hakama
Napisano Ponad rok temu
Jak to właściwie jest z tą hakamą?
Czy hakame można zkłożyć wtedy kiedy otrzyma się 1 dana?
Czy mogą nosić ją osoby z (kturymś tam) kyu?
Ćwiczę aikido dopiero 5 miesięcy i nie wiem jak to jest.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ale tak na mój gust, to od 1 dana jest w porządku.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeden z uczniow Dziadka zapomnial zabrac hakamy na trening i ... Dziadek nie dosc ze go zjechal, to jeszcze kazal siedziec na lawce zamiast trenowac ("w gaciach chcesz stanac przed nauczycielem?").
Potem wyglosil mowe, w ktorej zalil sie, ze w wielu dojo hakama jest wylacznie przywilejem mistrzow. Tymczasem jako stroj tradycyjny powinna byc uzywana przez wszystkich aikidokow..
Dzisiaj o tym, kto moze nosic hakame decyduja wewnetrzne "przepisy" dojo. W jednym hakame nosi sie od samego poczatku, w innym od 3 kyu (kobiety) i 2 kyu (mezczyzni), jeszcze w innym hakame nosi tylko Sensei (czasem tylko na specjalne okazje)..
Ot - porobilo sie!
pozdrower
Napisano Ponad rok temu
To są sprawy organizacyjne, polityczne, a organizacji aikidowych jest jak mrówków. W PFA od 2 kyu. Spytaj swojego nauczyciela, on ci prawdę powie.hm...no wuasnie...mi sie cos obiuo o uszy ze mozna nosic hakame po ukonczeniu kursu instruktora (cz.c.t.)...tez sie nie orientuje w temacie...prawda li to?
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli w jednych organizacjach można ją nosić od 2 kyu a w innych tylko mistrz moze sobie na to pozwolić.
Napisano Ponad rok temu
Odpowiedzi może być mnóstwo.To co tak naprawdę oznacza hakama?
Jeżeli w jednych organizacjach można ją nosić od 2 kyu a w innych tylko mistrz moze sobie na to pozwolić.
Hakama sama w sobie to po prostu część garderoby, różnica między człowiekiem w hakamie, a bez hakamy jest taka jak między człowiekiem w krótkich spodenach, a człowiekiem w długich. Lub między człowiekiem w dresie, a człowiekiem w garniturze. Po prostu kwestia elegancji. Jak pójdziesz na egzamin w krótkich spodenkach i bluzie dresowej, wyjdziesz na chama. Co innego, gdy pojawisz się w garniturze.
A prawo noszenia hakamy w sztukach walki to sprawa wyłącznie polityczna.
Napisano Ponad rok temu
To co tak naprawdę oznacza hakama?
wuasnie...bardzo sluszne pytanie...ja tez nie wiem. jak ktos wie to niech oswieci nowicjusza z 5kyu.
U nasz w naszej niezbyt majętnej i zacofanej gospodarczo Białej Podlaskiej, gdzie jest tylko jedno dojo (wydzial LAA) czasem brakuje hakam gdy zjedzie sie paru znaczniejszych wojownikow nieoczekiwanie:P...wtedy oczywiscie nakladaja je ci o najwyzszych stopniach. bez watpienia hakama to jakies wyrooznienie...budzi respekt...a moze sie myle?
przeciz to strooj do cwiczenia...ale jest roznica miedzy hakama a zubon przecie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No to mi się podoba!!! Jak każdy ja również chciałbym już założyć spudnice. Ale niestety chyba jest to nie mozliwe bo dobiero 6 kyu
Skąd tu tyle zboczków . Tylko jesli bedziesz chciał założyć miniówke, wpierw wydepiluj nogi
Info: Hakama jak każde spodnie posiada coś takiego jak nogawki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Spröbuje wcielic sie teraz, choc to trudne w jednego forumowicza:
Odpowiedz znajdziecie w najnowszym numerze piiiii. Piiii najlepsze w prenumeracie!
W Niemczech zaleznie od organizacji- w wiekszosci od 3kyu, w wielu dojo od 5kyu, u Walter sensei- od 1dana.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzisiaj o tym, kto moze nosic hakame decyduja wewnetrzne "przepisy" dojo. W jednym hakame nosi sie od samego poczatku, w innym od 3 kyu (kobiety) i 2 kyu (mezczyzni), jeszcze w innym hakame nosi tylko Sensei (czasem tylko na specjalne okazje)..
u nas w dojo nosi się hakamę od 3 kyu. W styczniu przybyła nam na sali czwarta "hakamka" , która jakoś bardzo broni się przed założeniem hakamy pewnie dalatego, że jak
:wink:Nie wiem, jak to się dzieje, ale hakama dodaje naturalnego uroku każdemu, kto ją założy. Szczególnie w chwilach, kiedy w trakcie wykonywania technik zaplączą się w nią stopy..
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Słownik przebojów frazeologicznych moderatora
- Ponad rok temu
-
Jest taki koles u nas w Berlinie...
- Ponad rok temu
-
Klimaty z maty
- Ponad rok temu
-
Pomoc dla nowego ślązaka z przymusu
- Ponad rok temu
-
lektury obowiązkowe aikidoki
- Ponad rok temu
-
Kacik techniczny: atakujac za pomoca tanto....
- Ponad rok temu
-
Kacik techniczny: ikkyo
- Ponad rok temu
-
Kacik techniczny: trzymania
- Ponad rok temu
-
Kacik techniczny: wychylanie z rownowagi
- Ponad rok temu
-
pytanie do ludzi z warszawy