Metalowy Bo-KEN
Napisano Ponad rok temu
I chciałem jeszczce zapytać jaką bronią posługują sie uczniowie sztuki Kendo??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bokken to 木剣 - ten pierwszy znaczek to drzewo, a drugi to miecz, czyli całe słowo oznacza drewniany miecz. Jesli miecz jest zrobiony z metalu, to oczywiście nie można go nazwać bokkenem.Chciałem zapytać czy istnieje coś takiego jak Bo-KEN ale nie drewniany (bo) tylko zrobiony z metalu i Koniecznie NIE ostry zeby nikogo za bardzo nieuszkodzić takim Mieczem
W kendo jako broni sportowej używa się miecza bambusowego. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
To o co pytasz, czyli tępa metalowa atrapa miecza, to iaito, masowo używane w iaido.
Napisano Ponad rok temu
wiesz metalowy miecz używany jest z tego co wiem w kenjutsu, chyba jest to iaito??? ale nie dam sobie reki uciac:-) kosztuje do 1000 zł..ale dobry :-)
Dobry to kosztuje od 2000 PLN w górę.
Napisano Ponad rok temu
Chciałem zapytać czy istnieje coś takiego jak Bo-KEN ale nie drewniany (bo) tylko zrobiony z metalu i Koniecznie NIE ostry zeby nikogo za bardzo nieuszkodzić takim Mieczem
nie wiem za bardzo o co ci chodzi z tym czymś metalowym jak bokken, ale iaito o którym koledzy pisali mocno się od bokkena (choćby metalowego) różni, możesz nim zrobić krzywdę nawet jak nie jest ostre, cięcie po szyi, ślipkach czy kujnięcie załatwi sprawę, zreszta zranić możesz też tnąc w inne, w tym mnije szlachetne części ciała.
w kendo posługują się bambusowym mieczem shinai, żłożonym z czterech bambusowych listewek, rękojeść jest wyłożona skórą, shinai posiada tsubę czyli gardę, zresztą poczytaj w linku, który któs miły ci zapodał, najbliższa od Ciebie sekcja kendo jest w Warszawie lub może to będzie bliższe w Morągu.
Napisano Ponad rok temu
Bardzo wszystkim dziekuje za rady i oswiecenie mnie w Tym temacie prosiłbym jeszczce o jakies linki na stronki o nieznanym mi "Idao"
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jeśli o JODO...
A tak na poważnie...
Napisano Ponad rok temu
dziekuje a Aikido mi nietrzeba tam trenuje Bo-Ken'em a nie iaito czy jakos tam ( juz sam nie wiem jaka jest poprawna nazwa)
jakby ktoś znalaz takie coś w internecie jak to wygląda prosze neich mi da jakas informacje o tym bede wdzieczny moze powiem wujaszkowi to mi zrobi
Pozdrawiam pa
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tu znajdziesz kilka sklepuw z iaito.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
palka kontra noz
- Ponad rok temu
-
Czy w Szczecinie można pomachać kataną ?
- Ponad rok temu
-
Walka pałką w Warszawie GDZIE?
- Ponad rok temu
-
Stinger czy Kubotan ?
- Ponad rok temu
-
LETNIA SZKOLA IAIDO - OPOLE ?
- Ponad rok temu
-
punkty nie witalne??
- Ponad rok temu
-
Nihon Kendo Kata i inne
- Ponad rok temu
-
Kobudo d'Okinawa - Kenyu Chinen - angielskie tłum.?
- Ponad rok temu
-
Teleskopy i noże w krajach europejskich - ich legalność
- Ponad rok temu
-
iaido w Gorzowie
- Ponad rok temu