Widać, te podstawy z Yoshinkanu i background z czasów gdy aikido bylo mniej eteryczno - filozoficzne a bardziej konkretne, choc finezja na tym nieco cierpiała :wink: 8)Na mnie ..., naprawde duze wrazenie zrobila takze ilosc atemi w technikach. Praktycznie nie bylo techniki bez atemi. 8)
WRAŻENIA ZE STAŻU W BUDOJO
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rzeczywiście większość wejść zawierała atemi. Można sobie wyobrazić mnóstwo powodów, dla których sensei pokazał akurat te wejścia, a nie inne. Ja bym stawiał na tłok i ciasnotę, wszystkie te wejścia i techniki były z klasy "obrona w tramwaju".Praktycznie nie bylo techniki bez atemi. 8)
Napisano Ponad rok temu
Róznica polega na tym że robi to się w zestawach i ......zdecydowanie dłużej.... :wink:
Pancer ( nie ćwiczący taiso)
Napisano Ponad rok temu
A moze z klasy: maly tori kontra duzy uke
Ja sie sklaniam ku tej interpretacji, biorac pod uwage srednia roznice wzrostu miedzy goscmi i gospodarzami stazu :wink:
Wiecej zdjec prosimy 8)
Napisano Ponad rok temu
Jasne ja zawsze w tramwaju robie kaitennage z dodatkowym obrotem coby kumpli kanara zwalic z nóg :wink: :wink:wszystkie te wejścia i techniki były z klasy "obrona w tramwaju".
Napisano Ponad rok temu
Jasne ja zawsze w tramwaju robie kaitennage z dodatkowym obrotem coby kumpli kanara zwalic z nóg :wink: :wink:wszystkie te wejścia i techniki były z klasy "obrona w tramwaju".
Waaaaw!!!! Łabądku ty to jestes super
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czasem luzik jest wrogiem precyzji. :twisted:A Labedz nieprecyzyjnie zacytowal.
Ciag dalszy fotorelacji:
Gospodarze
Goście
Arbiter
Za jakość zdjęć przepraszam, w tłoku pstryka się kiepsko.
Najciekawsze zdjęcia byłyby oczywiście z embu, ale skoncentrowałem na naocznym chłonięciu wrażeń. Batto, całe kata kihon, jissen, kassen, po prostu palce lizać. Może ktoś inny to obfotografował.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O tak! 10 cięć w trochę ponad 2 minuty, bo tyle trwało jissen. A kata bez kiai nie istnieje.Aha, i swietne bylo to przepotezne damskie kiai malutkiej wojowniczki, ktora swego przeciwnika z siedem razy zabila mieczem w ciagu minuty.
Warto zauważyć, jak przydatne jest robienie shiko przy nauce kenjutsu. Czerwony owal pokazuje, gdzie Mihoko ma stopę, cały czas mając niską i wyprostowana pozycję. Magia!
Napisano Ponad rok temu
poklon poklon poklon
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ciekawostka: pod koniec stazu niektorzy potrafili juz mowic: "topsze" albo "jeszcze"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pmasz - wrzuć na luz najblizsze trzy numery BUDOJO beda wałkowały pewnie ten temat 8) :peace:ze smutkiem donosze że nie dojade...... ... tym bardziej licze na relacje i zdjątka....
Bez pmasza oko łzą się zrasza...
Łabądku stojaczku ,oj będą będą wałkowały i wałkowały, przecież to po raz pierwszy w historii polskiego aikido seminarium prowadził prawdziwy 9 Dan aikido, a filmik też będzie (trzeba zaczekać do 15 maja) 8) 8) 8)
Napisano Ponad rok temu
Drugi trening był naprawdę fajny, szczególnie rozgrzewka (i uważam, że powinniśmy wprowadzić to na nasze treningi). Trochę mało miejsca, ale nie ma nic nie możliwego Jeżeli chodzi o atmosferę to robiła się gęsta z godziny na godzinę (duszno, parno, ale ze 2 kilo to wypociłam 8) ) Nie wiem jak się nazywał człowiek z ekipy sensei Tanaki, też starszy pan, ale facet po prostu tryskał i energią i uśmiechał się cały czas i aż chciało się ćwiczyć. Niesamowity facet....
A co do bariery językowej to nie było problemu, gdy uczniowie Tanaki sensei tłumaczyli nam jakieś szczegóły danej techniki, to albo łamaną angielszczyzną albo po prostu mimiką, gestami i każdy wiedział o co chodzi.
A pokazik na koniec MIODZIO
Prosimy o więcej zdjęć oraz o więcej takich spotkań
Napisano Ponad rok temu
poza tym, tez zauwazylem ze kwiat polskiego aikido lacznie z samym organizatorem ograniczal sie do patrzenia przez okna, zamiast bez sensu pocic sie na treningu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pmasz - wrzuć na luz najblizsze trzy numery BUDOJO beda wałkowały pewnie ten temat 8) :peace:ze smutkiem donosze że nie dojade...... ... tym bardziej licze na relacje i zdjątka....
Bez pmasza oko łzą się zrasza...
Łabądku stojaczku ,oj będą będą wałkowały i wałkowały, przecież to po raz pierwszy w historii polskiego aikido seminarium prowadził prawdziwy 9 Dan aikido, a filmik też będzie (trzeba zaczekać do 15 maja) 8) 8) 8)
..... bo nie widział pmasz redakcji
z mieczem w akcji....
Napisano Ponad rok temu
widze ze 9 dan bal sie sam przyjechac i przywiozl obstawe jak nie przymierzajac jakis stefek s. :roll: :wink:
poza tym, tez zauwazylem ze kwiat polskiego aikido lacznie z samym organizatorem ograniczal sie do patrzenia przez okna, zamiast bez sensu pocic sie na treningu
Dziwisz się drogi Szczepanie?Przecież polscy aikidocy to niebezpieczni są. :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
klub aikido w KLUCZBORKU
- Ponad rok temu
-
Ile technik obejmuje aikido?
- Ponad rok temu
-
Prawidłowy atak???
- Ponad rok temu
-
Relacja ze stażu z P.Matoian w Siedlcach
- Ponad rok temu
-
Uke na wakacjach
- Ponad rok temu
-
Agrawka
- Ponad rok temu
-
Wiosenny staz w Bostonie
- Ponad rok temu
-
X x sensei, czy staropolskie sensei X X ? ;)
- Ponad rok temu
-
Stopnie odzwierciedleniem wiedzy
- Ponad rok temu
-
Czemu aikido nie posiada wyzszosci etycznej nad innymi SW?
- Ponad rok temu