bajka o aikido
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego to jest skuteczne a nie tamto? - To też zostało już wcześniej wyjaśnione.
Należy zamknąć temat a zamiast tego otwożyć jakiś 'OT JoKeS" w stylu wchodzi aikidoka i capo-men do baru rozwalaja 20 dresów z nożami
Zamknąć temat ... Niema sęsu ...
- Pozdrawiam ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tutaj na Vortalu istnieje funkcja "Szukaj". Zanim napiszesz jakis nowy topic, sprawdz ile tysiecy razy byl juz poruszany. :roll: :twisted: :twisted: :twisted:
Dobrze gość urwał się ze świątecznej choinki , ale Ten to ma gotową odp. na każdy temat. Nawet jak ktoś napisze, że SS jest kobietą ("a może Curie Skłodowska też") to dowie się, żeby sobie poszukał w "Archeo".
Wy tu macie niezły burdel i moderatora - siostry
Napisano Ponad rok temu
No comments
Napisano Ponad rok temu
Uo jezu, przecie w czasach gdy dresy chodza po miescie piatkami, a w kazdej takiej grupie mozna znalezc srednio dwa noze i kastet
TAK i chodzą też grupy 50 ninja i każdy ma UZI i granatnik przeciwpancerny...
No cóż, w moim rodzinnym Sosnowcu niestety niewiele odbiega to od prawdy - i nawet najbardziej Combatowe TKD w niczym nie pomoze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym się podzielić z moimi opiniami na temat skuteczności Aikido i nie tylko.
Uważam Aikido za nieskuteczna skuteczną sztukę walki, poniewaz specyfika treningów nie ułatwia przyposobienia sobie skuteczności w krótkim czasie, prawdziwe sparingii są niemożliwe do przeprowadzenia, no chyba że chcemy zostać sami na macie, a kolegów odwiedzać w szpitalu , a poza tym jednak to jest sztuka dla sztuki i wiele technik ćwiczy się dla samej sztuki, co ten czas także wydłuża.
A tak naprawdę to przecież na ulicy nikt nie każe się bronić za pomocą tylko i wyłącznie aikido, przede wszystkim trzeba myśleć i jak można to walki unikać, chociaż nie zawsze testosteron na to pozwala.
Ja jestem gorącym zwolennikiem tezy, że to nie style wygrywają a człowiek. Nie każdy kto ćwiczy np.: BJJ będzie mistrzem na ulicy, tak samo mistrz świata w boksie wagi piórkowej raczej poradzi sobie z facetem 100kg wagi i 1,90 wzrostu, który coś niecoś potrafi.
Wracając do Aikido, jest to sztuka dla wszystkich, ale nie każdy będzie mistrzem, bo tak się nie da. Ale mimo wszystko na takim fikcyjnym przykładzie: kobieta 1.70 wzrostu, 60 kg wagi i gość 1.85, 85 kg, który łapie ją za rękę w niecnym celu, to Aikido jest jak najbardziej nie na miejscu, żeby się ta przykładowa kobieta obroniła.
Po któres tam z kolei, nie ma uniwersalnych stylów, każdy styl został stworzony w jakiś specyficznych warunkach i w odpowiedzi na jakieś specyficzne zagrożenia, a na pewno wszystkich rzeczy nie da się przewidzieć. Tak że najlepiej się nie ograniczać, mi na przykład wydaje się że BJJ byłoby bardzo dobrym uzupełnieniem Aikido.
Pozdrawiam i gorąco zachęcam do Aikido
P.S. jak ktoś dalej nie wierzy w skuteczność Aikido to zawsze pozostaje pooglądać filmy z Seagalem :-)
Ps. Brzmi lepiej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jusi, jak przyjdzie czas, to docenisz potęgę ironii. Poza tym tu nie kółko różańcowe, żeby było miło i słodko.Brzmi ironicznie I na pewno nie było miłe, śmieszne tym bardziej.
Napisano Ponad rok temu
Niż wciskać ludziom kłamstwa o tym jak kobieta broni się na ulicy aikido. To już nie są żarty jusi.Pewnie lepiej być hamskim i ironicznym.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Trzeba z grubej rury bo nikt tego nie zauważy. czasem trzeba jusi, mój ty maleńki króliczku ty, rodzynku niewinnyMiałam na myśli kulturę wypowiedzi. I trochę szacunku.
Napisano Ponad rok temu
tak nastko 8)Mam nadzieję,że to rodzynku to było pozytywne?
Napisano Ponad rok temu
Nie zmieniaj tematu Dedi, to bajka o aikido a nie o zawijajacych zwierzetach.A świstak siedzi i sreberka zawija...
Napisano Ponad rok temu
A świstak siedzi i sreberka zawija...
a nie prawda. siedzi bo za dużo zawinął.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Konkurs Majki --- Rodowod nicka: PANCER
- Ponad rok temu
-
40 rocznica zalozenia NYAikikai
- Ponad rok temu
-
Żeby tylko sekta...
- Ponad rok temu
-
Jak zmienić Aikido by w rok uczyło obrony przed serią... ;)
- Ponad rok temu
-
Trening zaawansowany, lub jego brak.
- Ponad rok temu
-
From Berlin to all of you
- Ponad rok temu
-
mini-pokaz aikido w M1
- Ponad rok temu
-
Zimowy oboz aikido 2004 (borowice)