Paluchy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pancer (wręcz załamany)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pokaż się w sobote lub niedziele na AWF-ie, to w ramach mojej sympatii dla Twojej Osoby zalatwie ci małą eksplozje 8) , bynajmniej nie w moim wykonaniu. Wiesz o co chodzi....
Przy życiu aikidockim pełną gębą :wink: , masaże organów wewnętrznych są wskazane....
Pancer (na razie nie mający powodów do masaży )
Napisano Ponad rok temu
Mi nawet kiedyś jakiś magik pokazywał dokładnie, którędy to ki wypływa.... szkoda, że nie miałem flamastra to bym se zaznaczył i pamiętał do śmierci :wink: i innych uswiadamiał
Pancer (wręcz załamany)
Pokazywał też Makumbie (który mały nie jest i współpracować też za bardzo nie chciał), no i Makumba przestał się śmiać jak sobie po lekkim pchnięciu odleciał parę metrów do tyłu
(nie wiem tylko, czy to był ten sam, ale nie wątpliwie z tejże Shiodowskiej szkoły)
Ach, te Aikidockie bajki...
Napisano Ponad rok temu
podajesz reke a atakujacy(najlepiej jakis kowal, znacznie silniejszy i o co najmniej 20 kg ciezszy) lapie za nadgarstek z calej sily:
1. dlon podanej reki jest sflaczala
2. dlon podanej reki jest zacisnieta z calej sily w piesc
3. dlon podanej reki ma rozcapierzone palce
Jakie masz wlasne odczucia? Jakie odczucia ma atakujacy?
Napisano Ponad rok temu
Nic a nic tych przesympatycznych kpiarzy nie sluchaj, tylko sobie od kogos znajomego pozycz ksiazke "Dynamiczne Aikido" autorstwa niezyjacego juz senseia Gozo Shiody, jednego z uczniow O Senseja. Poczytaj, obejrzyj zdjecia. Te rozcapierzone palce to jego "garda" ktora aikidocy w Yoshinkanie stosuja, bo maja dla niej swoje uzasadnienie.
A jesli cie ksiazka senseja Shiody nie przekona, ze to tez jest aikido, to przejdz sie do ktoregos pobliskiego dojo Yoshinkanu na trening i sama sprobuj, jak to dziala... albo cie to przekona, albo nie. Do poszukiwan zawsze masz prawo. Ksiazka chetnie sluze :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Generalnie sztywne palce sa do du.. jak i cale sztwne aikido vide aikido made in kanada i paru tam innych.
Napisano Ponad rok temu
moze troszke dokladniej bo tak rzucac obelgi to kazdy potrafi a potem sie szybko wycofac jakby nigdy nic.
nie rozumiem jak mozna napisac ze Aikido jest do du...
do du... to jest papier panie Aiki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mozy by tak czytac uwazniej i myslec? to nie boli
Napisano Ponad rok temu
Jeśli będziesz miał okazję ćwiczyć z pajacem co trzyma tak paluchy /pewnie zbierają jakąś kosmiczną energię , albo nie mają ręcznika w kiblu i muszą suszyć / to mu zwróć uwagę że to niepraktyczne. Jak zacznie ściemniać o zasadach, to złap za kciuka i wykonaj ruch jakbyś przekładał dużą wajchę do przodu, możesz dołożyć mały kroczek i wrzucić parę kilo z bioderek. Jak już gość przykucnie wykonaj szybki strał z kolanka i zatrzymaj 5 cm przed jego facjatą. Jeśli po tym mu sie klapki nie otworzą, to olej.Hej, to mój debiut na forum, więc proszę na mnie nie krzyczeć, bo ja szybko wpadam w kompleksy :wink: Mam pytanie do osób trenujących aikido shudokan lub yoshinkan, a propos gardy. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, dlaczego tak roczapierzacie paluchy? Niestety nie mogę się opędzić od obrazu palca zahaczającego o kimono przeciwnika, auu..... poza tym taki paluch radośnie i indywidualnie latający w przestworzach można bardzo łatwo złapać (złamać :wink: ). Ale wychodzę z założenia, że po coś to musi być inaczej nikt by tego nie stosował. Pytanie: po co? Jeśli nie doczytałam we wcześniejszych tematach, a jest tam ta sprawa ujęta proszę mnie odesłać, pozdruffki
Napisano Ponad rok temu
Usztywniony uke przy wielu technikach jest wręcz nieoceniony, bo są przecież takie techniki, które wykonać można tylko przy bardzo silnych uchwytach i sztywnych rękach.
Co do tori to nie wiem jak być powinno, ale wydaje mi się, że rozczpierzanie paluchów prowokuje do zrobienia kuku :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Fikcyjny rzut
- Ponad rok temu
-
Dzięki dla Redakcji.
- Ponad rok temu
-
Aikido + Jo
- Ponad rok temu
-
Lojalnosc
- Ponad rok temu
-
Samoobrona
- Ponad rok temu
-
spisek!!! :)
- Ponad rok temu
-
Video ze stazu z Kanai sensei
- Ponad rok temu
-
za co sprawiedliwie mozna byc wyrzuconym z dojo?
- Ponad rok temu
-
wyrzucona z dojo (sprawiedliwie)
- Ponad rok temu
-
Polscy Mistrzowie Aikido w sieci
- Ponad rok temu