Kopnięcia i obrona przed nimi w Aikido.
Napisano Ponad rok temu
Jak napisał w Faq Aikido Szczepan, występuję a nie ćwiczy się jej dlatego że może lub jest niebezpieczna dla atakującego. Osobiście na treningach w dojo miałem okazję tylko raz ćwiczyć obronę przed kopnięciem, i musze przyznac że nawet jak na początkującego obrona nie była taka trudna do wykonania, natomiast lądowanie - tu zgadzam się ze stwierdzeniem Szczepana że niebezpieczne- było faktycznie pomimo dużej ilości wysiłku w poprawne zamortyzowanie dość bolesne, nawet na macie.
Moje pytania czy tematy do dyskusji, brzmą. Czy w waszych dojo ćwiczy się obronę przed kopnięciami, jesli tak to czy są to techniki Aikido, czy raczej wynikąją z chęci "ulicznego" przystosowania Aikido.
Czy spotyka się te techniki na stażach, czy uczył ich O Senseii, a jeśli tak, to czy naucza sie gdzieś jeszcze tych technik obecnie.
Z góry z głos w dyskusji chcę "podziękować" tym którzy ze stwierdzeniem że w Aikido nie ma obrony przed kopnięciami, i różnymi atakami będą dowodzić że jest nieskuteczne, ten temat przerabialiśmy już wiele razy.
Napisano Ponad rok temu
rozczaruje cie,obrona przed kopnieciami nie jest prosta,a juz szczegolnie w wykonaniu poczatkujacych-polecam sparingi z kolegami z karate,kicka,thaia....
Napisano Ponad rok temu
Ps: Nie dotyczy low-kicka. Na to Aikido nic nie poradzi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Od tego czasu uwazam ,ze mozna sie obronic..
I zapytamprzewrotnie. ilu aikidokow potrafi prawidlowo wyprowadzic mae-geri , mawashi o ile nie przyszli do aikido z innego kopanego sportu ?
Napisano Ponad rok temu
opierasz na doswiadczeniu?czy tak sobie piszesz?Chyba przesadzasz z tą trudnością... O wiele łatwiej obronić się przed kompnięciem (przykładowo) kickboksera, niż przed jego ciosem.
Ps: Nie dotyczy low-kicka. Na to Aikido nic nie poradzi
shomen ate przeciw low-kickowi=> tez czytalem ten numer tatami,ale nigdy nie widzialem w akcji,choc Kenjiro uczyl na,ze jak leci low-kick,to skraca sie dystans jednoczesnie uderzajac prostego,co TROCHE przypomina mechanike shomen ate[/u]
Napisano Ponad rok temu
Unieruchomienia??? 8O no chyba ze mowisz o duszeniach, to sie zgodze. U nas robimy prawie wylacznie dynamiczne techniki rzutowe przeciw kopnieciom. Ale spokojnie. Znaczy trzeba zluzowac dzwignie i bardzo zwolnic sam rzut.A pady nie są wcale tak trudne... Glównie z tego wzlędum że dominuja unieruchomienia
Od czasu kiedy jeden kolega wybil sobie bark przy padzie(cwiczyl z jakims przyjezdnym i za bardzo sie rozgrzali :wink: ) cwiczymy to dosc rzadko. Ja czasami daje pare technik, kiedys zastepowalem Clauda na treningu dla poczatkujacych to porobilismy troche, ale prawie statycznie. Zeby sie nie pozabijali. Nie wiem dlaczego, jak sie naucza kilku technik przeciw roznym kopnieciom to juz im sie zdaje ze sa nieslychanymi fighterami :twisted:
No ale dlatego moze nazywaja sie poczatkujacy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zawsze lepiej czekac az sie zmeczy - cale aikido :-)
Napisano Ponad rok temu
Macias: Opieram się na doświadczeniu, które w miarę skromnych możliwości staram się
przekształcać w teorię.
W tym przypadku na nieskuteczność obrony składa się tu kilka czynników
Najważniejszym jest to, Low kick jest kopnięciem wyprowadzanym z krótkiego dystansu. A Aikido w takowych nie funkcjonuje.
To, że ktoś stosuje przeciw takiemu kopnięciu shomen-ate (twardy blok? W Aikido???) samo o tym świadczy.
Niemniej nie polecam tej medody To stanowczo za słaby blok, żeby zatrzymać tak mocnego kopa. Zresztą w innych SW obowiązuje żelazna zasada, by nie blokować rękami kopnięć zadawanych poniżej lini tłowia.
Szczepan: Tak, unieruchomienia To, że akurat leci mae-geri nie przeszkadza przecież (a wręcz ułatwia- jakiekolwiek oporowanie jest skazane na porażkę) w chwyceniu po zejściu ręki uke i zrobieniu... tego co zwykle przeciwko technikom "ręcznym"
garry: na mae-geri świat się nie kończy. Pozatym, bez względu na wymagania rzadko ćwiczy się
te techniki. Ja przed egzaminem na 2gie kyu na codziennych treningach ćwiczyłem je może 5 razy...(przez 3 lata!!!). Ale wtedy (92 rok) było to tylko irimi-nage... Nie orientuje się w obecnych wymaganiach.
Napisano Ponad rok temu
socjon-ok,sorry jesli cie urazilem
KrzysiekK-j.w
Napisano Ponad rok temu
Acha, jeszcze o shomen-ate. Sorry, jak wy sięgacie dłonią na wysokość kolana? Jesteście gibonami?
Napisano Ponad rok temu
Wiec po yoko musi zadzialac juji garami.
Przeciez to logiczne!
Napisano Ponad rok temu
garry: na mae-geri świat się nie kończy.
To był tylko taki przykład, że wogóle to coś tam jest. Co jest potem, pewnie raczej własna praca i experymenty. Techniki w aikido niezaleznie od ataku są bardzo podobne. Dlatego należy szukać nowych roziwiązań.
Pozatym, bez względu na wymagania rzadko ćwiczy się
te techniki.
I wcale się nie dziwie, te techniki to b. ciężka sprawa. Jak trzeba je robic na kims kto wie jak kopać
Ja przed egzaminem na 2gie kyu na codziennych treningach ćwiczyłem je może 5 razy...(przez 3 lata!!!).
2kyu w trzy lata, cosik szybko . Ja przed swoim egzaminem na 2kyu, miałem tego farta że miałem możliwość prowadzić jako asystent jedną grupę. To takie techniki bardzo często robiłem. Ele egzamin i tak opieprzyłem
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
przedstawicielstwo idokan na polske
- Ponad rok temu
-
Przygody Mistrza Mariana by pmasz and company
- Ponad rok temu
-
przygotowanie do egzaminów