Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zabójstwo 13 -latka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
126 odpowiedzi w tym temacie

budo_pan przem
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 119 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Zabójstwo 13 -latka

zabijanie czlowieka z premedytacja jest wedlug mnie na tyle niehumanitarne, ze nie zycze sobie by moje panstwo bylo czyniacymk takie rzeczy tworem. uwazam ze bandytow mozna izolowac od spoleczenstwa zamykajac ich w wiezieniach. nie trzeba ich karac. uwazam ze zniesienie kary smierci to wielki sukces humanizmu, ktory przy okazji pokrywa sie z moja religia.
tyle :)

Co to jest humanizm? Wedlog mnie to jedno z slow ktore dokladnie nic nie znacza.
"Nie trzeba ich karac." :lol: wierze ze to pomylka, ale symptomatyczna.
"zabijanie czlowieka z premedytacja jest wedlug mnie na tyle niehumanitarne, ze nie zycze sobie by moje panstwo bylo czyniacymk takie rzeczy tworem."- To jeszcze trzeba zabrac bron wojsku i policji.....i witaj w nowym wspanialym swiecie.
"uwazam ze bandytow mozna izolowac od spoleczenstwa zamykajac ich w wiezieniach"- a wiezienia gdzie? na Grenlandii? Nie da sie kogos odizolowac od spoleczenstwa, zreszta gdzie beda wtedy "Prawa Czlowieka"?
  • 0

budo_shaft
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1759 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

przytoczyłęm epoke.
sam wiec sobie poczytaj.
milej lektury(aczkolwiek przeczytałem):)
  • 0

budo_shaft
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1759 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

przytoczyłęm epoke.
sam wiec sobie poczytaj.
  • 0

budo_yak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1087 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

oczywiscie chodzilo mi o "nie trzeba ich karac smiercia" zednej symptomatycznosci bym sie tu nie doszukiwal :)
nie rozumiem czemu zabierac bron policji i wojsku? czy oni morduja nia ludzi??? zwlaszcza policja, bo z wojskiem to juz roznie bywa, no ale przynajmniej w teorii nie powinni. jesli zas morduja to tez mi sie to niepodoba, sa to zbrodnie wojenne i cywilizowany swiat za to karze. wiezienia w polsce nie sa izolacja od spoleczenstwa? nie kumam...jaka jest roznica miedzy nieprzekraczalnym murem w srodku miasta a nieprzekraczalnym murem i tysiacem kilometrow do miasta?
ps. z tym odniesieniem do huxleya to przeginasz :) :roll:
  • 0

budo_pan przem
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 119 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

przytoczyłęm epoke.
sam wiec sobie poczytaj.

Chyba nie dokladnie przeczytales. Ta epoka nazywala sie nie "inkwizycja" tylko "sredniowiecze"....
  • 0

budo_pan przem
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 119 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

yak-u nie uwierzysz ale ja nawet nie wiem kto to huxley :) .
Co do "wojska i policji" to chodzilo mi o ten fragment :"zabijanie czlowieka z premedytacja jest wedlug mnie na tyle niehumanitarne, ze nie zycze sobie by moje panstwo bylo czyniacymk takie rzeczy tworem."
Zgodzisz sie ze mna ze sa sytuacje gdzie zolnierz albo policjant ma nie tylko prawo ale i obowiazek zabic czlowieka (z premedytacja). Czemu wiec nie moglby zrobic tego sedzia.
Pozatym sadze ze sie mylisz, nadal znaczna wiekszosc spoleczenstwa (ku utrapieniu "postepowcow") jest za przywroceniem kary smierci.
  • 0

budo_shaft
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1759 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

strasznie meczocy jestes tak na dłuzsza mete, zamiast sie skupiuc na sensie rozmowy lapiesz za to ze zamiast sredniowiecze wpisałem czasy inkwizycji. politykiem jestes??koniec bo nie chce byc zawieszany:)
  • 0

budo_yak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1087 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

och, a ja myslalem ze policjant to moze uzyc broni w obronie wlasnego lub cudzego zycia (glownie) zabojstwem z premedytacja bym tego nie nazwal. o wojsku nie dyskutuje, z idea wojska sie nie zgadzam ale nie jestem wariatem, widze co sie dzieje i co jest realne a co nie. rozwiazanie armii nie jest, zniesienie kary smierci owszem.
ps. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
jak nie slyszales to polecam. bombowa ksiazka.
  • 0

budo_pan przem
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 119 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

shaft nie chcialem cie "zmeczyc" ani tym bardziej nie chcialem zebys mnie unal za polityka. Znasz takie powiedzenie Gobbelsa: "klamstwo 100 razy powtorzone staje sie prawda"?
Wokol inkwizycji naroslo tyle legend ze jej znaczeni zostalo calkowicie wypaczone. Nie wiem w jakim znaczeniu uzyles slow "..w czasie inkwizycji", ale sprobuj obiektywnie spojrzec na swoj post i pomyslec jak to brzmi. Nie wiem czy swiadomie ale twoja wypowiedz byla typowa manipulacja. Wiesz o co mi chodz? Przeczytaj np. takie zdanie: "w polskich szpitalach lekarze pozwalaja umierac swojim pacjentom"- teoretycznie to zdanie jest prawdziwe, ale.....no wlasnie.
  • 0

budo_pan przem
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 119 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

och, a ja myslalem ze policjant to moze uzyc broni w obronie wlasnego lub cudzego zycia (glownie) zabojstwem z premedytacja bym tego nie nazwal.

Przeciez policjant zabija, mozesz to nazywac dowolnym eufenizmem ale mimo wszystko to zabojstwo, no i robi to raczej z premedytacja.
Wide akcja na Dubrowce (pomijajac jej nie chlubny koniec) rosyjscy antyterorysci strzelali (czesto w tyl glowy) obezwladnionym juz gazem terorysta.Dlaczego? Terorysci byli uzbrojeni w ladunki wybuchowe istniala szansa (mala) ze zdolaja je odpalic, a wczesniej udowodnili ze nie wachaja sie strzelac do zakladnikow. Podobnie sedzia ktory trafi na jednostke tak zdemoralizowana ze nie bedzie w stanie zabezpieczyc spoleczenstwa przed jego dalsza "dzialalnoscia", powinien go definitywnie z tego spoleczenstwa wyeliminowac.
  • 0

budo_shaft
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1759 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

okey.
strzela w tyl głowy zawsze jak sie da. i to w bardzo konkretne miejsce z tyłu głowy tak przy okazji:)

w tych kategoriach zabija tez sędzi i lawa przysieglych. oni wydaja wyrok.
tak naprawde prawo pod wiloma wzgledami nie zmienilo sie od czasóe hammurabiego.

ok Panie Przem. wiem, o co ci chodzi, odpolityczniam cie:) i zgadzam sie z Tobą pod tym wzgledem, zabrzmiało manipulatorsko i skojarzeniowo:)
  • 0

budo_yak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1087 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no blagam, nie mowmy o rosji, chinach, afganistanie czy iranie tylko o cywilizowanym swiecie do ktorego polska raczej sie zalicza. u nas policjant nieprzytomnemu czlowiekowi w tylk glowy nie moze strzelic a jak strzeli to popelni przestepstwo i pojdzie do wiezienia.
  • 0

budo_pan przem
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 119 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no blagam, nie mowmy o rosji, chinach, afganistanie

Zapewniam cie ze tak postepuja jednostki antyterrorystyczne na calym swiecie.
Wracajac do dyskusji. Co sadzisz na ten temat: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_yak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1087 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

zapewniam cie ze nie na calym.
ps. a co kononkretnie chcesz wiedziec? nie mam pojecia co sadzic po arykule z internetu, daj spokuj chyba nie wyrabiasz sobie zdania tak szybko?? wydaje mi sie ze skoro to czlowiek psychcznie chory to powinno sie go leczyc, pisza ze tego leczenia wogole nie bylo. ale pojecia nie mam.
  • 0

budo_pan przem
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 119 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

zapewniam cie ze nie na calym.
ps. a co kononkretnie chcesz wiedziec? nie mam pojecia co sadzic po arykule z internetu, daj spokuj chyba nie wyrabiasz sobie zdania tak szybko?? wydaje mi sie ze skoro to czlowiek psychcznie chory to powinno sie go leczyc, pisza ze tego leczenia wogole nie bylo. ale pojecia nie mam.

A gdzie nie?
Ten czlowiekjest psychicznie chory (prawdopodobnie), ale poczytalny. Nie mozna wiec go przymosowo leczyc. Zreszta dzieki Bogu!
Teraz znajduje sie poza kontrola, zreszta zadna kontrola nic by nie pomogla. Nawet dyrektor wiezienia zdaje sobie sprawe ze jest niebezpieczny. Co jesli zabije znowu? Odwarzylbys sie dyskutowac na temat kary smierci i humanizmu z rodzicami ofiar?
  • 0

budo_shaft
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1759 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Panie Przem teraz to sie juz musze doczepic, jak piszesz ze wszytskie jednostki tak robia.
obstawiam po tym ze nie zawiele masz z nimi wspolnego.
ani tym bardziej z ich strukturą.....

Yak jezeli chodzi o przestępstwa typu o jakim czytasz w onecie, to mozesz to łatwo połaczyc z morderstwami psychopatycznymi itp.
czyli ze zjawiskami ktorych nie da sie leczyc.
jezeli kogos z was interesuje głebiej temat tego typu morderstw Panie Przem lub Ciebie Yak to chetnie wam przesle pare rzeczy mailem.
pozdrawiam.
  • 0

budo_pan przem
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 119 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Panie Przem teraz to sie juz musze doczepic, jak piszesz ze wszytskie jednostki tak robia.
obstawiam po tym ze nie zawiele masz z nimi wspolnego.
ani tym bardziej z ich strukturą.....

Wspolnego mam ....... odrobine :-) .Kiedys mocno sie tym interesowalem (prasa fachowa, obozy, szkolenia itp.).Teraz nadal staram sie byc na biezaco. Nie probuj mi wmowic shaft, ze piorytetem jednostki specjalnej nie jest blyskawiczna eliminacja "zagrozenia".Nawet jezeli policjantowi (lub zolnierzowi) "wydaje sie", ze cel nie jest juz niebezpieczny. Dlatego pomiedzy legendy mozna wlozyc historie jakto "AT" obstawiaja mecze pilkarskie naprzyklad.
A za materialy z gory dziekuje, czlowiek sie cale zycie uczy :)
  • 0

budo_yak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1087 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

o rany, jak to gdzie nie? juz nie chce mi sie pisac ktorys raz ze w cywilizowanym swiecie, wiec dla skonczenia dyskusji napisze ze w szwajcarii i skandynawii na 100% nie bylo takiego przypadku :P
na leczeniu psychiatrycznym sie nie znam. pojecia nie mam co sie leczy a co nie. uwazam ze jesli czlowiek jest dla spoleczenstwa niebezpieczny to powinien dalej siedziec w wiezieniu.zreszta juz to mowilem wczesniej: wierze w idee systemu w ktorym kazdy robi to co umie i stara sie to robic jak najlepiej. system prawno medyczny zadecydowal tak o tym czlowieku, coz, miejmy nadzieje ze sa tam fachowcy.
  • 0

budo_grayone
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 119 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co sadzisz na ten temat: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

NO dobra , ale to tylko potwierdza , że jakby facet dostał dożywocie to nie byłoby problemu, czapa nie jest tu konieczna... To , że niektórzy zawalają sprawę , i taki gośc wychdzi po 25 latach , ani nie wyleczony , ani nie pilnowany , zamiast gnić w celi do konća życia mówią tylko tyle ,że sędziowie robią błędy...

A propos tego społecznego poparcia dla kary śmierci: dziś generalnie w Polsce ludzie deklarują , że chcieliby przywrócenia kary śmierci, a przestępców każe się zbyt łagodnie. Ale były przeprowadzone badania , w krórych najpierw zadawano standardowe pytanie "Czy pan/pani jest za", a potem pokazywano konkratne sprawy w których przestępcy dostali karę śmierci , z prośbą by ankietowani powiedzieli na jaki wyrok zasłużył oskarżony . I wiecie co - 10 % badanych ludzi zawyrokowało zgodnie z sentencją wyroku , tzn dali karę smierci.

Poza tym jednego nie mogę zrozumieć - kara śmierci jest nieskuteczna - nikogo nie odstrasza , a gościa można w spokoju zamknąc na lkucz , a klucz wyrzucić , więc po co zabijać ?
Jeżeli ktoś się przy tym upiera , dla mnie oznacza to tylo jedno - widocznie uważa że faceta trzeba złożyć w ofierze przebłagalnej na ołtarzu sprawiedliwości. Tylko mi to przypomina mord rytualny. "Zły człowiek złamał prawo , zaburzył porządek zniszczył równowagę , obraził bogów. Zabijmy go a wszystko będzie w porządku , od razu nam ulży" a potem potańczymy wokół ogniska i powyjemy do księżyca . Sorry ja już z tego wyrosłem ...

PS a propos tekstu Korwina-Mikke : no cóż , stek bzdur , kupy się nie trzyma , czysta demagogia. Czytam regularnie jego felietony , ten tekst był chyba najgorszy. Ale ogólnie potwierdza moje zdanie o człowieku :bardzo inteligentny , ale niestety jeden z tych którzy "wiedzą wszystko , oprócz tego co się do nich mówi".
  • 0

budo_madhornet
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 394 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A propos tego społecznego poparcia dla kary śmierci: dziś generalnie w Polsce ludzie deklarują , że chcieliby przywrócenia kary śmierci, a przestępców każe się zbyt łagodnie. Ale były przeprowadzone badania , w krórych najpierw zadawano standardowe pytanie "Czy pan/pani jest za", a potem pokazywano konkratne sprawy w których przestępcy dostali karę śmierci , z prośbą by ankietowani powiedzieli na jaki wyrok zasłużył oskarżony . I wiecie co - 10 % badanych ludzi zawyrokowało zgodnie z sentencją wyroku , tzn dali karę smierci.

no ale to zalezy jakie przypadki, pozatym co ma wyrok smierci w konkretnych przypadkach do tego czy powinna czy tez nie byc mozliwosc kary smierci? jesli bylaby kara smierci to nie znaczy ze od razu kazdy kto siedzi powyzej 5 lat mialby ja dostac, ale np w skrajnych przypadkach
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024