Skocz do zawartości

Zdjęcie

Reforma TKD - Parter i samoobrona.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
57 odpowiedzi w tym temacie

budo_choong
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 741 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Reforma TKD - Parter i samoobrona.

No wiesz - odnosze wrazenie po wypowiedziach niektorych ze chcieli by aby zaczely gorowac ;)

No ale poki nie zaczna - bedzie to TKD ;)

dobra i tym milym akcentem ... ;)

Fajnie ze sie zrozumielismy :-)
Nie ma podstaw spodziewac sie przewrotu, ktory postawi "swiat" na nogi :wink:
  • 0

budo_picachu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 660 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ta dyskusja nieco mnie zaintrygowala ale nareszcie zarzad ITF postanowil nieco sie rozwinac lub wrocic do korzeni (niepotrzebne skreslic :wink: ).

Jak wiadomo wiekszosc sekcji TKD w Polsce to sekcje sportowe a na egzaminie np. na dany maja byc elementy samoobrony (zostanmy przy tej formie :P ) w parterze, szarpania sie :) itp. a instruktorzy maja tego uczyc. I tu pojawia sie pewien problem, jak oni maja tego uczyc jak wiekszosc z nich nie ma o tym zielonego pojecia (nieobrazajac niektorych - gdyz sa jednostki znajace sie na rzeczy :twisted: ). Oni tez byli przez wiele lat ukierunkowywani na sport, forme znacznie ograniczoną i ich braki sa oczywiste :cry: .

A po drugie to kto mialby w takim razie ich tego nauczyc? Instruktorzy z innych SW np. judo, sambo, kogo z nich obchodzi rozwoj czy rozbudowa innej SW, kazdy ma swoj ogrodek do uprawiania. To moglo by sie skonczyc tym o czym byla wyzej mowa. Nietyle co zatraceniem swego rdzenia, tylko np. zarzucaniem, ze TKD przywlaszczyla techniki wypracowane przez inne SW i inne tego typu tam pierdoły :? .

BTW. Ja pierwszych rzutów i podcieć nauczylem sie na TKD u trenera, wyszkoloengo, nazwijmy to w starej szkole, moze powinnismy sie do niej odwołać (co mozliwe PZTKD ma zamiar realizowac).
  • 0

budo_ira
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1243 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ciekawe czy ktoś jeszcze pamięta co Niedziel napisał :)

1. samoobrona rozbudowana i nie ograniczona do np. tylko uwolnienia sie z chwytu, ale bedzie skladac sie z kilku zwiazanych z soba elementow(czyli np. uwolnienie, wpracowanie pozycji i technika konczaca ). Bedzie to bardziej przypominac combat zamiast obecnej szopki.
2. Wprowadzone zostana techniki parterowe. Czyli dzwignie, duszenia i inne.

Po pierwsze jest pomysł dopiero, a do przeforsowania dalekooooooo....
Po drugie dotyczy to raczej wykończenia, a nie koncepcji prowadzenia walki w TKD
Po trzecie, zarząd jeszcze nic nie postanowił :)
I jak to miło że przedstawiciele innych szkół tak dzielnie stają w obronie tradycyjnej sztuki walki TKD :) [/quote]
  • 0

budo_juras(l)
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 198 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bardzo dobry pomysl, zobaczymy jak wykonanie wyjdzie :wink:

Nie oszukujmy sie ale idac z wspolczesna moda promujaca MMA trzeba dostosowac sie do potrzeb "klienta".Ludzie chca nauczyc sie bronic,walczyc szybko i skutecznie.Z moich skromnych obserwacji coraz mniej jest fascynatow wschodniej kultury,jak podloza ideologicznego w tradycyjncyh sztukach walki.Chec do robienia ukladow spada.I teraz trzeba zainteresowac potencjalnego adepta,ze i nauczy sie walczyc oraz zaoferujemy mu cos wiecej...sztuke.

Moja sekcja na warszawskich Bielanach ma wlasnie ochodzi pierwsze urodzinki.Od poczatku elementy parteru oraz "realnej" samoobrony sa w moim zeszycie terningowym.Prawie co piatek po ukladach tygrysy walcza w parterze( znaja podstawy,przejscia,przetoczenia,dzwignie,duszenia).Ostatnio milo sieogladalo jak "doboki" wykonywaly takie elementy jak mata leo,balacha,trojkat czy kimura...jak ktos z warszawskich tekadekow ma ochote wpasc na parterowe sparingi to zapraszam :)
  • 0

budo_pawel drozdziak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 593 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ciekawy pomysl. Pytanie tylko jak sie uda zrealizowac to w praktyce. Przeciez ludzie cwiczacy TKD startuja na zawodach i to nie tylko krajowych, ale i miedzynarodowych. Opanowanie zupelnie nowego rodzaju techniki i sparingi w nowej formule zajma mnostwo czasu treningowego, przez co w oczywisty sposob wynik sportowy ucierpi.

Czy ich trenerzy zechca poswiecic wyniki uzyskiwane w konkurencji miedzyklubowej? A zawody miedzynarodowe, gdzie bedzie trzeba zmierzyc sie z ludzmi cwiczacymi tylko "po staremu"?
Wiadomo przeciez, ze im ktory klub ktory gorliwiej zajmie sie przeksztalcaniem TKD w MMA tym gorzej wypadna jego zawodnicy w rankingach.

Kolejna sprawa to przygotowanie samych instruktorow. Przeciez zeby nauczac calkiem nowych technik w sposob sensowny nie wystarczy miec te techniki pokazane i wiedziec jak dzialaja mniej wiecej. Trzeba sie z nimi troche "owalczyc" ze tak powiem, a to znowu zabiera czas. Z kim i gdzie mieliby ci instruktorzy to robic? Przeciez nie moze byc tak, ze czlowiek pokazujacy technike na pytanie o to jak z niej wyjsc do innej, jakie sa konsekwencje bledu w tym czy tamtym miejscu, jakie kontry itd. odpowie cos w rodzaju "trzeba wiecej sily zlapac w bicepsie to utrzymasz" albo "jak szybko zrobisz to wyjdzie". A takich rzeczy nie da sie nauczyc na pamiec. Te sytuacje sie albo przezylo w sparingu albo nie, czyli albo sie wie albo nie.

I wreszcie ostatni problem praktyczny - zeby cwiczyc grapling trzeba miec mate. Bez maty graplingu nie zrobisz, a z tego co widzialem treningi TKD na wiekszosci sal gdzie to jest cwiczone maty nie ma. To sa zreszta wielkie sale te ktore widzialem, czesto hale gimnastyczne z mnostwem ludzi cwiczacych jednoczesnie i wynajmowane na godziny. Samo rozlozenie maty dla nich wszystkich na czyms takim trwaloby z pol godziny nie mowiac o tym, ze trzeba ja przeciez miec...Nie wyobrazam sobie tego w praktyce.

A czy pomysl jest "sluszny"..? Rzecz gustu. Mozna isc w strone MMA a mozna isc w inna strone - na przyklad rozwijajac praktyczna samoobrone o koreanskich korzeniach zachowujac w ten sposob wlasny niepowtarzalny charakter. Zreszta takie hosinsul, ale oryginalne i w porzadnym wykonaniu to ja sam bym chetnie pocwiczyl.

A z tego co czytalem np. na temat Shim Gum Do Koreanczycy maja tez oprocz samoobrony przy uzyciu ciala fajnie rozwinieta walke bronia - z dwoma kijami, z jednym dlugim, z jednym krotkim, z mieczem...Na pewno nie mniej ludzi chcialoby to poznawac. No ale widac tak ma byc, ze niedlugo wszyscy beda juz tylko MMA trenowac.

Pawel Drozdziak
Shidokan Warszawa
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_juras(l)
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 198 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dokladnie tak!
instruktorow "kulajacych" sie mozna policzyc na palcach jednej reki.Osobiscie ze znanych mi w ITF jest German Afinogenow z Radomia(pozdrawiam oczywiscie).

Nie rozpatrywal bym rowniez pojscia w kierunku MMA.Raczej chodzi o rozszerzenie zakresu umiejetnosci walki o parter,przynajmniej jakies podstawy.Niech TKD zostanie jak jest jesli chodzi o walke sportowa(no moze z wyjatkiem wiekszego kontaktu :wink: ) Jezeli wszyscy naraz pojdziemy w strone MMA to za lat 10 bedziemy ternowac to samo :)

co do sali: jest to problem.Bardzo zaluje ze nie moge u siebie wprowadzic podstawowych rzutow czy wejscia w nogi.Chociaz i zaczynajac z kolan niezle sie obijaja o parkiet :wink:

pozdro dla shidokanu w wawie.Jedyne Karate ktore przekonuje mnie do skutecznosci :wink: btw super filmiki na stronce :)
  • 0

budo_zyxwu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 172 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jestem całkowicie za taką reformą, nowe elementy na pewno się przydadzą, ale w sumie to taką walkę w parterze mieliśmy już na ostatnim egzaminie i nie był to bynajmniej egzamin na stopnie Dan tylko zwykłe stopnie treningowe. Walka w parterze jest fajna, zawsze można poświęcić na nią te 10 minut treningu, czy nawet więcej i ludzie wreszcie nie będą zieloni w tej sprawie. Wydaje mi się, że ten pomysł już od dawna kiełkował w PZTKD, bo egzamin mieliśmy w lipcu na obozie treningowym u pana Tomasza Szczepaniuka IV Dan. Ten egzamin przypominał walkę o przetrwanie z uderzeniami kolanem, podcięciami, wspomnianą walką w parterze, zakładaniem dźwigni, duszeń itp. Większość uczestników mogła dopiero się przekonać na czym polegają sztuki walki. Był to najdłuższy jak dotychczas egzamin w moim życiu, bo sprawdzenie umiejętności grupy 12 osób zdających na 5-4 Cup trwało około 5 godzin, nie licząc osób zdających na niższe stopnie. Wydaje mi się, że trenerów podobnych do Szczepaniuka w Polsce jest coraz więcej.
  • 0

budo_choong
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 741 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dokladnie tak!
instruktorow "kulajacych" sie mozna policzyc na palcach jednej reki.Osobiscie ze znanych mi w ITF jest German Afinogenow z Radomia(pozdrawiam oczywiscie).

I z tego co wiem to własnie pan German bedzie układał ten program - ktory zacznie obowiazywac na egzaminach.
  • 0

budo_picachu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 660 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chhhuuuuurrrraaaaa.

Narzekacie na brak mat :( , fakt jest z nimi problem, ale wiekszosc zajec odbywa sie w salach gimnastycznych szkol (niesety nie wszystkie) a te zwylke maja na skladzie nietyle co maty ale materace :!: , ktore na poczatek przy rzutach i wejsciach w nogi wg. mnie sa nawet lepsze. Niekiedy wystarczy porozmawiac z osoba odpowiedzialna za sale, z dyrekcja czy nawet ładnie uśmiechnać sie do sztniarki (moze da klucze :) )

Pozdrawiam. Uniżenie wdzieczny PZTKD za zmiany. :) :) :)
  • 0

budo_moro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4585 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nietyle co maty ale materace :!: , ktore na poczatek przy rzutach i wejsciach w nogi wg. mnie sa nawet lepsze

lepsze?? nie presadzaj... materace sa beznadziejne

ja podziekuje za zmiany jak je zobacze :idea:
  • 0

budo_greed
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1188 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zgadzam sie z Martiusem i z innymi, ktorzy maja te same poglady. Uwazam , ze TKD powinno zostac jakie jest , mamy honisul i mase , mase roznych innych technik. Czlowiek uczy sie cale zycie i jeszcze jeden dzien dluzej. Parter moglby byc wg mnie wprowadzany , ale indywidulanie w poszczegolnych klubach, ktorych trenerzy sie na tym w jakims stopniu znaja, czy to ze sparingow ze znajomymi, jakis seminariow etc. Parter nie powinine byc narzucony dla calego systemu.
Zreszta powstala tak bojowa dyskusja, a jeszcze nie wiadomo czy taki pomysl wogle powstal w glowie prezesa Lobody.

Proponuje przejsc sie do Martiusa na trening i tam pouczyc sie parteru, bardzo fajne treningi, sam widzialem :) :) :)
pozdrawiam all :)
  • 0

budo_moro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4585 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ale Greed tu nie chodzi o zrobienie z TKD stylu grapplerskiego tylko o usystematyzowanie tego co powinno byc nauczane jako hosinsul. i to ma moja pelna aprobate!! ...pomysl tlkyo... bedziesz mogl pokazac na TIKD czego sie naumiales na naszych podziemnych treningach :)
  • 0

budo_pa
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 144 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Też nie zaliczyłbym się do entuzjastów jakichś większych zmian. A mianowicie dlatego, że aby wprwadzenie parteru czy rzutów miało sens, trzeba te rzuty i parterowe triki dobrze wykonywać. A żeby dobrze rzucać, czy się turlać, trzeba to dużo ćwiczyć (jak wszystko). A więc zostaje mniej czasu na ćwiczenie tego, co teraz uważa się za TKD. Jeśli ktoś ma czas na sześć treningów w tygodniu, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby chodził równolegle na TKD i bjj, czy co mu tam pasuje. Ale sporo osób nie ma ambicji zostania wielkimi fighterami i ćwiczy po 2, 3 razy w tygodniu. To już nie jest wiele. Jeśli to trzeba będzie podzielić między kopnięcia, formy, parter, rzuty i Bóg wie co jeszcze, to taki człowiek nie będzie miał szansy nauczyć się czegokolwiek w miarę dobrze.
(Że nie wspomnę o tym, jak długo nasi instruktorzy musieliby się uczyć zupełnie dla nich (niektórych) nowych technik, zanim mogliby je przekazywać dalej...)
  • 0

budo_niedziel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2844 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Taekwondo

Napisano Ponad rok temu

dokladnie tak!

I z tego co wiem to własnie pan German bedzie układał ten program - ktory zacznie obowiazywac na egzaminach.

Ja tez tak slyszalem. Bedzie tez z tego co moj trener mowil prowadzil seminaria dla instruktorow tkd.
  • 0

budo_greed
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1188 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Moro , nie myslalem o tym jako o calkowitym zmianie systemu , tylko wlasnie o ruszeniu honisul , nauczaniu go itp. 8)

co do technik nie wiem czy to zbieg okolicznosci czy co , ale dzis na treningu byla samoobrona , a i balache sie tez pokazalo :) :) :)
zobaczymy co bedzie na nastepnym :) i nie bylo to motywowane tym topikiem , nie byl czytany przez trenera :)
  • 0

budo_niedziel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2844 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Acha. Zapomnialem dodac. Jesli polak zostanie tez wybrany na prezesa europejskiej federacji to w calej europie najprawdopodobniej tez moga zajsc zmiany.
  • 0

budo_yyy
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 98 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja byłem na tym zebraniu, gdy prezes Łoboda mówił o zmianach. I nie chodzi tu o jakąś rewolucję, ale o usystematyzowanie samoobrony w wymaganiach egzaminacyjnych. Aby zdając na III czy IV dan nie powtarzać tych samych prostych elementów (czarne pasy też wykręcają rękę - cyt. p. Łoboda), lecz aby było zróżnicowanie od najprostszych elementów do bardziej skomplikowanych. A zająć się tym miałby rzeczywiście German Anfinogenov.
  • 0

budo_niedziel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2844 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie wiem co mowil, ale wiem, ze trener kazal nosic kaski i mamy cwiczenia bez rekawic, lowy caly czas i inne takie. Mi sie podoba :twisted:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024