Czym jest hakama?
Napisano Ponad rok temu
To wielka duma i zaszczyt móc założyć hakame. Jak to było z wami? Co czuliscie gdy po raz pierwszy weszliscie na mate w czarnych (lub też niebieskich) spodenkach? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Co czuliscie gdy po raz pierwszy weszliscie na mate w czarnych (lub też niebieskich) spodenkach? :wink:
Stresa, żeby nie wyrżnąć orła
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie hakama jest symbolem senseia i święta zarazem, ponieważ u nas tylko przy szczególnych okazjach sensei pojawia się w hakamie.
A jeśli chodzi o mnie to nie sądze żebym kiedykolwiek mogła ją założyć (w związku z powyższym) - może być więc tylko marzeniem niedościgłym.
A ponieważ jestem kobietą to nie opuszcza mnie myśl niepoważna:
Jak ja bym wyglądała w hakamie
Napisano Ponad rok temu
Prosze mi tu nie wyjezdzac,ze kobieta nie moze lub mysli ze nie bedzie miala. Trzeba cwiczyc cwiczyc i jeszcze raz CWICZYC
U mnie hakame nosi sie normalnie na treningu. Znaczy dla mnie bardzo wiele i jest czym niesamowitym.
A wyglada sie w niej jak adept aikido w hakamie ( jezeli zalezy wam na wygladzie to wychudza ) no dobra dosc zartow
radze cwiczyc
Marta, ktora ciagle uczy sie cwiczenia w sojej hakamie
Napisano Ponad rok temu
inne glupie pytania: co pan czul jak pan strzelal gola?
co pan czul jak pan lecial ( do Malysza)
no i podstawowe co poeta mial na mysli piszac (.. ) <-- wstaw dowolny text :-)
Napisano Ponad rok temu
TROCHE WIARY W SIEBIE!!
Prosze mi tu nie wyjezdzac,ze kobieta nie moze lub mysli ze nie bedzie miala...U mnie hakame nosi sie normalnie na treningu...
Tu nie chodziło o brak wiary w siebie :-) Po prostu ja trenuję jujitsu i u nas hakamy posiadają tylko 4 osoby (same dany) - i stąd ta refleksja.
Ale odrobinka wiary zawsze gdzieś tam się tli - a pewnie. :-)
Napisano Ponad rok temu
Tylko Marta i Niebieski mnie rozumieją :roll: :wink:
Napisano Ponad rok temu
Jusi przyzwyczajaj się. Kobietyna ogół twierdza ze mężczyzna ich nigdy nie zrozumie 8O :?Widać że mężczyźni tutaj są gruboskórni=='
Tylko Marta i Niebieski mnie rozumieją :roll: :wink:
Napisano Ponad rok temu
hmm jak mezczyzni moga mnie rozumiec skoro sama sie nie rozumiem ?Jusi przyzwyczajaj się. Kobietyna ogół twierdza ze mężczyzna ich nigdy nie zrozumie 8O :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Fiodor możesz jeszcze zmienić wybór,a zostanie Ci wybaczone :wink:
Napisano Ponad rok temu
To pytanie kieruję głównie do osób posiadające hakamy. Dla tych którzy nie mają również: Czy chcieliśbyście móc włożyć już hakame?
To wielka duma i zaszczyt móc założyć hakame. Jak to było z wami? Co czuliscie gdy po raz pierwszy weszliscie na mate w czarnych (lub też niebieskich) spodenkach? :wink:
wiesz co sam nie wiem, na początku to było nie wiadomo co, świrowałem, składałem osiem razy na dzień po paru dniach mi przeszło, i zacząłem traktować hakamę naormalnie jako ubiór trenigowy, ale z szacunkiem, piorę ją czasami, czasami prasuję i tak to idzie, a generalnie to hakamy uzywam juz tylko do iaido, na jiu-jitsu teraz nie chodzę tak że i hakamy nosić za często nie muszę :-)
Napisano Ponad rok temu
Fiodor możesz jeszcze zmienić wybór,a zostanie Ci wybaczone :wink:
Napisano Ponad rok temu
Czy hakama jest dla Was czymś szczególnym?
Hakama jest to rodzaj szerokich spodni, które zapewniają ćwiczącemu niezwykłą swobodę ruchów. Są one zrobione ze specjalnie pozszywanej bawełny, najczęściej w kolorze indygo lub czarnym.
Na hakamie znajdują się zagięcia tworzące specjalne płaty, które mają religijne znaczenie w tradycji japońskiej.
Dwa plisy na tyle, wywodzą się z Japońskiego mitu.
Opowiada on historię, w której dwóch bogów wojny pomagało bogini słońca Amaterasu, kierować państwem, używając jedynie godności, bez użycia siły.
Plisy symbolizują tychże bogów wojny:
Take-Mikazuchi-no-Kami
Futsu-Nushi-no-Kami.
Miejsce, w który oba płaty się spotykają, nazywa się Koshi-ita (trapezowaty sztywnik z tyłu) i reprezentuje ono boga słońca - Amaterasu-Omikami. Całość przedstawia motyw Wa, czyli motyw całkowitej harmonii. Z przodu hakamy znajduje się pięć plisów, które z kolei symbolizują zasady, których należy przestrzegać, ćwicząc w hakama. Są to:
Jin (przywiązanie),
Gi (prawość),
Rei (grzeczność),
Chi (mądrość)
Shin (szczerość).
To na tyle jezeli chodzi o symbolikę hakamy :-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
nowy
- Ponad rok temu
-
Egzamin
- Ponad rok temu
-
tworzywo
- Ponad rok temu