predzej czy pozniej poczuje palec bozy i wyjdzie za maz i bedzie miec dzieci.
Och,Aiki ,jaka straszne wizja (to nie takie czasy,alternatywa bardziej bylaby na miejscu :twisted: )
Napisano Ponad rok temu
predzej czy pozniej poczuje palec bozy i wyjdzie za maz i bedzie miec dzieci.
Napisano Ponad rok temu
8O no to już brzmi strasznie. mąż i dzieci nie przeszkadzają w trenowaniu czegokolwiek, jeśli żyje się z pasją, bez względu na to czy to jest żeglarstwo, kolarstwo, aikido czy cokolwiek innego. (jak chłop nie jest zrzędzącym, zgorzkniałym, opieprzającym się trutniem oczywiście :-) )predzej czy pozniej poczuje palec bozy i wyjdzie za maz i bedzie miec dzieci.
Napisano Ponad rok temu
jak chłop nie jest zrzędzącym, zgorzkniałym, opieprzającym się trutniem oczywiście
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Naprawdę nigdy nie czułeś potrzeby [..}sprawdzenie, czy techniki, których sie uczysz faktycznie działają
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Trochę to źle ująłem. Powinno być tak - to tori dostosowuje sie to ruchu uke tak, by tym ruchem kierowac - takie sprzężenie zwrotne - harmonia.Randall powiedział:
"Za ruchem, to ma iść nie uke, tylko tori"
Moze u Ciebie tak jest rzeczywiscie !
Natomiast dobry tori zawsze ma kontrole nad tym co robi !
Z czego wynika,ze w pelni jest swiadomy jak ustawic i pokierowac uke.
Wiec nie ma tu mowy o zadnym poddawaniu sie zmianom w zachowaniu uke
tylko na wyborze jednej z mozliwosci w ktora zapewnia ciaglosc techniki.
Pozdrawiam
8)
Napisano Ponad rok temu
- Co robi kobieta w kuchni?
- Jest na swoim miejscu
- Co robi kobieta w pokoju?
- Ma za długi łańcuch
To oczywiście paskudne żarty, nie posądzać mnie o jakąś dyskryminację. Po prostu wszystko jest dobre na swoim miejscu.
Kobiety i trenig tak! Kobiety i walka nie! Ostatnio widziałem przypadkiem w TV jak Iwona Guzowska w wywiadzie zajeła jasne stanowisko - boks nie jest zajęciem dla kobiet, a tematem tokszołu była własnie dyskryminacja kobiet.
Aikido jest dla dziewuch idealne. Jak uczciwie, zdrowo pocwiczą, to zyskają sprawność, wyrobią sobie ładne figury itp. Przy okazji nie będą chodziły z siniakami pod oczami, a i ryzyko złamania kichawy jest małe. Trening SW i walka to dwie różne rzeczy.
Napisano Ponad rok temu
Ponieważ na karate łatwiej wyrobić sobie ładną figurę Skąd takie informacje posiadasz? Moje prywatne doświadczenia są jasne - w żadnej innej sekcji nie widziałem tylu dziewuch co na aikido. Także nie mogę sie z toba zgodzić.Zart był paskudny
W takim razie skoro aikido nadaje się idealnie dla kobiet to czemu mniej dziewczyn ćwiczy aikido niż np. karate? hmm?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rany! Przecież to zależy od sekcji i ludzi. Od czego to zależy, trzeba by było przeprowadzic badania socjologiczne. Nijak się ma do tego czy aikido bardziej czy mniej nadaje sie dla dzeiwczyn. A nadaje sie bardzo, dlatego że nie wyaga wielkiej sprawności czy siły by rozpocząć i można je ćwiczyć delikatnie, baletowo, oraz nie ma w nim konfrontacji, no i na koniec - ciężko zarobic gałę pod oko.A ja właśnie widziałam na karate. Nie wiem jak w innych sztukach walki. Np. Capo też było sporo napewno więcej dziewczyn niż u mnie na sekcji :wink:
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu