Kendo vs FMA
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Muszyni, filipinczycy jeden shit tak jak dlanich wlosi szwedzi czy cyganie.
Napisano Ponad rok temu
rattan jest przygotowywany przed wykorzystaniem, a ze sklepów meblowych to nie polecam, bo wycinany jest z zupełnie innych pędów (właściwie prawie belek).
rattan mniej boli - buahahaha!!! ćwiczysz dziwnym rattanem, Martius. Rattan musi być jednym pedem, a nie wiekszą belką pociętą wzdłuż na kawałki (jak w sklepach). Jest zasadnicza róznica w wytrzymałosci. Ciężkie i grube się nie łamią.
A na Filipinach ćwiczy się kamagong i ostrzami...
Bukowymi każdy z nas też ćwiczy, nic nadzwyczajnego, dobre bo tańsze.
Dąb podchodzi bardziej pod jung bong, dlatego takich pałek używam w innych grupach.
Krabi: jest inne, Martius, przykro mi, że nie widzisz róznic w gardzie, cięciach i chodzeniu. Czy ma więcej broni? Na pewno więcej broni do walki z konia i słonia. Nie wiem, ile znasz broni filipińskich, ale ilość jest porównywalna.
tak, miałem kontakt z krabi, nie seminaryjny, i jestem w stanie porównać Krabi z FMA.
Jasne, że wiele FMA różni się od siebie. Może jednak obejrzałbyś sobie kilka najbardziej znanych stylów (tak na Filipinach jak i na Zachodzie) i zobaczył, ile mają wspólnego.
"jedne to pchniecia, a inne cięcia" - wiekszość stylów z Visayan i Luzonu to pchniecia, Doce Pares też opiera się na pchnięciach, gdy używa ostrza.
Cięcia, witik - to wpływ kija, nie ostrza.
Napisano Ponad rok temu
kooniu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak zresztą i w innych topicach :wink:
Napisano Ponad rok temu
kooniu
a co do głównego tematu to od czasu do czasu jak znajde kogos chętnego to "wymieniam doswiadczenia" nawet jeśli jest to bolesne i moje wnioski sa takie: dłuzsza broń jest lepsza ale dwie sa jeszcze lepsze!!!
kooniu
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem, ile osób tutaj w ogóle walczy bron przeciwko broni, bo wypowiedzi są mocno tearetyczne.
Kooniu: miałeś w ręku kije od KILa?
Napisano Ponad rok temu
kije:
rattan jest przygotowywany przed wykorzystaniem, a ze sklepów meblowych to nie polecam, bo wycinany jest z zupełnie innych pędów (właściwie prawie belek).
rattan do mebli gietych jest z jednego pedu
tak, miałem kontakt z krabi, nie seminaryjny, i jestem w stanie porównać Krabi z FMA.
gdzie ? - jesli wlochy czy niemcy to mozemy miec wspolnych znajomych w innych krajach tez
Jasne, że wiele FMA różni się od siebie. Może jednak obejrzałbyś sobie kilka najbardziej znanych stylów (tak na Filipinach jak i na Zachodzie) i zobaczył, ile mają wspólnego.
Style ktore sa dostepne na zachodzie maja wlasnie juz dosc malo wspolnego z tymi na filipinach - sa juz bardziej wydumane.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na Zachodzie jest tylko kilka wydumanych stylów, nie ma co ich wymieniać, ale w Twoim poście też są ich nazwy.
Bardzo mocne na Filipinach, bardzo znane także na Zachodzie: Pekiti Tirsia, Doce Pares, Balintawak, LSA, Lameco (na F. tylko w Bakbakanie), Ilustrisimo (Manilla), San Miguel Escrima.
Najbardziej znany Modern Arnis wywodzi się z Balintawak i ma swoje oddziały na Luzonie.
Wiele nowych szkół na świecie to offshoty i mixy tych właśnie.
Jakie to jeszcze są te "zupełnie inne, niż na Filipinach" (oprócz Inosanto blend)?
Sądzisz, że Pekiti w USA czy Europie jest wydumane w porównaniu z filipińskim? To grubo się mylisz. Albo australijskie Ilustrisimo? Albo San Miguel, którego obecnym szefem jest Tom Bisio - Amerykanin? Albo europejskie Doce Pares?
Sorry, ale te style wyglądaja tak samo na zachodzie i na wschodzie.
Trzeba szukać stylów, które nadają kierunek, a nie offshotowych szkółek.
Krabi w Europie nie znam, niestety.
Napisano Ponad rok temu
kooniu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Martius mam pytanie. Bywales w Niemczech na stazach. Mowia ci cos takie nazwiska jak: Jeff Espinous, Carlos Pulanco czy Julio Felices. Niedlugo ma byc staz a niestety nie wszystkich tych panow znam. Wiec jakbys mial jakies uwagi lub doswiadczenia bylo by milo gdybys pare slow napisal.
Pozdrawiam
Osobiscie nie spotkalem - kolega byl tylko na seminarium z Jeffem Espinous i byl zadowolony. Sprobuje sie jego cos wiecej wypytac moze i tamtych innych zna. Ja nie jezde na typowe seminaria FMA a czasami bywam tylko na takich mieszanych.
Z FMA interesuje mnie tylko palka a w szczegolnosci dwie palki - niestety na seminariach najczesciej jest bardzo duzo noza ;( a jakos rozwiazania filipinskie co do noza mi nie podchodza tu juz wole szkole praska
Napisano Ponad rok temu
a jaki nóz znasz z FMA? Pekiti? Ilustrisimo? Vicar? Lameco od Dave'a Goulda? Sayoc?
te są warte uwagi.
Przykro mi, że opinię o ostrzach FMA wyrobiłeś sobie po Inayan i Inosanto.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Walka nożem Marines, US army, komandosów...
- Ponad rok temu
-
wiatrówka CZ wzor 47
- Ponad rok temu
-
kubotany
- Ponad rok temu
-
Czym sparujecie?
- Ponad rok temu
-
Muzyka w sztukach walki (FMA)
- Ponad rok temu
-
Iaido w okolicach Zielonej Gory
- Ponad rok temu
-
FMA DORTMUND 6/7 Marca
- Ponad rok temu
-
Pozwolenie na broń ?
- Ponad rok temu
-
Czy istnieja jeszcze szkoly Ryoto?
- Ponad rok temu
-
walka mieczem lub ciezka szabla a przechwyty...
- Ponad rok temu