bajka o aikido
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym się podzielić z moimi opiniami na temat skuteczności Aikido i nie tylko.
Uważam Aikido za jak najbardziej skuteczną sztukę walki, chociaż specyfika treningów nie ułatwia przyposobienia sobie skuteczności w krótkim czasie, "prawdziwe" sparingii są niemożliwe do przeprowadzenia, no chyba że chcemy zostać sami na macie, a kolegów odwiedzać w szpitalu , a poza tym jednak to jest sztuka i wiele technik ćwiczy się dla samej sztuki, co ten czas także wydłuża.
A tak naprawdę to przecież na ulicy nikt nie każe się bronić za pomocą tylko i wyłącznie aikido, przede wszystkim trzeba myśleć i jak można to walki unikać, chociaż nie zawsze testosteron na to pozwala.
Ja jestem gorącym zwolennikiem tezy, że to nie style wygrywają a człowiek. Nie każdy kto ćwiczy np.: BJJ będzie mistrzem na ulicy, tak samo mistrz świata w boksie wagi piórkowej raczej nie poradzi sobie z facetem 100kg wagi i 1,90 wzrostu, który coś niecoś potrafi.
Wracając do Aikido, jest to sztuka dla wszystkich, ale nie każdy będzie mistrzem, bo tak się nie da. Ale mimo wszystko na takim fikcyjnym przykładzie: kobieta 1.70 wzrostu, 60 kg wagi i gość 1.85, 85 kg, który łapie ją za rękę w niecnym celu, to Aikido jest jak najbardziej na miejscu, żeby się ta przykładowa kobieta obroniła.
Po któres tam z kolei, nie ma uniwersalnych stylów, każdy styl został stworzony w jakiś specyficznych warunkach i w odpowiedzi na jakieś specyficzne zagrożenia, a na pewno wszystkich rzeczy nie da się przewidzieć. Tak że najlepiej się nie ograniczać, mi na przykład wydaje się że BJJ byłoby bardzo dobrym uzupełnieniem Aikido.
Pozdrawiam i gorąco zachęcam do Aikido
P.S. jak ktoś dalej nie wierzy w skuteczność Aikido to zawsze pozostaje pooglądać filmy z Seagalem :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1 - topic zostanie zamknięty a właściciel wywalony :-)
2 - topic bedzie się rozwijał i oznamy wiele nowych, niewyszukanych obraźliwych określeń dotyczących osoby/człowieka.
3 - wszyscy opouszczą wymowną zasłonę milczenia i moja wizja będzie jedynym komentarzem.
Tak czy tak będzie fajnie.
pozdrawiam
kurm
zaraz się zacznie :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Cześć!!! jestem tu nowy więc proszę o łaskawość jeśli kogoś obrażę lub powtórzę wypowiedź.
Chciałbym się podzielić z moimi opiniami na temat skuteczności Aikido i nie tylko.
Uważam Aikido za jak najbardziej skuteczną sztukę walki, chociaż specyfika treningów nie ułatwia przyposobienia sobie skuteczności w krótkim czasie, "prawdziwe" sparingii są niemożliwe do przeprowadzenia, no chyba że chcemy zostać sami na macie, a kolegów odwiedzać w szpitalu , a poza tym jednak to jest sztuka i wiele technik ćwiczy się dla samej sztuki, co ten czas także wydłuża.
A tak naprawdę to przecież na ulicy nikt nie każe się bronić za pomocą tylko i wyłącznie aikido, przede wszystkim trzeba myśleć i jak można to walki unikać, chociaż nie zawsze testosteron na to pozwala.
Ja jestem gorącym zwolennikiem tezy, że to nie style wygrywają a człowiek. Nie każdy kto ćwiczy np.: BJJ będzie mistrzem na ulicy, tak samo mistrz świata w boksie wagi piórkowej raczej nie poradzi sobie z facetem 100kg wagi i 1,90 wzrostu, który coś niecoś potrafi.
Wracając do Aikido, jest to sztuka dla wszystkich, ale nie każdy będzie mistrzem, bo tak się nie da. Ale mimo wszystko na takim fikcyjnym przykładzie: kobieta 1.70 wzrostu, 60 kg wagi i gość 1.85, 85 kg, który łapie ją za rękę w niecnym celu, to Aikido jest jak najbardziej na miejscu, żeby się ta przykładowa kobieta obroniła.
Po któres tam z kolei, nie ma uniwersalnych stylów, każdy styl został stworzony w jakiś specyficznych warunkach i w odpowiedzi na jakieś specyficzne zagrożenia, a na pewno wszystkich rzeczy nie da się przewidzieć. Tak że najlepiej się nie ograniczać, mi na przykład wydaje się że BJJ byłoby bardzo dobrym uzupełnieniem Aikido.
Pozdrawiam i gorąco zachęcam do Aikido
P.S. jak ktoś dalej nie wierzy w skuteczność Aikido to zawsze pozostaje pooglądać filmy z Seagalem :-)
Napisano Ponad rok temu
Moje pierwsze wejście i już jaki jestem sławny. Nic to.
Mam nadzieję, że moja sława zostanie przyćmiona przez waszą przyszłych mistrzów UFC i Pride.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
WOW!
Mam nadzieję, że moja sława zostanie przyćmiona przez waszą przyszłych mistrzów UFC i Pride.
Jak pisałeś na serio to Ci szczerze współczuję - naprawdę :twisted:
Napisano Ponad rok temu
WOW!
hehe - zaczyna kąsać. znaczy się wojownik
Napisano Ponad rok temu
WOW!
Napisano Ponad rok temu
Moderator OnCześć!!! jestem tu nowy więc proszę o łaskawość jeśli kogoś obrażę lub powtórzę wypowiedź.
PawelW,
Tutaj na Vortalu istnieje funkcja "Szukaj". Zanim napiszesz jakis nowy topic, sprawdz ile tysiecy razy byl juz poruszany. :roll: :twisted: :twisted: :twisted:
Moderator Off
Napisano Ponad rok temu
Gdzie ja to już widziałem......
Napisano Ponad rok temu
hmmmmmmmmmmm - wychodzi na to, że MOderator Szczepan nie jest prawdziwy tylko udaje prawdziwego. Coś się w programiku spsuło i wylazły te jego On-y i Off-y. Ha - czyżby maszyna kierowała naszymi rozmowami? 8O 8O 8O
Gdzie ja to już widziałem......
Poznałes sekret moderatora. Teraz Szczepan będzie Cię musiał zabić!!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bo Szczepan to z Matrixa jest, w sensie ze cos w rodzaju agenta teraz wszystko na jaw wyszlo, BUDO TO ZRODLO SYSTEMU
Taaaa... a wszystko to, to spisek. Chcą wmówić nam, że Aikido nie jest skuteczne. A w rzeczywistości, te wszystkie combaty i inne bjjoty nie dorastają Aikido do... do... do czegoś tam!
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ja dosc czesto bywam na miescie z bagnetem lub katana, wiec sie skutecznoscia mojego ulubionego aikido stresowac nie musze
Napisano Ponad rok temu
Uo jezu, przecie w czasach gdy dresy chodza po miescie piatkami, a w kazdej takiej grupie mozna znalezc srednio dwa noze i kastet
TAK i chodzą też grupy 50 ninja i każdy ma UZI i granatnik przeciwpancerny...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Konkurs Majki --- Rodowod nicka: PANCER
- Ponad rok temu
-
40 rocznica zalozenia NYAikikai
- Ponad rok temu
-
Żeby tylko sekta...
- Ponad rok temu
-
Jak zmienić Aikido by w rok uczyło obrony przed serią... ;)
- Ponad rok temu
-
Trening zaawansowany, lub jego brak.
- Ponad rok temu
-
From Berlin to all of you
- Ponad rok temu
-
mini-pokaz aikido w M1
- Ponad rok temu
-
Zimowy oboz aikido 2004 (borowice)