Aiki w szermierce
Napisano Ponad rok temu
tym ze takie same zasady jakie panuja w technikach recznych sa i w broni,czesto dawniej najpierw uczono sie miecza i przechodzono to technik recznych,szermierzowi wbrew pozorom latwiej jest sie przestawic
na reczne niz odwrotnie.Moje pytanie skierowane jest glownie do cwiczacych aikido,ale tez do kendokow.Chodzi o uzywanie sily,a wlasciwie jej nie uzywanie,kontrolowanie klingi przeciwnika...Jak to wyglada w Aikido i Kendo??Moze na forum Aikido ktos sie wypowie bo na forum broni
jakos cicho...
Napisano Ponad rok temu
Co to jest Aiki wg ciebie? Myslisz ze wszyscy maja taka sama definicje? Sprecyzuj temat, zeby mozna bylo cos rozsadnego napisac...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kazda szkola uzywa swego slownictwa, np. w Daito ryu aiki to nie to samo co w innych Koryu. Sklejanie klingi, slizganie po klindze i inne sposoby jej kontrolowania sa powszechnie znane w chinskich SW, podobnie jak sklejanie rak.Oraz w szermierce europejskiej...itd Ale to nie ma nic wspolnego z aiki, jakie zostalo przekazane z Daito ryu.
Napisano Ponad rok temu
Katori uczone jest Aikibudo.Czesto ludzie cwiczacy Aikibudo cwicza Katori i
na odwrot.Co do Hanno Itto Ryu,tutaj nie jestem pewien,ale jest to szkola miecza zwiazana scisle z Dayto Ryu.Proponuje wejsc na nasza stronke
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] zeby przyblizyc temat.
Napisano Ponad rok temu
W kendo siłowanie się w jakikolwiek sposób jest niewskazane... Nawet używanie zbyt dużo siły szkodzi tobie (wbrew pozorom przeciwnikowi rzadziej ) bo się męczysz, wolniej tniesz itd... A sposobów kontrolowania klingi przeciwnika jest kilka(naście?)... od "zwykłej obserwacji" po np: nakrywanie klingi przeciwnika swoim mieczem...
Czy o to Ci chodziło?....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie jestem znawcą ale lubię broń
Napisano Ponad rok temu
wypraszam k..sobie..Co to jest Aiki wg ciebie?
Co do szermierki..zabawna sytuacja.. moj nauczyciel po konfrontacji z mistrzynia swiat w szpadzie stwierdzil ,ze nie ma sznas !!
Napisano Ponad rok temu
On czy ona? :wink:Co do szermierki..zabawna sytuacja.. moj nauczyciel po konfrontacji z mistrzynia swiat w szpadzie stwierdzil ,ze nie ma sznas !!
Napisano Ponad rok temu
Siła czy technika, wszystko jedno. Wszystko się kiedyś kończy. Nie demonizujmy techniki ani siły, a szukajmy optimum, równowagi między nimi.A więc nie można robić tego siłowo. Siła zawsze się kiedyś kończy i co potem?? Fechtunek mieczem czy szablą, floretem czy szpadą jest sprawą czysto techniczną bazującą scisle na dystansie, przestrzeni i czasie wykonywania ataku czy obrony. Jedno się zagubi i jak to mawiała jedna wróżka er ist kaput!!! :wink:
Nie jestem znawcą ale lubię broń
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wiem sa dwie szkoly szermierki majace zasady Aiki:Hanno Itto Ryu i Katori Shinto Ryu,zreszta obie sa powiazane z Dayto Ryu.
Katori Shinto Ryu i Daito Ryu Aiki jujutsu nie są ze sobą powiązane.Chociaż wszystkie klasyczne ryuha jakoś ze sobą się łączą.
Związki które obserwujesz wynikają z osobistego doświadczenia A.Floquet, który ćwiczył i Katori Shinto Ryu u Sugino sensei oraz Aikibudo u Tokimune Takeda. Dlatego też wszyscy jego uczniowie łączą te dwie szkoły podążając za swoim nauczycielem, nie ma w tym nic złego.
Obie te szkoły są warte poznania. Z tym że Takeda nauczał kenjutsu w/g Ono-ha Itto Ryu.
Parę dni temu odwiedziłem Katori Shinto Ryu hombu w Narita, w jednym z nastepnych Budojo coś o tej wizycie napiszę. Obok Kashima Shin Ryu właśnie Katori Shinto Ryu jest moją ulubioną szkołą miecza. 8) 8) 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale podstawowym ćwiczeniem z bokkenem jakie znam to kumi tachi,
czyli sformalizowana próba utłuczenia uke
I wiele bokkenów poszło przy tym w drzazgi.
I jak najbardziej byłem uczony strategii i to czasem bardzo kontaktowo
z użyciem nawet co pomniejszych brzózek żeby ocalić najcenniejsze bokeny
Napisano Ponad rok temu
Nauka form jest bazą, której nie można pominąć. Kwestia jest jakich form i na czym bazujących. Chcesz pewnie się odnieść, że w treningu z bokenem nie ma sparingów i nie można tego zweryfikować. HMMM z tego co wiem, ale mogę się mylić (tu proszę redakcję o pomoc) większość wspaniałych pojedynków w Japonii tak pięknie opisywanych odbywało się nie za pomocą katan tylko przy pomocy zwykłego bokena. Pokonany często sam się poddawał po krótkiej wymianie "zdań".źle trafiłeś. W Aikido nie uczy się szermierki. Cały trening miecza to powtarzanie form i nie uczy się przy tym strategi walki. Założenie jest takie, że po prostu do zetknięcia nie dojdzie, bo Aikidocy napędzani NAJWYŻSZĄ PRAWDĄ zawsze będą szybsi...
Widzisz w pracy z bokenem w aikido nie chodzi o szybkość tylko o odpowiedni czas zadziałania. I nie jest to NAJWYŻSZA PRAWDA tylko czysta fizyka i mechanika( nauki ścisłe). O to samo chodzi w innych szkołach. W każdej szkole masz układy, które pokazują ci różne fazy, czasy i przestrzenie pracy. To pozwala zrozumeć do czego służy ten kijek lub ta brzytwa.
A co do słowa fechtunek- z niemieckiego szermierka czyli sztuka władania białą bronią. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Mozliwe ze to o te szkole mi chodzilo.Ciekaw jestem co redakcja Budojo
ma z materialow dotyczacych tej szkoly,jak i artykulu o Katori.
A jesli chodzi o forum Aikido to rzucilem taki temat tutaj bo na forum broni jakos nie bylo zainteresowania .Zreszta,techniki reczne wywodza sie z miecza :-)
Napisano Ponad rok temu
Z tym jego treningiem u T.Takeda to cwiczyl tam moze z tydzien. I to by bylo na tyle jego zwiazkow z Daito ryu :roll:[color=blue]Katori Shinto Ryu i Daito Ryu Aiki jujutsu nie są ze sobą powiązane.Chociaż wszystkie klasyczne ryuha jakoś ze sobą się łączą.
Związki które obserwujesz wynikają z osobistego doświadczenia A.Floquet, który ćwiczył i Katori Shinto Ryu u Sugino sensei oraz Aikibudo u Tokimune Takeda. color]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ćwiczenie w stałych parach...
- Ponad rok temu
-
Co tam z aikidockim sylwestrem?
- Ponad rok temu
-
Czy na stażu można sie wiele nauczyć?
- Ponad rok temu