Sztuki walki a osoby duchowne
Napisano Ponad rok temu
Czy znacie osoby duchowne, które wbrew obiegowej opinii o sekciarstwie panującym w sekcjach, uprawiają jakąś dalekowschodnią sztukę walki ?
W emitowanej w TV operze mydlanej pt. Plebania, występuje młody ksiądz, który trenuje aikido i nawet kiedyś dał wycisk pewnemu złoczyńcy !
Wiem, George Foreman jest pastorem, ale to bokser, więc odpada aspekt religijny dyscypliny (chociaż oświecenia doznał podobno w szatni, właśnie po walce bokserskiej; przegranej zresztą).
Poza tym bardziej interesuje mnie nasze rodzime podwórko.
Pozdrawiam :-)
Napisano Ponad rok temu
nie spotkalem ksiedza ktory by trenowal sztuki walki w po skonczeniu seminaruim.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Menel dostał w biegu mawashi geri na głowę.
Widok był dosyc rewelacyjny bo ksiądz był w sutannie.
Istny Neo. Potem sie okazało że trenuje karate (kyokushin)
.........A podobno Jezus kazał przebaczać :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w jednej parafi ksiadz zwolnil wikarego, bo tubylcy - szczegolnie mlodzi zwracalisie do wikarego per "Sepmaj"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. sam trenuję aikido i czytuję głównie ten dział,
2. aikido przez wielu gapiów traktowane jest jako najbardziej sekciarskie,
3. w aikido aspekt duchowy / religijny jest bardzo istotny (nie dla wszystkich, wiadomo), dlatego ciekawi mnie jak np. ksiądz trenujący aikido (o ile tacy w ogóle są) godzi to z doktryną katolicką,
4. to na tym forum jakiś czas temu dyskutowany był przez chwilę przypadek człowieka, który po kilku(nastu?) latach praktyki aikido dostrzegł poważną sprzeczność z religią katolicką,
I tyle.
Pozdrowienia !
PS. Ksiądz z serialu Plebania mnie też niewiele obchodzi. Wolę M-jak miłość ;-)
Napisano Ponad rok temu
Post zamieściłem tu ponieważ:
4. to na tym forum jakiś czas temu dyskutowany był przez chwilę przypadek człowieka, który po kilku(nastu?) latach praktyki aikido dostrzegł poważną sprzeczność z religią katolicką,
Przypominam, że Witek Kirmiel po porzuceniu sztuk walki (nie tylko o aikido chodziło) został misjonarzem ale nie katolickim a jednej z sekt chrześcijańskich. Ponieważ przykład ten powraca przy różnych okazjach warto by wszyscy o tym pamiętali.
Napisano Ponad rok temu
założę się, że mu przebaczył..... po takim kopie to pewnie od razu zrobiło mu sie go żal i może nawet go przeprosił :wink: :wink: :wink:
a że gosciu na kopa zasłużył to inna sprawa. wymierzenie kary i przebaczenie się nie wykluczają.
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Post zamieściłem tu ponieważ:
1. sam trenuję aikido i czytuję głównie ten dział,
2. aikido przez wielu gapiów traktowane jest jako najbardziej sekciarskie,
3. w aikido aspekt duchowy / religijny jest bardzo istotny (nie dla wszystkich, wiadomo), dlatego ciekawi mnie jak np. ksiądz trenujący aikido (o ile tacy w ogóle są) godzi to z doktryną katolicką,
I tyle.
Pozdrowienia !
PS. Ksiądz z serialu Plebania mnie też niewiele obchodzi. Wolę M-jak miłość ;-)
W takim razie trzeba było dac tytuł "Aikido a osoby duchowne." Ale taki temat juz bym wałkowany w wielu wariantach nie tylko na forum Aikido.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W takim razie trzeba było (...) Ale taki temat juz bym wałkowany (...)
HAI Sensei !
poklon
Parę osób mimo to, że zagadnienie było już podobno wałkowane, zechciało jednak coś na temat napisać. Twoje komentarze nie wnoszą niestety niczego do dyskusji a jedynie zniechęcają tych, którzy być może chcieliby się wypowiedzieć. Dodatkowo zwyczajnie wątek zaśmiecają (nie ten jeden zresztą).
Ciągłe poszturchiwanie i krytykowanie tych, którzy ośmielili się wspomnieć o czymś o czym już była mowa do niczego dobrego nie prowadzi. Rozumiem, że 28 klonów tematu pt. "jak przywalić z aikida na ulicy" może irytować. Żebyśmy tylko nie doszli to punktu kiedy, jak w brodatym kawale, będziemy podrzucać jedynie numer wątku z archiwum i komentować albo
Z mojej strony EOT
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
założę się, że mu przebaczył..... po takim kopie to pewnie od razu zrobiło mu sie go żal i może nawet go przeprosił :wink: :wink: :wink:
a że gosciu na kopa zasłużył to inna sprawa. wymierzenie kary i przebaczenie się nie wykluczają.
pozdro
I tak dobrze skończył, w średniowieczu wylądowałby na stosie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Niebezpieczni Serbowie ;)
- Ponad rok temu
-
Egzaminy w Japonii
- Ponad rok temu
-
cechy dobrego dojo
- Ponad rok temu
-
Budo Ueshiby
- Ponad rok temu
-
Koalicja w obronie Labedzia
- Ponad rok temu
-
Walki w filmie pt. "LAST SAMURAJ"
- Ponad rok temu
-
filmy/demonstracje....
- Ponad rok temu
-
przerwa i jej skutki
- Ponad rok temu
-
Mitsugi Saotome shihan
- Ponad rok temu
-
Krótka relacja ze stazu z Tamura sensei w Strasbourgu....
- Ponad rok temu