Paluchy
Napisano Ponad rok temu
A ci gostkowie których naprał z tymi rozczaperzonymi paluchami to pewnie jakies lecze byly co im kredki z tornista wypadły i musieliby sie - jak mawia Pancer - zapierac stopami o krawężkik jak by je przeciętny forumowicz wciągał lewa dziura od nosa.
Żeby było jasne, nie ćwicze yoshinkan ale wiem że jest szkoła falenicka i szkoła otwocka w kwesti operowania tegataną i trzymania paluchów i chyba najlepiej sie z tym pogodzić :roll: :wink:
Napisano Ponad rok temu
Nie Aikido ale sztywne palce - które czasem są niezbędneco znaczy "paru tam innych"
moze troszke dokladniej bo tak rzucac obelgi to kazdy potrafi a potem sie szybko wycofac jakby nigdy nic.
nie rozumiem jak mozna napisac ze Aikido jest do du...
do du... to jest papier panie Aiki
Napisano Ponad rok temu
- rozczapierzone paluchu sa otwarte ale nie napięte - mają być ekspresja gotowości, dłon jest podniesiona - kciuk tycio do góry, pozycja zamknięta. łączy sie to szerzej z calą pozycja - wypchnięta dolna cześć pleców otwarta stopa z przodu.... miecz
- nie ma to z ki nic wspólnego - Yoshinkai jest o niebo bardziej odkione od reszty sekt i sekciuszek. w klasycznym dojo yoshinkan panuje atmosferka militarno- zamordystyczno - macho i chłopaki piora sie po ryjkach aż miło. w tym świelte teksty moich przedmówców charakteryzujących sie kilowym cielskiem na bazie chmielu traktowałbym nieco z dystansem.
- jest to forma, i trzeba ją traktować jako formę - rozczapierzone paluchy sa tak samo głupie jak sflaczałe meguri czy betonowe orenaite... tylko forma
Napisano Ponad rok temu
ja jestem paskudny aikikaiowiec ale troche kiedys yoshinkana cwiczylem:
- rozczapierzone paluchu sa otwarte ale nie napięte - mają być ekspresja gotowości, dłon jest podniesiona - kciuk tycio do góry, pozycja zamknięta. łączy sie to szerzej z calą pozycja - wypchnięta dolna cześć pleców otwarta stopa z przodu.... miecz
- nie ma to z ki nic wspólnego - Yoshinkai jest o niebo bardziej odkione od reszty sekt i sekciuszek. w klasycznym dojo yoshinkan panuje atmosferka militarno- zamordystyczno - macho i chłopaki piora sie po ryjkach aż miło. w tym świelte teksty moich przedmówców charakteryzujących sie kilowym cielskiem na bazie chmielu traktowałbym nieco z dystansem.
- jest to forma, i trzeba ją traktować jako formę - rozczapierzone paluchy sa tak samo głupie jak sflaczałe meguri czy betonowe orenaite... tylko forma
Ja tez jestem aikikaiowiec paskudny i raz jak na staz przyjechal mistrz aikikaiowiec a za nim na sale weszlo dwoch yoshinkanowcow, to se mysle: oj, kiepsko z tym naszym mistrzem, skoro z ochroniarzami jezdzi
Bo oni maja stroje organizacyjne: czarne golfy, czarne garnitury, znaczki z orlem w klapach, wypastowane na glanc czarne polbuty. Ja sie nie wysmiewam, ja to szanuje. To swiadczy o tym, co napisal pmasz o militarnej atmosferze w Yoshinkanie. Nota bene ci dwaj, ktorych poznalam, ucza samoobrony w szkole policji. Wiec szacuneczek poklon
Rusawko, jak ci te ksiazke senseja Shiody dostarczyc
Napisano Ponad rok temu
Twoja odpowiedź nasunęła mi pytanie - jaki sens ma ćwiczenie formy, która jest wręcz zaproszeniem do zrobienia kuku w paluszek? To tak jakby ćwiczyć formę polegającą na wystawianiu tyłka na kopniaki...ja jestem paskudny aikikaiowiec ale troche kiedys yoshinkana cwiczylem:
Napisano Ponad rok temu
a no najchętniej rozczapierzonymi paluchami :wink: gdy Górny Śląsk ruszy w bój, spotkamy się pewnie pod stołem ok 5 ranoRusawko, jak ci te ksiazke senseja Shiody dostarczyc
Napisano Ponad rok temu
mówimy chyba nie o tym samym przypadku, jak pamiętam to ja sie z tym zetknąłem gdzieś w innostrannych krajach, a na szczęscie za granice to z Makumbą wyjeżdzam tylko na narty .
Wydaje mi się, że niepotrzebnie wszyscy doczepili się kolegów z Yoshinkanu i Shudokanu. Sensei Shioda rozcapirzał paluszki tylko przy bazowym kichonie, ale później chyba już niezbyt.....
Wszystko ma swoje plusy i minusy tylko ja osobiście nie lubie jak się wielu rzeczom nadaje dziwne znaczenie....
Jedni napinają, drudzy rozluźniają - grunt by im przyjemnie było :wink:
Pancer
Napisano Ponad rok temu
Taaa
Napisano Ponad rok temu
Taaa
Ponoć najlepiej robić na przemian 8)
Napisano Ponad rok temu
Ponoć najlepiej robić na przemian 8)
Byle pompa (czyli serce) wytrzymało..... - wiadomo - zmiany motorem rozwoju :wink:
Pancer (już nie wiedzący o czym rozmawiamy)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
generalnie sztywne palce sa do du... jak i cale sztywne aikido vide aikido made in kanada i paru tam innych
z tego wnioskuje ze:
sztywne palce sa do du... i ok niech tak zostanie
ale w takim razie cale sztywne aikido made in kanada i paru tam innych
tez jest do du..
i wlasnie oto mi chodzilo- kim sa Ci "paru tam innych" ??
czy jest ich wielu??
czy sa wsrod nas??
p.s.
czytac umiem, myslec tez. dziekuje za rade!!
Napisano Ponad rok temu
głupie jak sflaczałe meguri tylko forma
Ojojoj. Nie wiem jak wygląda sflaczałe meguri Ale dobre meguri ma naprawdę baaardzo duży wpływ na technikę. A takie paluchy to się mogą co ponajwyżej wkręcić w kimonko... No i radzę wypróbować technikę którą podałem wcześniej Nie ma chuja we wsi
Napisano Ponad rok temu
oni zawsze blokuja przedramieniem shomen - nie wchodzą do ikkyo przy fazie podnoszenia dłoni ale przedramiona sie zderzają,m kiedy ciecie spada. tak wiec klasyczną oznaką yoshinkaiowca są siniole na przedramionach. co prawda tłuką wcale mocno ale i tak jak kto przypierdzieli to przecierz wbije człeka jak gwoździa w ziemie...
Napisano Ponad rok temu
Polski Yoshinkan uczy polska Policje?Nota bene ci dwaj, ktorych poznalam, ucza samoobrony w szkole policji.
Napisano Ponad rok temu
Rusawa: no wreszcie jakis rysunek z Kenshina, na ktorym bohater nie ma miny w stylu "zabili mi rodzicow"
Napisano Ponad rok temu
Zasadniczo to w aikido zblokować trzeba w fazie "dolotu" gdy gość swą masę wyrzuca do góry, nie gdy spada ona z powrotem, w dodatku na naszą głowę A na takich co blokują przedramiona, to najlepiej jest rączkę ładnie zgiąć, co by tych siniaków sobie nie nabić i dokończyć irimi łokciem w gulaoni zawsze blokuja przedramieniem shomen - nie wchodzą do ikkyo przy fazie podnoszenia dłoni ale przedramiona sie zderzają,m kiedy ciecie spada. tak wiec klasyczną oznaką yoshinkaiowca są siniole na przedramionach. co prawda tłuką wcale mocno ale i tak jak kto przypierdzieli to przecierz wbije człeka jak gwoździa w ziemie...
Napisano Ponad rok temu
Jakie to aikido proste! Opowiedz jeszcze co w aikido trzeba, a co nie trzeba. A co mają robić ci, którzy w aikido nie blokują, bo im Dziadek zabronił?Zasadniczo to w aikido zblokować trzeba w fazie "dolotu" gdy gość swą masę wyrzuca do góry, nie gdy spada ona z powrotem, w dodatku na naszą głowę A na takich co blokują przedramiona, to najlepiej jest rączkę ładnie zgiąć, co by tych siniaków sobie nie nabić i dokończyć irimi łokciem w gula
oni zawsze blokuja przedramieniem shomen - nie wchodzą do ikkyo przy fazie podnoszenia dłoni ale przedramiona sie zderzają,m kiedy ciecie spada. tak wiec klasyczną oznaką yoshinkaiowca są siniole na przedramionach. co prawda tłuką wcale mocno ale i tak jak kto przypierdzieli to przecierz wbije człeka jak gwoździa w ziemie...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Fikcyjny rzut
- Ponad rok temu
-
Dzięki dla Redakcji.
- Ponad rok temu
-
Aikido + Jo
- Ponad rok temu
-
Lojalnosc
- Ponad rok temu
-
Samoobrona
- Ponad rok temu
-
spisek!!! :)
- Ponad rok temu
-
Video ze stazu z Kanai sensei
- Ponad rok temu
-
za co sprawiedliwie mozna byc wyrzuconym z dojo?
- Ponad rok temu
-
wyrzucona z dojo (sprawiedliwie)
- Ponad rok temu
-
Polscy Mistrzowie Aikido w sieci
- Ponad rok temu