Kazdy kij ma dwa konce
Napisano Ponad rok temu
i skuteczna bron A jak cos sie pojawia to zapominamy o tym ze w walce
uzywa sie obu koncow kija ...Nie mowiac juz o pisaniu bzdur ze kij trzyma sie
w walce po srodku...paluszki..ajj..paluszki..
Napisano Ponad rok temu
P.s. benkei- chodzę z tymi twoimi kijami i naginatą na treningi a ciebie ciągle nie mam !! przypiekło cię w tych Włoszech ?
Napisano Ponad rok temu
A jak cos sie pojawia to zapominamy o tym ze w walce
uzywa sie obu koncow kija ...
Co prawda w niektorych stylach kung fu wystepuja formy "kija o jednym koncu", gdzie w uzyciu jest, jak sama nazwa wskazuje, tylko jeden koniec kija, no, ale forma to forma a walka to walka i trudno mi sobie tak naprawde wyobrazic realna walke tylko jednym koncem. W sumie niewiele wiem o aplikacjach takich form, moze ktos wie cos wiecej na ten temat?
Napisano Ponad rok temu
Aplikacja aplikacją, forma formą, a wyobrażasz sobie Mateusz, że masz czas w walce odwracać kij czy kręcić młynki?
Co do kija "o jednym końcu" to walka przypomina nieco włócznię. Więcej pchnięc niż uderzeń "płazem". Bliżej szermierki.
K.
[/quote]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale żeby odwracać kij... bo ja wiem, są ludzie co w walce obrotówki i backfisty stosują to i kij da się pewnie odwrócić
K.
Napisano Ponad rok temu
nie ma na to czasy bo przeciwnik poprostu poczeka az sie zmachasz...
Napisano Ponad rok temu
bo ja wiem, są ludzie co w walce obrotówki i backfisty stosują to i kij da się pewnie odwrócić
Heheheh, wiesz co Ci powiem, troche OT? Pare lat temu, w jednej z dwoch sytuacji, gdy kiedykolwiek zmuszony bylem walczyc na ulicy zastosowalem backfist na ulicy (dat choi z CLF) i efekt byl bardzo dobry - potraktowany nim koles jakos raptownie stracil ochote do dalszego interesowania sie iloscia gotowki, ktora w danym momencie mialem przy sobie. Inna sprawa, ze musial to byc jakis kompletny leszcz. (Ciekawe co by bylo, gdybym tak nie trafil, albo jakby sie facet zaslonil albo co :twisted: ) Tak wiec, moze istotnie i kij da sie obrocic? Poza tym, wiem ze aplikacja aplikacja a forma forma, ale te odwrocenia kija, a nawet mlynki, ktore czasem spotykamy w formach to chyba byly techniki bojowe, czyli do zastosowania? Tzn. teoretycznie moze tez byc i tak, ze moglo to sluzyc jedynie wyrabianiu koordynacji. Jak mowie, nie wiem na pewno... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Kij w wielu SW jest uzywany w samym Kung fu ma pare odmian...Aikido...wszedzie kij wystepuje gdzie uzywa sie broni bialej... np zobacz sobie Dog Brothers, i zastosowanie kija długiego...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Znalem kij Jow-Ga(kung fu)ktory byl banalnie prosty i w ktorym praca dwoma koncami polegala na suwaniu kija,wbiciach i dzgnieciach a takze
czyms w rodzaju lepkiego kija...i podobnie jest w japonskim ze szkoly Katori.Wydaje mi sie ze obecnie w wielu formach takie mlynki to tylko pokazowka.Proponuje zobaczyc sobie bo na stronie:http://aikidojo.nl/ksr_kata.html w wykonaniu Erika Louw..tam jest pokazana praca kija o dwoch koncach.Co prawda wykonanie moze sie podobac
Plynne i szybkie ale bez powera i pracy ciala...Sa tam jeszcze kata z naginata i kenjutsu a takze jaijutsu
Napisano Ponad rok temu
Ale to był mój bodaj trzeci sparring w życiu
K.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nunchaku movie by Vince.
- Ponad rok temu
-
Multitool's
- Ponad rok temu
-
Walka kijem w poznaniu
- Ponad rok temu
-
yankeski szermierz
- Ponad rok temu
-
Gdzie walka bronią w Gdańsku??
- Ponad rok temu
-
Motyl niepraktyczny? Mozna "upraktycznic"!
- Ponad rok temu
-
Kenjutsu czy Kendo?HELP
- Ponad rok temu
-
>>> Cwiczenia z bokkenem, sugestie, porady
- Ponad rok temu
-
punkty witalne
- Ponad rok temu
-
Grupa treningowa W 3City!