Może kupię sobie BearClawa?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak chcesz się obronić nożem noszonym pod ubraniem (a nawet obecnie pod szalikiem)? To jest IMHO najbardziej kretyński sposób noszenia noża.Czytałem, że nie jest zbyt wygodny przy noszeniu na szyi, stąd moje obawy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
... ostrze BearClawa jest tak krótkie, że chyba nie ma sensu go wyciągać, kiedy jest chłodno i wszyscy chodzą w grubych kurtkach ...
Niech Cię to nie zmyli, bo bearclaw przechodzi przez grubą kurtkę puchową jak przez masło... (tylko nie myśl, że kogoś szlachtowałem - sprawdzone drogą przypadkowego testu ... szkoda kurtki trochę ).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do noszenia to IMO może być trochę niewygodny - na szyję raczej wybrałbym całkiem płaskiego necka. Kwestia gustu i przyzwyczajenia, ale jak dla mnie to troche za bardzo się odznaczał pod koszulką...
Co do samoobrony do cięć i haczenia kończyn nadaje się idealnie jakkolwiek pchnięcia też wychodzą całkiem nieźle. Polecam noszenie w pochwie z kydexu - szybko "wyskakuje" i można nosić praktycznie wszędzie (poziomo przy pasku albo choćby w cholewie buta .
A wracając do kurtki - po pchnięciu podejrzewam że ze 2/3 ostrza bezproblemowo weszłoby w ciało potencjalnego napastnika :twisted:
Niestety dane mogą nie być całkiem obiektywne bo nie testowałem innych noży tego rodzaju... Może mikołaj przyniesie coś ciekawego (choćby wyżej wymienionego LaGriffe albo jakiegoś kerambita)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
...choć moją wątpliwość może budzić materiał - 440 + plastic sheath
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli nie używasz tego typu ostrza jako rescue (wspinaczka, żagiel itp.)
i faktycznie myślisz o samoobronie, to zrób banalnie proste doświadczenie:
owiń najbardziej paściasty nóz z kuchni (np. taki do ziemniaków za 2,50) plastrem, tak - coby wystawało ok. 2 cm ostrza.
Węź ostrzałkę (kamień) i poświęć 5 minut - żeby to ostrze goliło.
Następnie kup na obiad kawał mięcha (takiego na schabik tłuczony młotkiem - mniam).
Owiń to mięcho CZYMKOLWIEK (dla lepszego efektu - np. zapakuj go w skórzaną saszetkę, najlepiej z grubej skóry).
Kolejny krok - wyceluj, zamknij oczy i wrzeszczą k.....waaaaa ciachnij z CAŁEJ SIŁY!
Zobacz co się stało ze skórą (czy tym, w co owinąłeś) i mięchem.
Nikt z nas (chyba?) nie jest nożownikiem zaprawionym w bojach.
Nóż typu "pazurek" u przeciętnego gościa posłuży właśnie do tego typu ataku - rozpaczliwe, z całej siły cięcie.
Popatrz na ten kawał mięcha, który przed chwilą najbaredziej ch...wą klingą pod słońcem rozprułeś na pół, razem ze skórą i czymś-tam.
Przełuż to na realną ranę (tzn. wyobraź sobie łapkę, tors) napastnika.
Pochlastać się można denkiem od konserwy - to nawet nie stal - to blaszka.
Po cholerę ten przydługi wywód - ano po to - dla noża typu "chlaśnij i spi...laj" rodzaj stali naprawdę nie ma znaczenia. Tym bardziej, że jak już (tfuuuu....) - chlaśniesz, to i tak go wyrzucisz (ze strachu).
Skro piorą tak samo - po co przepłacać???
Ale się rozgadałem.
-wój-
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Idę spać.
pzdr.
-wój-
Napisano Ponad rok temu
Ale jeśli umiem używać noża - nie muszę gościa dźgać z zamachu (a bo ja wiem w co trafię??? ) - będę starał się zrobić tak, aby zadać mu ból i odebrać chęci do walki, a przy tym nie uszkodzić go za bardzo... A dobrym nożem to o dużo łatwiejsze.
Lepiej zedrzeć mu skórę z dłoni/ręki/nogi niż rozpruć tętnicę szyjną, prawda?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Frosts
- Ponad rok temu
-
ostrzałeczka ... ;)
- Ponad rok temu