Zabójstwo 13 -latka
Napisano Ponad rok temu
Jednym słowem - łatwo powiezieć , bo wtedy we własnych oczach wychodzisz na niezłomnego , twardego i sprawiedliwego.W zderzeniu z rzeczywistością to się troche zmienia ...
Napisano Ponad rok temu
jezeli chodzi o kare smierci i jej wymierzanie to proponuje siegnac po ksiazke pana elliota aronsona "człowiek- istota społeczna". i zwrocic uwage na dzial doswiadczen na ludziach ktorzy razili sie pradem nawzajem. to ma przelozenie:).
Napisano Ponad rok temu
tak samo jak ktos siedzi bo zrobil krzywde kolesiowi co mu sie wlamywal do domu, nie powinien siedziec, a jednak nie jestem przeciwny karze wiezienia tylko nie zgadzam sie z wyrokiem wydanym w konkretnej sprawie.
Napisano Ponad rok temu
budo_madhornet napisał
Grayone, no bo jesli zalozmy by koles ten od dlugu dostał czape, to bylbym tez przeciw, ale jesli np czape otrzymalby koles co brutalnie zgwalcil a potem zabil iles tam kobiet i w ogole ni sladu.
Chodzi o to że czapy tak czy inaczej nie dostawałoby się za zwykłe zabójstwo ... tylko właśnie za takie które jest niedośc że bez żadnych okoliczności które mogłyby jakoś kare złagodzić , brutalne , facet nie rokuje szans poprawy etc. I takie właśnie przypadki dawano ludziom do oceny. I jak je ocenili to już pisałem. Generalnie byli przeciw...Czyli argument o tym że lud pragnie kary śmierci odpada...
Poza tym dochodzi tu druga sprawa - to kiedy facet zasługuje na czape oceniałby sędzia. musiałby wziąśc pod uwage takie rzeczy jak napisałem wyżej. No i problem polega na tym że są to kwestie bardzo śliskie...no bo jak ocenić czy facet nigdy się nie poprawi (inna sprawa jak jest chory - w normalnych państwach to się takich leczy , albo zamyka na zawsze) albo to czy można go czymś usprawiedliwić czy nie etc. Prowadzi to do tego że o życiu faceta decydowałby przypadek - na jakiego sędziego trafi... Oczywiście można powiedzieć , ze tak samo sędziowie mogą być nie obiektywni przy wymieżaniu kary więzienia - ale wtedy mimo ich błędu gośc zostaje żywy, najwyżej słońca do końca życia nie zobaczy ...
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_yak napisał
No, i tu sie zgadzamy! Ztym ze ja uwazam ze Janik to idiota (vide wypowiedz o protestach moralnie usprawiedliwionych i nie...).kurcze, normalnie slumsy. dobrze ze ja tak nigdy nie mialem...chyba nasz kraj jednak potrzebuje wiecej policji...pisza tam ze sie ta okolica nikt nie interesuje. a dzisiaj janik gadal ze mamy najwyzszy poziom bezpieczenstwa w historii rzeczpospolitej. chyba bredzil, nie lubie go.
Wiecej policji owszem, ale ponadto wieksze uprawnienia. Pozatym kary fizyczne i "zero tolerancji".
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
samoobrona...
- Ponad rok temu
-
Bić się czy nie?
- Ponad rok temu
-
Jaką broń zabrać?
- Ponad rok temu
-
akcje w sylwestra
- Ponad rok temu
-
Podawanie ręki jako forma rozpoczącia ataku
- Ponad rok temu
-
Honor na ulicy
- Ponad rok temu
-
statystyki o skinach etc.
- Ponad rok temu
-
Z zycia wziete...
- Ponad rok temu
-
Badz jak rottweiler!! Co za system, co za teksty!
- Ponad rok temu
-
Granice obrony koniecznej
- Ponad rok temu