Reforma TKD - Parter i samoobrona.
Napisano Ponad rok temu
Dzis trener podczas treningu mowil, ze na stanowisko prezesa zostal preelektowana pan Loboda. Ale to nic , bo w fazie planow sa wrecz rewolucyjne zmiany. Ale konkretniej. Sa nastepujace plany (oczywiscie nie znam wszystkich, powtarzam co uslyszalem) :
1. samoobrona rozbudowana i nie ograniczona do np. tylko uwolnienia sie z chwytu, ale bedzie skladac sie z kilku zwiazanych z soba elementow(czyli np. uwolnienie, wpracowanie pozycji i technika konczaca ). Bedzie to bardziej przypominac combat zamiast obecnej szopki.
2. Wprowadzone zostana techniki parterowe. Czyli dzwignie, duszenia i inne. Instruktorzy tkd, obecnie uczacy bedo w tym kierunku szkolenii i jako, ze na egzaminach bedze to wymagane, to sila rzeczy beda tez wprowadzac ten element na treningach. Techniki parterowe beda zapozyczone z sambo, judo i bjj.
Jeszcze z tego co pamietam maja byc wprowadzone obnizki cen egzaminu na stopnie mistrzowskie.
Czyzby swiatelko sie zapalilo dla nas wszystkich??
Pozdrawiam i szacuneczek
Niedziel
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrówka.
Napisano Ponad rok temu
karate parter juz jest (Shidokan)
Jesteś pewien? :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
będe pewnie jedyną osobą której sie to nie podoba, ale co tam - mi sie to nie podoba
???
Wreszcie będzie coś konkretnego - każda SW musi się rozwijać.
Napisano Ponad rok temu
ogólnie pomysł mi się podoba, szczególnie z samoobroną, bo do tej pory to była tylko - cytuje "szopka"
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
będe pewnie jedyną osobą której sie to nie podoba, ale co tam - mi sie to nie podoba
taxx , mowiac tak grzeszysz
a co do wierzenia w ta informacje to tez u mnie jest ciezko , czy aby po takim czasie nieuleglosci prezesa Lobody , wreszcie nadejda zmiany w kierunku parteru w tkd ? 8)
Napisano Ponad rok temu
Mi też się to wydaje dziwne, wygląda to jak zwiększanie na siłę atrakcyjności stylu tylko po to, żeby nie stracić adeptów... Dodawanie czegoś tylko dlatego, że jest popularne? 8Obęde pewnie jedyną osobą której sie to nie podoba, ale co tam - mi sie to nie podoba
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I nadal nie zmienia to faktu że w TKD ITF parteru nadal nie ma .
Napisano Ponad rok temu
Mysle ze jest to dodawanie z racji zapotrzebowania. Wielu adeptow TKD stara sie isc z "duchem czasu" Rozwija umiejetnosci parterowe , samoobrone itp. na własna reke. Dobrze ze beda mieli rowinierz te elemety "na miejscu" w obrebie jednego stylu.Mi też się to wydaje dziwne, wygląda to jak zwiększanie na siłę atrakcyjności stylu tylko po to, żeby nie stracić adeptów... Dodawanie czegoś tylko dlatego, że jest popularne? 8Obęde pewnie jedyną osobą której sie to nie podoba, ale co tam - mi sie to nie podoba
Napisano Ponad rok temu
wersaj I
bierzemy kapuste gotujemy ....... mozna dodac grzybka.....
wersja II
bierzemy buraczki gotujemy.... mozna dodac grzybka ....
Jedno i drugie nazywamy kapusniakiem
Niedlugo pojde do sklepu i kiedy poprosze sledziki dadza mi jajka
nie mam nic przeciwko temu zeby np intruktorzy TKD uczyli sie judo - ale jak juz potem nauczaja tego niech nie mowia ze robia TKD albo niech zmienia nazwe z TKD na inna.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie mam nic przeciwko temu zeby np intruktorzy TKD uczyli sie judo - ale jak juz potem nauczaja tego niech nie mowia ze robia TKD albo niech zmienia nazwe z TKD na inna.
Ee, moze to bedzie raczej przywrocenie proporcji w treningu niz zmienianie koncepcji w stylu.
Odkad pamietam, zawsze byli ludzie z TKD ktorzy podkreslali elementy hosinsul w swojej sztuce. Cale pokazy byly tak robione, chocby pokaz w Bercy (ktory mi sie zreszta nie za bardzo podobal) sprzed kilku lat (3 czy 4). Kiedys Darek Nowicki na komentarz do przygotowan do pokazu (a byly to tylko techniki hosinsul) powiedzial, ze wlasnie chce pokazac, ze TKD to nie tylko walka sportowa, ze ma tez rzuty, dzwignie i duszenia.
W jakims wywiadzie z instruktorem koreanskim czytalem kiedys, ze w Korei bardzo czesto od pewnego poziomu w TKD trenuje sie techniki Hapkido jako naturalne uzupelnienie tego stylu. Moze dlatego Koreanczykom hosinsul lepiej wychodzi?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Rozgrzewka
- Ponad rok temu
-
Taekwondo - 16.12.2003 godz 23.45 TVP1
- Ponad rok temu
-
teakwondo - bielsko - jest ?