Może kupię sobie BearClawa?
Napisano Ponad rok temu
Ideałem jest drobiazg Stridera, ale ma drobną wadę - ok. 350$ na wejściu, bo robiony ręcznie , w przypływach dobrego (wisielczego humoru.
A ja sobie właśnie pracowicie piłuję takie maleństwo - został mi kawałek blachy z węglówki po podejściu do kukri. Ma 6 mm grubości i myślę, że do wiosny coś z niej wypiłuję (nie ukrywam - na kształt stridera)...
-wój-
Napisano Ponad rok temu
Na alert.com.pl jest neck Camillus Cuda po 148,-
Wój - powodzenia z wyrobem noża... Mam nadzieje, że się pochwalisz (fotki jakieś...) jak coś wyprodukujesz.
Ja choruje na kukri stridera... Straszliwy tasak
Napisano Ponad rok temu
Co do mojego "customa" - oczywiście - jak wypiłuje - pochwalę się.
Ale przede mną jeszcze tochę dłuuuugich, zimowych wieczorów
pzdr.
-wój-
Napisano Ponad rok temu
-wój-, życzę powodzenia w piłowaniu. Niedźwiedzi pazur S&W przypadł mi do gustu i chyba na niego się zdecyduję. :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Do zalet zaliczyłbym :
1 wygląd mój koleś twierdzi że to najładniejszy i robiący najlepsze wrażenie nóż z mojej kolekcji
2 ergonomia ten nożyk leży w łapce poprostu super nadaje się szczególnie dobrze do obierania owoców (chwyt z ostrzem skierowanym do góry)
3 cena niedźwiadek jest relatywnie tani około 135 do 169 zł
4 ostrość i szlif ostrze z racji obustronnego płaskiego szlifu jest ostre jak brzytwa
5 pochewka i sposoby noszenia niedźwiadka można nosić na co najmniej 4 sposoby przy pasku rękojeścią w dół lub do góry albo na lince
WADY:
1 nóż jest jak na swoją wielkość stosunkowo ciężki
2 stal to jednak tylko aus 6 ale ma to swoją zaletę łatwo go naostrzyć
3 coś co określił bym jako neckowości no cóż BearClaw nie jest neckiem z prawdziwego zdarzenia jest przyciężkawy a z racji rękojeści które jednak bardzo poprawiają ergonomię jest poprostu duży i napewno będzie się odznaczał pod ubraniem
Jeśli zaś chodzi o kwestie obronne to każdy komu go pokazuje ma od razu jakiąś taką dziwną minę i wyraz oczu (zaznaczam że nie chodzi o kurwiki) ten nóż poprostu robi wrażenie i budzi respekt mój kierownik kiedy wzią go do ręki (nożyk oczywiście) powiesział od razu cytuję " jak byś tak gościa zachaczył o dołu i pojechał do góry to rozpruł byś go jak karpia" ( chwyt z ostrzem skierowanym w górę ) to świadczy jednoznacznie że nawet laik widzi w niedźwiadku nie narzędzie pracy tylko nóż obronny.
I jeszcze jedno podniecaliście się podobnie jak ja kiedyś nożem Smith & Wesson powiem tylko że po obejrzeniu i wzięciu do ręki tego noża przestałem się podniecać to naprawdę straszna kicha przynajmniej w porównaniu do niedźwiadka.
Napisano Ponad rok temu
W tej chwili interesują mnie przede wszystkim kerambity, dlatego Camillus Cuda odpada....
To ma być neck czy kerambit?
Odnośnie "necka" - bo o tym była mowa na początku.
Długo się miotałem zanim zakupiłem dla siebie nożyk tego rodzaju. Z wielu względów....... W efekcie końcowym na szyi wisi LaGriffe... dlaczego?
* stal 154CM (powłoka BlackTi) - ja nie podpisuję się pod teorią "...stal bez znaczenia, nóż ma posłużyć raz a skutecznie..." (chodziło mi o kontekst wypowiedzi - nie o dokładny cytat) - rodzaj materiału w nożu to serce noża. Kupując necka nie miałem zamiaru użyć go tylko w maksimum ekstremum sytuacji - służy mi do różnych rzeczy, ot nawet w biurowej robocie - przy "plastelinie" zamiast stali, musiał bym już go 100 razy ostrzyć,
* design - jestem do licha maniakiem ostrzy, mając na klindze "Fred Perrin Design" i logo "Emerson" - wiem, że jeżeli doszło by już do użycia tego noża w sytuacji "X" to on mnie nie zawiedzie - co najwyżej ja coś schrzanię, czuje się, że ma się na szyi "klasę" samą w sobie ... - chyba też o to chodzi w tym wszystkim... (a wieczorem patrzeć na niego i głaskać )
Odnośnie "prucia" i możliwości cięcia takim nożem (do wbijania on raczej nie jest stworzony) - trudno porównywać możliwości np. LaGriffe z Microtechem Socomem - są to całkiem inne noże, z innymi możliwościami, ALE! po wzięciu do ręki wysokiej klasy "necka" "zrasta się on z dłonią", siła jaką możemy użyć do zadania cięcia przy takim chwycie całkowicie przekłada się na jego efektywność - testowałem na starych zagłówkach wypełnionych jakimiś skrawkami materiału - to co robił z nimi LaGriffe jest godne podziwu, dookoła latały tylko strzępy ... (domniemam, że nóż ze "standardową" klingą niejednokrotnie zatrzymał by się w połowie cięcia ..., neck skrupulatnie "pruł" do końca) ...
Cena - cóż, odwieczny temat rzeka .... za drogi, za tani, przesadzają, nie przesadzają - cóż powtórzę kogoś, że to względne odczucie i od wielu czynników zależy kto i ile jest w stanie wydać na swoją "zabawkę" dla dużych chłopców ... wszystko zmierza do jednego:
pożałujesz pieniędzy, kupisz nóż, który podoba ci się dlatego, że ma fajną cenę i całkiem nieźle wygląda (jak na nią) ale nie będziesz się z nim identyfikował....., to zadowolenie będzie częściowe, żadne albo tylko złudne i chwilowe - w efekcie końcowym zaczniesz wreszcie ciułać "kaskę" i kupisz właśnie "TEN" !!!
Ale się rozgadałem z rana - uch :splat:
Napisano Ponad rok temu
S&W to nedzna imitacja niedźwiadka.
Napisano Ponad rok temu
Kup Bear Clawa. Będziesz zadowolony..... S&W to nedzna imitacja niedźwiadka.
Wpakujesz się w imitację i będziesz chodził wkur...%$#!#@!, że połasiłeś się na cenę ... (doświadczyłem przed laty - błędu już nie zrepetuję) :?
A co kupisz to już tylko Twój indywidualny wybór (ale warto się zasugerować uwagami kolegów z forum ).
Napisano Ponad rok temu
mam takiego
co do uzyteczności - ja nie narzekam - jest naostrzony także z drugiej strony - pare godzin pracy - i da sie kanapke zrobić wbrew zdaniu wiekszości
co do ciężaru to fakt na szyje trzeba sie przyzwyczaić ale daje rade ....
co do wartości bojowej ostrza - tu wkrcza fizyka - mechanika ciecia jest taka ze ostrze samo zagłebia sie w cietym medium - patrz pazury zwierzaków - tk wiec puchowa kurtka dla takiego króciutkiego noza - to gówno nie przeszkoda i klada sie tu zajebiste foldery ze zwykłym ostrzem - kerambit to kerambit - w jednym cieciu od jajec do mostka - dokładnie .........kup - nie bedziesz zalowal , ale obyś nigdy niesprawdzał do czego on został stworzony ......bo chlapac bedzie i w ogóle hardcore
a la griffe przy bear clawie to jet chujowe i tylko na marce jedzie (pomijając materiał ostrza )
Napisano Ponad rok temu
HERBERTZ OPHR-117307
Nr kat.: OPHR-117307
Taniutki jak barszcz, stal raczej nie gorsza niż w BC. Lepiej spróbować na czymś co jest warte mniej niż 60PLN i nie dywagować... "o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świątami Bożego Narodzenia" :wink:
Napisano Ponad rok temu
Cockpit Commander
Cal-Cutta
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
...a la griffe przy bear clawie to jet chujowe i tylko na marce jedzie...
Skoro wyskoczyłeś z taką opinią :? - to wypadało by jakieś uzasadnienie ... ile czasu testowałeś LaGriffe i Bear Claw-a i gdzie ta chu..owość LaGriffa - bo to mocne słowa, nie ukrywam niesmaku
Napisano Ponad rok temu
1. Czy zabki w S&W-nowskiej "wersji" BearClawa, to nie jest przypadkiem minus tej "podrobki"
2. Jak oceniacie Camillus Cuda Arclite, cena ok. 140PLN, w stosunku do BearClaw?
3. A jak Timberline Lightfoot Neck cena ok. 200PLN, w stosunku do BearClaw:
Dane:
Designed Greg Lightfoot
Długość całkowita: 167 mm
Długość ostrza: 82 mm
Długość krawędzi tnącej: 80 mm
Grubość ostrza: 3,5 mm
Długość rękojeści: 83 mm
Grubość rękojeści: 10 mm
Imbusy Torx
Lineyard Hole
Napisano Ponad rok temu
Co do TOPS'ów i HERBERTZA... Fajne tylko to nie kerambity
uwak dlaczego uważasz, że LaGriffe jest do d**y?
Nie testowałem, ale mam w planach :twisted: a po opiniach na temat tego noża podejrzewam, że zawiedziony nie będę (a jak będę to zmienię na BearClaw'a znowu )
Napisano Ponad rok temu
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
To ma być neck czy kerambit?
I jedno i drugie. :-)
Napisano Ponad rok temu
CRKT Carcajou Hunter (to ten wyzej)
Wojtek[/quote]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych