeszliście od tematu postu - Trening indywidualny
Oczywiście opony są pewnym elementem treningu, który pozwala się troszkę zmęczyć a który jest potrzebny żeby się samemu przygotowywać do walk sportowych. Bardzo dobrze wpływa na poprawę kondycji a ponadto uczy "operowania" kijem w krótkim dystansie, tak żeby ręka się nie zablokowała kiedy wykonujemy cięcie przez pas. Uderzenie musi być mocne ale do pewnego stopnia "elastyczne" - po prostu - CIĘCIE.
Na oponach można ćwiczyć różne sekwencje walki, które jeżeli zakodujemy to w walce same "będą wychodziły". A przecież o to chodzi.
Ważniejszym elementem treningu indywidualnego jest zrozumienie zasad które rządzą FMA. Myslę tutaj o sposobie poruszania się, schodzenia z lini ataku, wykonywania bloków, ataków, płynności przejścia z jednej techniki w drugą itd. Każdy z was może tu dorzucić jeszcze kilka ważnych aspektów dotyczących walki w FMA.
Chodzi mi o to, że trening indywidualny w 20% jest treningiem fizycznym ale w pozostałych 80% mentalnym. Musimy sobie wyobrażać to czego chcemy się nauczyć i w głowie wszystko pukładać. Jeżeli zrobimy to dobrze to odniesiemy sukces, jeżeli źle to powstanie bałagan w którym sie zgubimy.
Oczywiście wszystko co przerobimy sami musimy "przetestować" z partnerem bo wtedy możemy dokonać korekt i wyeliminować błędy, które są nieuniknione. W końcu cały czas się uczymy :-)
Tening indywidualny to jedno ale z partnerem..... zawsze lepiej.
Z wielu wypowiedzi wynika, że niektórzy z was mają duże doświadczenie w FMA.
Jeżeli ktos z was będzie w Krakowie to proszę o skontaktowanie się ze mną, to poćwiczymy. I nie ważne co ćwiczycie - liczy się trening
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Frekwencja na zajeciach FMA
- Ponad rok temu
-
Co do FMA...