Napisano Ponad rok temu
Re: "cho" - wcięcie w ostrzu khukri
Nudzi mi się, to se trochę popiszę.
Zaczęło się to wszystko bardzo dawno, byłem mały i nie wszystko pamiętam, ale na 100% zaczęło się od topora. Topór był wykonany z miedzi, póżniej z brązu i był osadzony na długim drzewcu. Z biegiem czasu ostrze topora zaczęło się wydłużać, aż nastąpił moment, gdy w wyniku stosowania coraz lepszych materiałów, drzewce stało się zbędne. Nie było już potrzeby usztywniania klingi drewnianym kijem. W ten sposób powstał pierwszy znany historykom miecz KOPESH. Działo się to w Egipcie, lecz dzięki kontaktom kupieckim, a również militarnym, nowa technologia zaczęła się rozprzestrzeniać. Dorwali się do niej Grecy, a ci potrafili już wytapiać żelazo. Swój produkt nazwali KOPIS. Potem to już poszło szybko, od Greków przejęli go Etruskowie, Mahiara, a później iberowie, Falcata. Kopis, Mahiara i Falcata, różniły się w zasadzie nazwą, różnice konstrukcyjne są śladowe.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
W międzyczasie, Grekom zrobiło się za ciasno i w poszukiwaniu "przestrzeni życiowej" wybrali się na wycieczkę. Ich celem była AZJA. Po drodze w Turcji zostawili JATAGAN
Posówając się dalej na wschód, dotarli do dzikich azjatyckich terenów, gdzie pokazali swoje miecze tamtejszym mieszkańcom, często z bardzo bliska.
Tubylcy byli pod wielkim wrażeniem i zaadaptowali te nowe zabawki. Tak powstałł KUKRI
i BOLO
W europie Rzymianie zetknęli się z Mahiarą, gdy raczyli w dobroci swojej wielkiej wyciąć Etrusków. Jednak drugie spotkanie z tą klingą nie było już takie przyjemne.
Iberyjska Falcata poszczerbiła rzymskie tarcze pod Kartaginą. Uczyniła to na tyle skutecznie, że po modyfikacjach związanych z dodaniem drugiej krawędzi tnącej, rzymianie przedstawili światu IBERYJSKI GLADIUS ( Gladius Hispaniensis )
Pierwszy z lewej.
W czasach nowożytnych, na terenie europy rozpowszechnił się FALHION, bezpośredni potomek Falcaty, pozostawał w użyciu do 16 wieku
Czasami jakiś badacz doszukuje się związków między tą całą rodzinką, a ostrzami celtyckimi i wikińskimi.
W tym temacie nie wiele mam do powiedzenia, jakoś nie do końca mnie to przekonywa.