FBW - Full Body Workout
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Właśnie jestem w 6-tym tygodniu planu FBW. Chciałem zrobić trochę siły po redukcji i nie zawiodłem się na tym planie. Co tydzień dokładam 2,5kg w każdym ćwiczeniu. W 5-tym tygodniu zablokowała mi się siła w kilku ćwiczeniach, szczególnie na biceps i triceps, oraz nie jestem w stanie zarzucać sobie hantli do wyciskań na klatkę- więc zamieniłem ćwiczenia na klatkę hantlami na sztangę i nadal robię postępy w wyciskaniu na klatkę, a także na barki, w przysiadach, wspięciach, mc i poręczach oraz na prostowaniu przedramion na wyciągu. Oto mój plan, zerżnięty z internetu i minimalniezmieniony pod mój sprzęt:
PONIEDZIAŁEK
Nogi: Przysiady z sztangą na barkach 3s
Plecy: Podciąganie się na drążku szeroko 3s
Klatka: Wyciskanie sztangi ławka płaska 3s
Barki: Wyciskanie sztangi z klatki 3s
Triceps: Poręcze 2s
Biceps: Uginanie ramion z sztangą (u mnie prostą) stojąc 2s
Łydki: Wspięcia jednonóż z kettlebell w dłoni, stopa do zewnątrz 3s
ŚRODA
Nogi: Przysiad wykroczny 3s
Plecy: Wiosłowanie Sztangą w opadzie tułowia 3s
Klatka: Wyciskanie sztangielek (górny skos) 3s
Barki: Wznosy ramion bokiem w opadzie tułowia 3s
Triceps: Francuskie wyciskanie do głowy leżąc 2s
Biceps: Uginanie ramion z sztangielkami na przemian "supinacją nadgarstka" 2s
Przedramię: Prostowanie nadgarstków nachwytem na ławeczce 3s
PIĄTEK
Nogi: Przysiad 3s
Plecy: Martwy Ciąg 3s
Klatka: Wyciskanie sztangi (u mnie hantli bo nie mam takich niskich stojaków do sztangi) głową w dół 3s
Barki: Wyciskanie sztangi zza karku 3s
Triceps: Prostowanie ramion na wyciągu 2s
Biceps: Uginanie ramion na przemian chwyt "młotkowy" 2s
Łydki: Wspięcia jednonóż z kettlebell w dłoni, stopa do wewnątrz 3s
Użytkownik Sportyboy edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak nie idzie dalej to zmiana ćwiczeń albo treningu ewentualnie cofnij sie z ciezarem
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak ale gdybyś posiadał jeszcze sztangę byłoby super
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Prawie wszystkie ćwiczenia można wykonywać hantlami
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Na tej stronie jest gotowy plan, wystarczy pozmieniać ćwiczenia na ćwiczenia z hantlami
Jak bys miał problem z zamiana jakiegoś ćwiczenia to pytaj
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Witam,
Jestem tu nowy i mam jedno pytanko właśnie odnośnie FBW bo wiem, że powinienem zacząć od tego. Mam w planach zacząć ćwiczyć aczkolwiek nie wiem na jak długo staczy mi zapału gdyż pomimo już 31 lat tryb życia mam głównie siedzący i z wysiłkiem fizycznym mam nie wiele wspólnego N
Czy jest szansa na poprawne/sensowne wykonaywanie FBW mając do dyspozycji jedynie uchwyty do pompek oraz hantle? W zasadzie dopiero co je kupiełm. Myślałem o całym komplecie z ławeczką, modlitewnikiem, wyciągiem górnym, rozpiętkami jednak trzeba na to wydać około tys zł więc o tym pomyślę jak będę widział, że mnie to wciągnie Jeśli ma to sens przy moim aktualnym sprzęcie to jakie ćwiczenia wykonywać? Możecie pomóc dobrać jakiś zestaw ćwiczeń aby móc coś działać przez te trzy dni w tygodniu?
Napisano Ponad rok temu
Musiałbyś mieć do tych hantli ławeczkę.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
A z ławeczką udałoby się już wszystkie ćwiczenia zastąpić tak aby używać tylko i wyłącznie hantli? Wystarczyła by ławeczka prosta czy taka, żeby można było zmieniać kąty?
Napisano Ponad rok temu
Tak dałoby radę Lepiej aby była regulowana
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Bardzo bym jeszcze prosił o rozpisanie jakiegoś planu ćwiczeń na taki sprzęt ewentualnie o podanie linku do być może już istniejących zestawów, które udałoby się właśnie wykonać przy tym co posiadam + ławeczka. Jeśli chodzi o samo FBW to przeglądałem już sporo jednak nigdzie nie widziałem takiego ograniczenia co do sprzętu Niestety wiem, że to spore ograniczenie O tym czym ćwiczyć na przyłość po zakończeniu FBW póki co nie myślę ale jak już przez to przebrnę to na pewno zainwestuje sobie w jakiś zestaw. Jeśli będę już miał konkretny zestaw ćwiczeń to najpierw sobie zacznę od przestudiowania techniki ich wykonywania bo efekty będą raczej kiepskie jeśli tego nie opsanuje
Napisano Ponad rok temu
Ok, wieczorkiem założę nowy temat. Tutaj może zadam jeszcze pytanie bo skoro i tak poruszyłem ten temat to może go zakończę Wystarczy ławeczka z dodatnim kontem jeśli chodzi o możliwość regulacji?
Napisano Ponad rok temu
Dolny skos nie jest konieczny wiec taka ławka starczy
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Dokładnie. Ćwiczeń na dolne części klatki piersiowej praktycznie niewielu wykonuje. To z górą jest zazwyczaj problem.
Mateusz Pawlak